Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

23. březen 1989: Velká beránková chyba

Velikonoční beránek
Velikonoční beránek  (Autor: INT, ilustrační foto)
Autor: red - 
23. března 2009
09:47

Chyba se prostě vloudí i do »dokonale« sesynchronizovaného socialistického plánování. Před 20 lety se Velikonoce slavily 26. a 27. března, jenže v obchodech byli k dostání piškotoví beránci, kteří se museli spotřebovat nejpozději do 23. března. Prostě skandál!

Za komunistů ale bylo důležité, že beránci vůbec byli k mání. Toto faux pas způsobili pekaři z Východočeských pekáren a cukráren Pardubice. „Čokoládovou pole-vou zdobený symbol Velikonoc nese datum výro-by 14. března. Etiketa však zároveň nabádá spo-třebovat ho do devíti dnů, čili do 23. března,“ po-divuje se nad špatnou koordinací práce agentura ČTK.

Co s nebohým beránkem za 24 korun? Koupit ho a sníst ještě dříve než Velikonoce vůbec začnou, nebo ho uchovat, naservírovat na sváteční stůl a pak ris-kovat třeba bolení břicha? Těžké rozhodnutí, které asi většina hospodyněk vyřešila vlastnoručně peče-ným piškotem.
Dnes, když nejen velikonoční dobroty jsou v ob-chodech k mání snad už s dvouměsíčním předsti-hem, je beránková chyba úsměvná. Jenom aby se to socialistické plánování už nikdy nevrátilo!

Zítra čtěte: Štěpán poučoval vysokoškoláky

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi