ONLINE CHAT
Dobrý den, píšete že každý si to může zkusit. Můžete napsat jak jste se k takovemu životu dostaly? A kdo vás sponzoruje když jak tvrdíte cestami navíc vybíráte peníze na tábory. Já osobně jsem se zatím ani nesetkal s možností přispět.(Petr)
Foto
Dobrý den, Petře! Nemáme žádné geniální schopnosti, jen se snažíme na sobě pracovat. Musíte mít nejprve nápad, pak velkou vůli ho prosadit a pak se třeba nějaká instituce rozhodne, že Vám poskytne peníze na další práci. Kromě reportážních cest obě pochopitelně pracujeme na plný úvazek v ČR. Kde můžete přispět, si jednoduše najdete na: www.archapomoci.cz
Trochu nechápu to vyzdvihování vaší cesty někam do Iráku. Co jste udělaly tak užitečného? A baví vás to se takhle zviditelňovat? Přijde mi, že jste teď všude(Mrozik)
Foto
Dobrý den, Mroziku! My to upřímně také nechápeme. Byly jsme tam už tolikrát a nikdy to nikoho nezajímalo. Nebojte, příští týden už přední stránky zaujmou už zase celebrity se svými standardními problémy. Nás baví zviditelňovat naši práci, takže se podívejte na www.archapomoci.cz, tam neuvidíte nás, ale to, co jsme nafotily a napsaly.
Dobrý den. Lidé se snaží často těžit ze slabosti druhých.. Setkaly jste se s tím, že se někdo snažil vydělat na válce v Iráku a jejích obětech a trpících? (ilona)
Foto
Dobrý den, Ilono! Samozřejmě, ostatně to je jeden ze základních pilířů, na kterých všechny války stojí. Mnoho států a mnoho lidí na válce s Islámským státem profituje. Bohužel.
Mě pobavila jedna věc. Vy jezdíte do uprchlických táborů a tady zatím také máme obří humanitární katastrofu. Na Praze 6 je špatná voda :-D :-D Nepřemýšlely jste, že byste se tm vydaly taky na "cestu"? těch dojemných příběhů by byla spousta. Zdraví Ivoš(Praha 1)
Foto
Dobrý den, Ivoši, máte pravdu, Lenka ani nemusí nikam jezdit, protože tam bydlí a v životě prý větší katastrofu neviděla!!!
dobry den. fandim vam. kde vsude jste byly, kolikrat a kam se chystate priste? kam byste se chtely podivat?(andy)
Foto
Dobrý den, Andy! Kdybychom měly vyjmenovat, kde všude jsme byly, budeme tu sedět opravdu dlouho. Namátkou Irák, Afghánistán, pásmo Gazy, Čad, Demokratická republika Kongo, Niger, Haiti, Bangladéš, Kambodža, Indie, Jordánsko... Chtěly bychom se podívat do Kamerunu, Somálska a do Kobání v Sýrii, kam jsme to při této cestě nestihly.
Jak se shání kontakty v islámském světě? Jak víte, komu můžete věřit? Už jste někdy naletěly? (Mira_OL)
Foto
Dobrý den, Miro! Kontakty se neshání snadno, je to zdlouhavá práce, někdy to trvá i několik let, než se k dobrému kontaktu dostanete. Zatím jsme nenaletěly a za ty dlouhá léta zkušeností doufáme, že se to ani nestane.
Dobrý den. Neni to přece jen trochu nebezpečné, vyrazit jako dvě ženy mezi muslimy? :-) Jak se k vám chovají? Dokážete si představit, že byste tam žily?(Klárka)
Foto
Dobrý den, Klárko! Největší gentleman, kterého známe, pochází z Afghánistánu a je to muslim. Hulvátů je možná více v ČR, než v celém Iráku. Musíme zdůraznit, že jsme nikde nejednaly s bojovníky Islámského státu, což je asi podstatný fakt, který by měl zaznít. A ne všichni muslimové jsou stejní, stejně jako ne všichni křesťané. Žít chceme tady, protože jsme se tu obě narodily, máme tu své rodiny a přátele.
