Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Zelení kromě volební porážky řeší i obří dluh. Zlikviduje stranu?

Autor: red - 
29. října 2017
05:06

Politické strany bilancují své volební výsledky. Část z nich může slavit, jelikož se dostaly do Sněmovny, nebo v ní posílily své pozice. Jiné vyklidily pole a na své ambice si musí  nechat zajít chuť. Mezi největší poražené se zařadili Zelení. Těm se ani napotřetí nepodařilo proklouznout zpět do Sněmovny, navíc v těchto volbách nedosáhli ani na státní příspěvek a straně zůstalo sedm milionů dluhů. Části jejich členů se navíc údajně nelíbila nová image strany a snažili se volební výsledek od začátku sabotovat.

„Počítali jsme s tím, že zhruba dvě třetiny nákladů na kampaň splatíme z příspěvku na volby. Na ten jsme nedosáhli,“ vysvětluje místopředseda strany Michal Berg. Dodává ale, že by to Zelené nemělo položit. „Musíme tedy použít vnitřní rezervy a také se snažit vyjednat s bankou úpravu podmínek úvěru, abychom jeho část mohli splatit až později z příjmů, které máme za mandáty v senátu a v krajských zastupitelstvech,“ dodává Berg.

Zelení totiž získali pouze 1,46 procenta a o 4 setiny jim tak utekl příspěvek na volební náklady. Ten činí 100 korun za každý získaný hlas. To by při letošní volební účasti představovalo zhruba 7,5 milionu korun.

Nezdá se ale, že by volební výsledek byl výsledkem špatného programu. „Od soboty se přihlásilo přes 200 nových zájemců. Ozývají se také lidé, kteří litují toho, že Zelené tentokrát nevolili a chtějí nás podpořit alespoň finančním darem,“ říká k tomu Berg.

To potvrzuje i Lukáš Linek ze Sociologického ústavu Akademie věd. Podle něj není nic špatného ani na tom, že si strana na výsledek půjčila, stejně totiž postupuje většina stran. „Průzkumy opravňovaly k očekávání výsledku mezi 2–3 procenty,“ vysvětluje politolog. Podle něj tak lidé ve straně brali zisk 1,5 procenta za jistou věc, i to je důvodem, proč Zelení na kampani nešetřili.

Politolog se však domnívá, že za nízkým ziskem Zelených může být i úspěch Pirátů. „Zdá se, že potenciální voliči SZ zareagovaly na rostoucí podporu Pirátu a svůj hlas strategicky přesunuli k nim,“ vysvětlil politolog.

Podle Berga je tak bezvýznamné, aby zbytek předsednictva strany přijímal podobné kroky, jako už v sobotu předseda Matěj Stropnický. Ten pod tlakem volebního debaklu okamžitě složil svoji funkci. Berg poukazuje na to, že předsednictvu strany končí mandát na konci letošního roku. „Fakticky by tedy odstupování nemělo žádný význam,“ vysvětluje. Podle něj by to pouze zkomplikovalo řešení hospodářské situace.

Sabotovala volby malá frakce?

„Těší mě, že nám po volbách přišlo přes 200 přihlášek, věřím, že to ukazuje zájem lidí o moderní levicovou politiku, jakou jsme představili v programu,“ říká k tomu zdroj ze strany, který si nepřál zveřejnit své jméno. Důvodů neúspěchu je však podle něj víc.

„Ve straně stále existuje pravicová frakce, která chtěla na letošních volbách vydělat,“ vysvětluje. Většina Zelených je podle zdroje jednotná a snaží se situaci vyřešit. Problém podle něj představuje právě pravicová skupina, která podle něj už před volbami zkoušela sabotovat program strany. „Urychlený odchod předsedy jim popustil uzdu,“ vysvětluje.

Výjimkou u členů této odbojné vnitrostranické skupiny nebylo ani jednoznačné vystupování proti straně. „Někteří z nich se už před volbami nechali slyšet, že namísto Zelených, budou hlasovat například pro TOP 09,“ popsal zdroj chování nespokojené skupiny.

Nicméně i přísun nových přihlášek podle straníka ukazuje, že současný program Zelených lidi oslovil. Definitivně by se to podle něj mělo potvrdit i na lednovém sjezdu strany.

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Video  Zeman exkluzivně o volbách: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech 
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
dlabec ( 29. října 2017 12:32 )

Poděkujte bukvici Stropnickému s názory tupé lešenové trubky.

agfor ( 29. října 2017 11:32 )

Nevídáno, bude o jednu darmožroutskou partaj ekoteroristů míň. Však oni se neztratí a rychle se převlíknou za jiné stranické kabáty. Ručičky povalečů, nebojte se, pracovat nebudete.

drobenakulata ( 29. října 2017 11:09 )

podle levicove ideologie dluhy se neplati

ivoadler ( 29. října 2017 10:38 )

Prej levivová strana! Byl jsem na jedné akci Zelených a pořád řešili, jestli jsou levicoví nebo pravicoví. Teď už si to snad ujasnili. Jenže antikomunismus a levicovost nejdou dohromady. Možná to dojde i sociálním demokratům.

malejavelkej ( 29. října 2017 10:33 )

Tomu vítači migrantů Bergrovi to ze srdce přeju. Jezdil pro ně někam na hranice a vozil je sem. Asi dostal zaplaceno, může začít splácet dluh, má z čeho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa