Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zubožený Argo má akutní zánět. Štěně od množitelky z Vysočiny je podvyživené

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
9. února 2019
18:00

Štěňata, která nejsou zdravotně v pořádku, prodává podle řady svědectví množitelka Petra Cendelínová Němcová Nováková (35) ze Světnova u Ždáru nad Sázavou. Blesk tlapky to chtěly ověřit, prostřednictvím figurantky od ní proto koupily křížence komondora, kterého okamžitě nechaly vyšetřit. Ukázalo se, že pes rozhodně není zdravý.

Blesk tlapky se štěnětem, které se podle množitelky jmenuje Argo, zamířily rovnou do pražské veterinární kliniky VetHope. Pejska se ujala veterinářka Barbora Olejárová, která hned po jeho prohlédnutí konstatovala, že je to typický zubožený pes z množírny, silně zapáchající, se zanedbanou srstí, kterou měl navíc místy potřísněnou výkaly

I když to na první pohled díky jeho husté srsti nevypadá, je i podvyživený. „Péče o něj nebyla na vysoké úrovni. Má horší výživný stav, a to jak co do množství tuku, tak i do osvalení,“ uvedla veterinářka.

Argo byl u veterinářky nezvykle klidný, chvílemi působil až apaticky Argo byl u veterinářky nezvykle klidný, chvílemi působil až apaticky | Jana Ulrichová

Lež o věku: Měsíc sem, měsíc tam

Veterinářka také rovnou řekla, věk psa neodpovídá tomu, co množitelka tvrdila. Podle ní je totiž Argo čtyřměsíční, což veterinářka jednoznačně vyloučila. „Předpokládám věk kolem třech měsíců, možná i méně, vzhledem k tomu, že se chrup zatím ještě nezačal měnit,“ uvedla. Dodala, že výměna chrupu probíhá u psů od třetího do šestého měsíce.

Argo byl po celou dobu, kdy ho reportérky převážely z Vysočiny do Prahy, nezvykle klidný, až apatický. Stejně se choval i na veterinární klinice, což podle veterinářky také není obvyklé. „Na štěňátko je to až příliš velký klid. Může to být i velkou změnou prostředí, pro jistotu jsme ale udělali rozbor krve,“ řekla.

Arga vyšetřila veterinářka Barbora Olejárová Arga vyšetřila veterinářka Barbora Olejárová | Kateřina Lang

Zánět v těle a neurčitá rasa bez čipu

Rozbor krve pak ukázal, že má Argo v těle akutně probíhající zánět, dostal proto okamžitě na několik dní antibiotika. Podle veterinářky, která mu zároveň dala i antiparazitika, je ale naděje, že se jeho stav časem zlepší.

Veterinářka během prohlídky a vyšetření hledala, zda má Argo čip, žádný ale nenašla. Co z psa vyroste, není zatím jasné. Podle veterinářky totiž nelze ještě plemeno, vzhledem k nízkému věku štěněte, specifikovat. „Může to komondorovi odpovídat, rozhodně se tomu blíží, více se ale ukáže až v dospělosti,“ řekla.

Veterinářka zjišťovala také, zda má Argo čip. Žádný ale nenašla. Veterinářka zjišťovala také, zda má Argo čip. Žádný ale nenašla. | Kateřina Lang

Na špinavé kšefty množitelky ze Světnova poukazují Blesk tlapky opakovaně. Ví o nich i krajská veterinární správa, podle které týrá psy, protože je chová v nevyhovujících podmínkách. Veterináři u ní navrhli snížení počtu psů a také úplný zákaz chovu, nyní s ní navíc zahájili správní řízení za klamání spotřebitele, protože vydávala křížence za čistokrevná plemena psů.

 

 

fredynek ( 10. února 2019 12:05 )

fredynek ( 10. února 2019 12:02 )

PetrVo ( 10. února 2019 11:54 )

Opět štvavé nesmysly bulvárního plátku!Blesk. Argo byl před 2 týdny u kvalitního veterináře. Shledal pouze zánět v uchu,který byl vzápětí přeléčen. Věk nelze přesně určit,nový majitel je odkázaný na ůdaj uvedený předchozím chovatelem (navíc to není žádný nedostatek,jen ve fantazii štvavých blbů z Blesku,aby měli co psát) ˇČipování není zatím povinné,nebylo při prodeji inzrováno,není ani v průlkazu psa. Opět jde o ukázku práce štvavého bulvárního plátku Blesk, ,který ve svůj prospěch sprostě zneužívá oprávněný boj proti týrání zvířat,čímž ho diskretizuje a ve výsledku zvířata poškozuje.

mesinkam ( 10. února 2019 03:03 )

* například labrador

mesinkam ( 10. února 2019 03:01 )

Plemeno zatím není možné specifikovat? Plemeno nebude nikdy možné specifikovat! Jak asi, pokud není průkaz původu? Jak může někdo o bezpapírákovi tvrdit, že je to například, když jeho děda může být zlaťák? Bezpapírák bude vždycky jen vořech/ kříženec podobný plemeni, nikoliv plemeno! Pokud chci plemeno, koupím si papíráka, pokud mi na plemeni až tak nezáleží, adoptuji si psa pez průkazu původu a nevytvářím konspirační teorie o tom, co všechno v něm asi tak je. Easy..

Zobrazit celou diskusi