„Je to efektivní, finančně nenáročný a také atraktivní způsob údržby zeleně,“ prozradil na adresu zvířecí pastvy radní pro životní prostředí Prahy 4 Ondřej Růžička (STAN – Tučňák). Podle něj taková péče vyjde radnici zhruba na čtvrtinu nákladů oproti klasickému sekání. Ovce se mají podle vyjádření městské části vrátit také do Ekoparku v ulici Za Mlýnem, kde se zvířata stala zajímavou podívanou pro kolemjdoucí.

Dříve Praha 4 zkoušela zajišťovat péči o travnaté plochy pomocí zvířat také na dalších místech Jižního Města. „Pastva se nám ale neosvědčila. Ovce jsou velice tvrdohlavá zvířata, takže se vždy někam rozutekly a my je pak honili po sídlišti,“ vysvětluje mluvčí místního úřadu Miroslav Dvořák. Koupaliště Lhotka je ale oproti jiným prostorům oplocené, a tak ovce ani kozy nemají šanci z areálu utéct.

Zvířecí péče není novinkou

Starání se o zelené plochy v metropoli není záležitostí pouze poslední doby. V našem hlavním městě má dle historických dokumentů tento způsob údržby tradici už z 19. století. S hospodářskými zvířaty se navíc lidé budou mít možnost setkat v průběhu léta také na dalších místech Prahy – například v Šáreckém a Prokopském údolí nebo v Trojské kotlině.