Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sedli si pod rypadlo a zastavili těžbu: Aktivisté z Bíliny dostanou pokuty

Autor: mah, ČTK - 
25. června 2017
11:29

Vysoké pokuty hrozí aktivistům, kteří v sobotu vnikli do lomu Bílina u Braňan na Mostecku. Za neuposlechnutí výzvy úřední osoby a přestupku na ochranu a využití nerostného bohatství jim hrozí sankce až 15 tisíc korun. Policie v lomu zadržela 133 lidí včetně 29 cizinců. Krajský policejní mluvčí uvedl, že většinu z nich už propustili.

Aktivisté vnikli do lomu odpoledne, později zůstali sedět pod jedním z rypadel. Policisté převezli na služebny 133 lidí, mezi nimi i 29 cizinců. „Postupně jsme je po provedení služebních úkonů propouštěli. V současné době je ještě kolem tří desítek zajištěných. Převážně jde o cizince. Po provedení nezbytných úkonů budou také propuštěni,“ řekl Vítek.

Všechny policie podezírá z přestupků. „Konkrétně jde o neuposlechnutí výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci. Tam je ve správním řízení sankce do 10.000 korun. A z přestupku na ochranu a využití nerostného bohatství. Toho se dopustili vstupem do důlních prostor. Tam je sankce do 15.000 korun,“ doplnil Vítek. Během noci už policie podle Vítka žádné problémy neřešila.

Severočeské doly musely kvůli aktivistům na několik hodin zastavit těžbu. V dalších dnech vyčíslí škody a představenstvo společnosti rozhodne o dalším postupu.

Do lomu vnikli aktivisté, kteří pobývali od středy na klimatickém kempu v Horním Jiřetíně. Nejprve se dopoledne vydali k nedalekému lomu ČSA, kde živým řetězem vytyčili hranici limitů těžby hnědého uhlí. Následně se autobusy přesunuli k lomu Bílina, kde vláda předloni limity prolomila.

Video  Ústí křičelo na ministry: Prolomte těžební limity, chceme práci!  - Ivo Brániš, Blesk.cz
Video se připravuje ...

verasum ( 27. června 2017 08:23 )

Chtěla bych vidět tyto rádoby milce planety země, čím by asi doma svítili a zapínali své PC a mobily??? Protestují proti těžbě, protestují proti Temelínu, tak nevím, buď vymyslí nový zdroj energie, nebo použíjí liščí ocasy??? To by zase protestovali,že je to týrání zvířat. Hlavně,že tam zase oxidoval mladý Stropnický...

djaba ( 25. června 2017 19:48 )

 A já jsem pasivista ,je mi všechno šumafuk .Je to tím , že jsem byl jako dítě hyperpasivní .Z toho plyne ,jak vznikli aktivisti .

teufel ( 25. června 2017 12:01 )

Slovo aktivista je pro mě jako nadávka. Jsou to lidi, kteří nemají asi nic kloudného na práci a tak všude jen škodí.

santikxauz ( 25. června 2017 11:52 )

Tak doufám,že každý z nich dostane maximální pokutu 15 tisíc korun,není důvod se odvolávat,v případě nezaplacení poslat okamžitě exekutory.V USA by kromě pokuty dostali i obuškovou nadílku.

Zobrazit celou diskusi