Nebojíte se znásilnění? Rozdíl mezi únosem muže a ženy je hlavně v tom, že ženu většinou brutálně znásilní a pak zabijí, kdežto muže zabíjí rovnou. Ten zázrak, že z toho člověk vyjde živí a zdraví je miminální. Nedávno jsem četla článek, kdy lékař popisovat brutální znásilnění jako válečnou zbraň (můž se méně soustření, pokud ví, co nepřítel udělal anebo dělá ho ženě, dceři, sestře) (Pavlína)
Foto
Dobrý den, Pavlíno! Toto Vaše přesvědčení se naštěstí nezakládá na pravdě. Myslíte si, že je velký rozdíl v tom, že ženu před zabitím brutálně znásilní a muže brutálně umučí? Když už se bohužel do takové situace dostanete, vyjde to asi na stejno. Pokud se chcete blíže seznámit s problematikou znásilňování žen například v Demokratické republice Kongo, podívejte se na stránky femisphera.com a najděte si film Slzy Konga.
Dobrý den, také bych chtěla vyjádřit podporu vaší práci, sleduji vaše činnost a držím palce. Je skvělé jak nabouráváte stereotypní představu o ženách, která bohužel v Evropě přetrvává. Chtěla bych se zeptat, jaký vliv má vaše práce na vás osobně a na váš život? Mám čerstvou zkušenost s pobytem blízko válečné zóny a zdá se mi, že lidé, kteří se v takovém prostředí pohybují delší dobu, mají tendenci vnímat riziko jinak. Pozorujete něco takového i na sobě? Díky.(Olina)
Foto
Dobrý den, Olino! Jsme rády, že nabouráváme stereotypy, myslíme si, že je to v naší společnosti bohužel stále potřeba. Naše práce nás pochopitelně ovlivňuje a riziko vnímáme určitě jinak, ale rozhodně ho nepodceňujeme. To, co je pro někoho nepřijatelné riziko, je pro nás standardní situace, s níž jsme se setkaly mnohokrát. Tak to je správně, lidi jsou různí a mají různé priority.
Jste ještě ženský nebo už napůl chlapi?(nevim)
Foto
Naštěstí pořád ještě ženy...a myslíme, že už se to v našem věku nepřehoupne:)
Je těžké ,odpovědět na otázku komu jste tím prospěli ??(Vodičková)
Foto
Četla jste tu předchozí odpověď???
Jste si jisté,že jste naší republice už něco vrátili,když jen a jen studujete a pak jedete do tak nebezpečných oblastí? Kdo vám to všechno platil? Předpokládám,že studia naše republika a misi opět naše republika. Připadáte si jako hrdinky? Mě ne. (ká2)
Foto
Dobrý den, co bychom měly republice vracet? Jako všichni řádní občané platíme daně. Nikdy jsme o sobě netvrdily, že jsme hrdinky. Nám zase jako hrdina nepřipadáte Vy, když se neumíte pod své názory nedokážete podepsat ani na bezpečném internetovém chatu.
Dobrý den. Jistě se setkáváte s řadou závistivců. Neštvou vás už češi trochu? :-)úUspechy se tu neodpouštějí. Přeji jich vám hodně ve vaší práci a držím palce, ať se vždy vrátíte v pořádku. Eliška(ela067)
Foto
Dobrý den, Eliško! Máte naprostou pravdu... Moc nechápeme, co nám vlastně takoví lidé závidí. Je to jen o tvrdé práci a každý si to může přece zkusit, chce-li.
Ano májí své starosti ale čím jím pomůžete vy?? když tam několik roků jezdíte jak tvrdíte.(Vodičková)
Foto
Například díky poslední cestě jsme vybraly 500 tisíc korun na pomoc v uprchlických táborech v Iráku a Sýrii. Čím jste světu prospěla Vy, paní Vodičková?
Nepovažuji vás za žádné hrdinky.(proč?)
Foto
My sebe taky ne. Proč?
