„Městská část Praha 4 obnoví koupaliště na Lhotce jako přírodní biotop. Po překonání byrokratických překážek a dokončení projektové přípravy již získala téměř všechna potřebná povolení k revitalizaci kdysi oblíbeného koupaliště mnoha Pražanů,“ uvedl redakci Blesk.cz k současnému stavu na Lhotce tiskový mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Loni se na veřejnost dostaly informace, že první etapa zvelebujících prací, které počítají s úpravou vlastního koupaliště včetně zázemí, má být hotová do konce letošního května. Dle současného vzhledu areálu je velice pravděpodobné, že tento termín se nestihne.

Kdy to bude?

„Obnova vlastního koupaliště se zázemím a sítěmi pro celý areál bude dokončena letos, příští rok budeme pokračovat obnovou dosavadních sportovních ploch a doplněním sportovišť o plážový volejbal a lezeckou stěnu. Termín otevření koupaliště není zatím možné přesně stanovit, protože Praha 4 dosud nemá stavební povolení,“ popsal dále ve vyjádření radnice Jiří Bigas.

Areál koupaliště zatím zeje prázdnotou, koupací sezona je přitom za rohem.
Autor: Daniel Vitouš

Z uvedených informací je patrné, že lidé by se na Lhotku skutečně mohli ještě v letošním roce podívat. Vše ale bude záviset na tom, jak rychle radnice stavební povolení získá, případně jestli se proti němu někdo neodvolá. Místní úřad variantu zprovoznění v letošním roce připouští, je ale otázkou, jestli se návštěvníci vzhledem k počasí ještě budou koupat.

„Areál koupaliště začal chátrat od konce 80. let. Nájemce koupaliště, které bylo ve vlastnictví státu, udržel provoz až do konce tisíciletí, poté ho stát v roce 2005 bez souhlasu města nebo městské části prodal soukromému developerovi. Městská část vyvinula velké úsilí na odkoupení již uzavřeného koupaliště, což se na konci minulého volebního období podařilo,“ vysvětlil k historii Lhotky Jiří Bigas.

Ekologický biotop

Podle radnice je klíčové, že v lokalitě koupaliště se nachází dostatečná kapacita zásob podzemní vody. V této souvislosti proběhly hydrologické průzkumy. Pokud by se přítomnost spodních vod nepotvrdila, bylo by nutné zásobovat koupaliště pitnou vodou z vodovodního řadu, což by podle úřadu bylo neekonomické i neekologické. Skutečnost, že ze Lhotky bude přírodní biotop, potěší také alergiky: voda totiž nebude obsahovat chlor.

Podívejte se, jak v současnosti areál vypadá:

Až v areálu přírodního koupaliště skončí všechny úpravy, mají se Pražané na co těšit. „Návštěvníci koupaliště budou mít po dokončení jeho obnovy k dispozici 5570 metrů čtverečních. Zdatnější plavci jistě ocení dvě mola a hloubku až 3,25 metru. Část pro neplavce a děti s maximální hloubkou okolo jednoho metru bude standardně vyznačena a oddělena od hluboké vody bójemi a lanem,“ sdělil k plánovaným novinkám mluvčí Prahy 4.

Vodu vyčistí i organismy

Celý prostor se ve finále rozdělí na tři části: koupací, čisticí a regenerační. Ta první bude sloužit návštěvníkům, ve zbylých se bude čistit voda, kterou budou filtrovat rostliny a mikroorganismy, které žijí na jejich kořenech. „Voda v čisticí a regenerační části biotopových koupališť je ohřívána sluncem, což je další ekologický a ekonomický bonus,“ dodal Bigas.

Otevře se přírodní koupaliště Lhotka v Praze ještě letos? Radnice tuto variantu připouští.
Autor: Daniel Vitouš

V neposlední řadě se lidé mohou těšit na nové zázemí, které slibuje lehký a vzdušný design s výrazným využitím dřeva. Nacházet se tu budou pokladny, nezbytné zdravotnické zařízení a prostor pro plavčíka a ostrahu. „Objekt šaten je koncipován společně s klubovými prostory tak, aby umožnil celoroční provoz včetně jednoduchého stravovacího provozu,“ uzavřel téma Jiří Bigas.

Prohlédněte si současný vzhled uzavřeného přírodního koupaliště v Praze 4:

Fotogalerie
14 fotografií