Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zelení chtějí lepší péči o lesy, po níž volá IKEA i Hornbach. Lesy ČR: Zbytečné

Autor: Matěj Hynek - 
13. srpna 2017
07:50

Strana Zelených spustila petici, která požaduje změnu certifikátu péče o české lesy. Nový systém by podle ní zajistil šetrnější péči a zároveň by pomohl v boji se suchem. Zelení upozorňují, že bez certifikátu by české firmy mohly přijít o zákazníky ze světa. Lesy ČR ale takový pohled nesdílí. Certifikát podle nich není potřeba, nejlepší zárukou kvalitní péče je podle podniku česká legislativa. A petice Strany zelených je podle Lesů ČR pouze skrytou snahou nového certifikátu o rozšíření se na nový trh.

Zelení podle svého prohlášení nepožadují změnu sami. O nový certifikát FSC stojí i Svaz průmyslu, Svaz družstev, Asociace českých výrobců nábytku a Konfederace zaměstnavatelů. Certifikát totiž požaduje čím dál víc odběratelů dřevěných výrobků. Nejznámějším z nich je nábytkářský gigant IKEA. Ta přitom v současnosti za zakázky v Česku utratí tři miliardy korun.

Další výrobci podle Zelených už takové dřevo vyžadují a na seznamu takových firem nechybí ani velká jména jako Hornbach nebo oděvní společnost H&M. Podle strany tak hrozí, že v Česku zmizí tisíce pracovních míst.

Nová certifikace by podle Zelených zároveň pomohla v boji se suchem, který za svou prioritu označila i vláda. Jimi navrhovaný certifikát si klade za cíl to, aby se v lesích hospodařilo přírodě blízkým způsobem. To by mělo zvýšit množství vody, které lesy budou schopny zadržet.

Podle Lesů ČR je nová certifikace zbytečná

Podle lesů České republiky je ale nový certifikát zbytečný. „V zemích s přísnou státní lesnickou legislativou, jakou má i Česká republika, není certifikace lesních majetků nezbytnou zárukou kvality lesnického hospodaření,“ řekla k tomu Blesk.cz mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Dodává, že v Česku jsou používány dva certifikáty udržitelné péče v lesích. Menším z nich je FSC, který prosazuje strana Zelených. Druhý, který využívají právě státní Lesy ČR, je PEFC. A podle Lesů ČR mezi nimi není mnoho rozdílů. „Není nám znám žádný odborný důvod k upřednostnění dříví FSC před PEFC,“ dodala k tomu Jouklová. Certifikace, kterou státní podnik používá, je zároveň ve světě rozšířenější.

Standard hospodaření s lesy je podle Jouklové velmi vysoko a už nyní se Lesy ČR snaží pěstovat lesní porosty dlouhodobě udržitelným způsobem, bez ohledu na typ certifikátu.

Certifikace jsou podnikatelskou aktivitou

Certifikace kvality podle Jouklové vyžaduje především trh. Shodly se na tom i zástupci Asociace evropských státních lesů. Certifikace potvrzují snahu o trvale udržitelné hospodaření.

Upozornila zároveň, že certifikace lesů je podnikatelskou aktivitou, ve které probíhá volná soutěž. „Podle našeho názoru jde ze strany FSC o snahu rozšířit své obchodní příležitosti v České republice,“ dodala Jouklová.

Zpracovatele dřeva mluvčí uklidňuje. Jejich obavy ze ztráty odběratelů Lesy ČR chápou. Nemyslí ale, že by o české dřevo přestal být zájem. „Ze sousedních zemí, jako je Rakousko nebo Bavorsko, kde jsou státní lesy rovněž certifikovány PEFC, žádný tlak na jejich certifikaci FSC neregistrujeme,“ řekla k tomu Jouklová.

VIDEO: Podívejte se na svítání nad českým lesem

Video  Dechberoucí svítání v Krušných horách: Takhle ho natočil dron Blesku  - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

11karel11 ( 13. srpna 2017 15:22 )

Kdo takového skauta mohl volit. Co dokázal v životě , je klapat tou svou dr....

ondras2211 ( 13. srpna 2017 14:50 )

Tento člověk je opravdu slaboduchý...kdo to volil? Podle jména asi omylem zaškrtnuto, protože jiné vysvětlení na tohoto pablba nemám, jak je možné, že pořád někde ještě vystupuje? nevolitelný

asijo ( 13. srpna 2017 13:35 )

Však se o ně starejte,stejně nic neděláte.

Nezadat ( 13. srpna 2017 12:32 )

agfor ( 13. srpna 2017 12:26 )

Zelení neví, co by chtěli (kromě koryt s vysokým platem). Na jedné straně chtějí po vlastnících lepší péči o lesy, které zničil stát a na druhé straně chrání na Šumavě kůrovce. Sám šéf zelených neví co by ještě v Praze chtěl zničit. No, co chcete od blba.

Zobrazit celou diskusi