Dobrý den, kde o Vás najdu nejvíce článků a fotografií? Máte své web stránky? Děkuji za odpověd(Radusha)
Foto
Dobrý den, Radusho! Navštivte naše osobní stránky: lenkaklicperova.cz, jarmilastukova.cz, femisphera.com, onebloodproject.com
Dobrý den, vaši cestu jsem horlivě sledovala po celou dobu a klobouk dolů, co mě ale vážně mrzí je reakce české společnosti po vašem návratu domů, trochu to připomíná druhou bojovou linii. Zejména pak na diskuzních fórech, kde je každý člověk strašně "světaznalý". Nemáte po přečtení takových příspěvků pocit, že některým lidem sebelepší reportáž prostě oči otevřít nedokáže? (Jana)
Foto
Dobrý den, Jano! Máte pravdu, po třítýdenní náročné práci v Iráku a Sýrii jsme tady další týden válčily na mediální scéně. Ani samy nechápeme, proč najednou, po tak dlouhé době, co takovou práci děláme (například v Iráku jsme byly už pětkrát), se zvedla taková vlna zájmu. Mrzí nás, že je víc o nás, než o naší práci. Většina řeší hulvátsky naše ženství a ne naši práci.
Zdravím, mocVám fandím. Klobouk dolů. Co plánujete teď? Nějaký další zajímavý projekt? (Šimon)
Foto
Dobrý den, Šimone! Děkujeme za podporu, vážíme si jí. Plánujeme toho dost. Nejbližší projekt jsou dvě cesty do Afriky, ale možná se ještě předtím stihneme vrátit zpět do Iráku. A rýsuje se též cesta do Afghánistánu...
A komu tím prospějete ?? myslím tou vaší cestou(Vodičková)
Foto
Dobrý den, paní Vodičková. No Vám asi ne...
Dobrý den. Kolik jste na té cestě vydělaly? (Petr k)
Foto
Dobrý den, Petře! Za tuhle cestu si každá postavíme dva baráky a každý zpovídaný uprchlík nám byl nucen zaplatit 200 USD za zviditelnění...takže s prázdnou jsme nepřijely:). Možná Vás to překvapí, ale nevydělaly jsme ani korunu jako na KAŽDÉ takové cestě.
Dobrý den, zajímalo by mě, jak při vašich cestách s hygienou ? Na fotkách z cest vypadáte upravené, namalované, čistě oblečené. Čekala bych, že v oblastech, kam cestujete bude spíše s hygienou problém, vzhledem k místním podmínkách. Děkuji za odpověď (Jana Nováková )
Foto
Dobrý den, Jano! S hygienou je to někdy dost na štíru, ale na fotkách to naštěstí není tak poznat. Že se ráno učešeme, nepovažujeme za tak náročnou, aby se nedala udělat i na frontě. Když jsme natáčely s kurdskými bojovnicemi přímo na frontě, byla byste překvapená, jak důkladný make-up si nanášely fronta nefronta. Základní hygiena jde dělat všude na světě. V etiopské buši u chýše, v konžském pralese i irácké poušti.
Zdravím cestovatelky reportérky. Zajímalo by mě jak dlouho vám trvá po návratu z podobných zemí jako je Sýrie se dostat do "běžných" kolejí a vnímat zase ty malé problémy kolem nás v české kotlince. Díky Jarda :)(mistejk)
Foto
Zdravíme Jardo, někdy to trvá dlouho. Problémy tady u nás nám najednou připadají méně důležité a život takový "méně opravdový a více virtuální". Ale je fakt, že po nějaké době se zase dostaneme do standardních kolejí středoevropského života. Dokud však zase někam neodjedeme...
dobrý den. koukal jsem na ty vaše fotky a připadá mi to jako taková pohoda někde na vojenském táboře.. proč na nich neni víc akce? viděli jste taky nějaké džihádisty? (speedy)
Foto
Dobrý den, ale to je realita, není to americký válečný biják.
Dobrý den, určitě se sklaním před vaší odvahou. Jaký máte názor na přijímání uprchlíků do Eu? Ženou se sem hlavně muži. Copak jejich rodiny nejsou v ohrožení? Ví, kde jdou? Vždyť už po cestě vraždí křesťany. Nebo mají v plánu si Evropu přivlastnil? Je to jedni velké ALE.(Haňa)
Foto
Dobrý den, Haňo! Váleční uprchlíci jsou jiná kategorie než ekonomičtí migranti. Myslíme si, že pomoc lidem v nouzi je otázkou vyspělé morálky, kterou bychom už měli v 21. století mít. Otázka přijímání upchlíků je ale velmi problematická. Mnoho z nich se v Evropě může cítit vykořeněně, protože naše kultura je dosti odlišná od jejich. Uvědomme si, jak těžké břemeno nesou okolní státy, jako je Jordánsko, Libanon, Turecko, Irák...na svém území hostí už několik let statisíce uprchlíků, které někdo musí živit a peněz na provoz uprchlických táborů je stále méně. Jen pro příklad, na začátku syrského konfliktu dostával jeden uprchlík 30 USD na měsíc, teď už je to jen 19 USD. A na příklad ceny v Jordánsku či Iráku jsou mnohdy vyšší než u nás. Nejsnazší řešení je samozřejmě samotné ukončení války, ale k tomu bohužel zatím není politická vůle. Příliš mnoho státu má své zájmy v této oblasti bohaté na ropu.
Dobrý den. Také jsem vám chtěla vyjádřit podporu, vaše fotky znám a myslím, že děláte dobrou věc :-) Co na to říkají vaši partneři, když vás delší dobu nevidí a ví, že můžete být někde v nebezpečí? Jak to na cestách vypadá? Voláte si, nebo to řeší internet?(Olina)
Foto
Dobrý den, Olino. Děkujeme za podporu! Naši manželé nás podporují, jako inteligentní a sebevědomí muži nemají problém s tím, že jejich ženy dělají práci, která je naplňuje. Jarmila má se svým mužem Andrejem vlastní projekt One Blood v rozvojových zemích, takže je s celou problematikou seznámen. Pokud to situace dovolí, píšeme si smsky.
Proč jste tam vůbec Jely? Nemáte svých starostí dost u nás doma? (Evzen)
Foto
Dobrý den, Evžene! Jezdíme tam už několik let. Kdybyste někdy viděl někoho, kdo má opravdové starosti, takhle byste se neptal.
co nejlepsiho jste tam zazili(mirka)
Foto
Dobrý den, Mirko! Když spočítáme naše cesty do Iráku a Afghánistánu, je jich přes deset, tudíž silných zážitků je opravdu hodně a je těžké vybrat ten "nejlepší". Nejlepší totiž nemusí být v naší práci vždy pozitivní. Silný zážitek byl pro obě Sindžár. Na jedné straně vidíte nezměrné utrpení lidí, na straně druhé válku, která to vše způsobuje. Pohybujete se na první linii. To vše vám nakonec přinese ucelený pohled na celou situaci v regionu. A to je přesně úloha reportérů a fotografů v těchto oblastech.
Dobry den. Jaky mate nazor na rozhodnuti HaT k cestovani v tomto regionu a co si myslite o dusledcich a vlivu "vezneni " na jejich dalsi zivot a chovani. S obdivem k vasi odvaze dekuji za odpoved.(jaroslav)
Foto
Dobrý den, Jaroslave! Nemáme nic proti rozhodnutí cestovat prakticky kamkoli. Je to svobodné rozhodnutí jedince a naše velké privilegium, že si toto můžeme dovolit. Není to tak dávno, co tomu tak nebylo. Obě vždy zdůrazňujeme bezpečnostní faktor. Je třeba udělat vše pro minimalizaci rizika. Zbytek je už vždy otázkou štěstí či smůly.
Nebojite se pana Zemana? Podle nej zeny jako Tonca Hanka ktere jely jen na dovcu putovani - tak spravne nesmi cinit a patri jim naplacat, cili je zmlatit, aby ony by nikam nejely ze jo, a Vy jste take zeny . Kdyz tak hovori prezident, tak byste take nemely nikam jezdit, ale sedet doma a poslouchat pritele, manzela bratra atd., a ne cestovat. Ono je to tam opravdu nebezpecne. Mame tu zakony, ktere zenam dovoluji cestovat kam chteji a je dovoleno - vizum, nebo volny pohyb. Pak je tu nepsany zakon, ze jste zena a tim padem neco jako pes. Zakon nezakon. Jak to viite vy? Nechali byste si od pana Zemana, vaseho partnera muze namlatit a nejely byste nikam? Vase rodiny vam to mozna umoznuji, ale jaky na to mate nazor? Ma byt zena i v cesku menecenna, a pokud ano, proc chybi zakon omezeni pohybu zen?Patrne cestujete rady, navic jako profese, ale i tak jste zeny a nase zeme ma dvoji tvar.....zakon a nepsane zakony o tom , ze jedni jsou menecenni vuci druhym...(anna)
Foto
Milá Anno, asi tušíte, jak Vám odpovíme:). Pana Zemana se opravdu nebojíme, jeho názory jsou naprosto irelevantní. Patrně se v žádné válečné zóně nikdy nepohyboval a jeho názory na cestování žen jsou pravěké, tudíž mimo realitu 21. století. Vyjádření na adresu obou unesených žen bylo nesolidární a hulvátské. Žádný zahraniční politik se takto o obětech terorismu nikdy nevyjádřil.
Co jste vystudovaly? Jste z Prahe? (po/klon)
Foto
Dobrý den, Jarmila vystudovala DAMU, Lenka historii a společenské vědy na Univerzitě Hradec Králové. Teď už jsme obě z Prahy.
Milá Lenko a Jarmilo, tedy klobouk dolů. Irák, Sýrie, uprchlíci, fronta... ufff. Jak to tak čtu, příběhy dost hrozné! Proč vás taková místa novinářsky lákají, je koukám vzhledem k vašemu zaměření jasné... (a teď pomíjím, že vás někteří označují za hazardérky apod.) Ukazujete našincům žijícím v klidu a míru hrůzy, které se mohou odehrávat ne zas tak daleko od jejich teplých bytečků... Spíš si říkám, jak jste se dostaly k projektu Archa pomoci a proč jste se rozhodly s takovou akcí spojit? Koho to vlastně celé napadlo? Co z toho dál bude? Fotky jsou sice pěkné, ale teď...?(Martin)
Foto
Milý Martine, k projektu Archa pomoci jsme se dostaly tak, že nás oslovil místopředseda Parlamentu ČR pan Jan Bartošek, který celý projekt pomoci zaštítil. K projektu se připojila Charita ČR, které není lhostejný osud válečných uprchlíků, nikoliv ekonomických migrantů, abychom si nepletli pojmy. Projekt pokračuje, kdokoli může poslat jakoukoliv částku přes www.archapomoci.cz. My se teď soustředíme na fotografickou výstavu. Měla by vzniknout doufejme co nejdříve.
Dobrý den zeptám se, proč Vaše fotky vypadají jak fotky z dovolené a ne z fronty. kde se válčí? Děkuji Lenka(Lenka)
Foto
Dobrý den, Lenko! Opravdu vypadají jako z dovolen? A jaké máte na mysli? Snipery na pozicích 50 metrů od pozic Islámského státu? Kam jezdíte na dovolenou? Příště jedeme s Vámi :)
Chcel by som sa spytat ako znasaju vojnu obycajny ludia(Andelik)
Foto
Ahoj Anděliku! Obyčejní lidé vždycky trpí ve válce nejvíc, to je obecná pravda. Bylo hezké vidět, že si i v nesnadných situacích pomáhají. Ne ale všichni samozřejmě...
Dobrý den, paní reportérky. Co takhle na cestách jíte? Jste hubené jak lunt :-) Nějaké chuťovky, co byste doporučily? A jak na vás působily uprchlické tábory? (Ivanka)
Foto
Dobrý den, Ivanko. Jíme vždy, to co jedí místní. A v Iráku vaří opravdu velmi dobře. Vynikající je například kuba - krupicové plněné taštičky. Jsou horší země, kde člověk hubne snadno a rychle, například Čad a Demokratická republika Kongo. Co se týče uprchlických táborů - už jsme jich viděly v životě mnoho, takže to pro nás nebylo nic nového. Vždy nás ale dojímají příběhy lidí, které válka připravila o mnohé.
Kdo Vám tyto výlety platil?(jasolek)
Foto
Co přesně myslíte těmi výlety? Nejsme si vědomy, že bychom se do těchto míst jezdily rekreovat.
Dobrý den. Informace a fotky z vašich cest jsem sledoval. Zajímavé. Ale nemyslíte, že když jste dvě ženy, riskujete až příliš, když jedete tam, kde Evropany unášejí džihádisti a k ženám se zrovna dvakrát nechovají?(Ludvik)
Foto
Dobrý den, děkujeme za zájem o náš projekt. Těší nás, že jste ho sledoval. Nemyslíme si, že jako ženy riskujeme více než muži. V čem je unášení žen jiné, než unášení mužů? A jak se liší mrtvá žena od mrtvého muže? Vězte, že k nám ženám-reportérkám se muži často chovají lépe, než k mužům-reportérům.