14. březen 2009: Sušíme křížaly

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: Blesk - 
14. března 2009
09:37

Napilno měli v JZD Mír v Práčích na Znojemsku. Vrcholila totiž sezona zpracování jablek a zdejší zaměstnanci museli do konce dubna nasušit na 100 tun křížal!

Na takové množství pochoutky, která za komunistů z trhu dávno vymizela, ale zákazníci se jí zase začali dožadovat, padlo na 900 tun syrových jablek. A připravit je, to už byla nějaká prácička!

"Jablko je zbaveno jádřince a rozděleno před zpracováním na 12 dílů, pak se suší na zařízení po dobu pěti hodin. Kapacita linky činí 30 kilo sušeného produktu za hodinu," osvětlila před dvaceti lety taje výroby křížal agentura ČTK.

Podle odborníků tak dosáhly křížaly vysoké kvality, která odpovídá tradiční domácí výrobě. Na pultech obchodů se křížaly objevily ve fóliových sáčcích o hmotnosti 0,4 kg. Ale co se zbylým odpadem z jablek? Dřív se jádřinec jen tak vyhodil na kompost. Ale 'jézéďáci ' si řekli: Dost s plýtváním! Jádřinec usušili, namleli a nabídli ke zpracování při výrobě čaje. Holt ani pecička nesměla přijít nazmar! Zbývalo už jen vymyslet, jak by se dala zpracovat i jablečná 'šťopka'...

Zítra čtěte: Naši 'zlatí' komunisté

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi