Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Experti stran na školství: Kdo měl dvojku z chování a kdo pětku z ruštiny?

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
8. října 2017
12:00

Pátý díl Blesk Volebního souboje 2017 měl název „K tabuli!“ a detailně se věnoval problematice školství. Řeč tak byla o platech ve školství, inkluzi nebo třeba náboženství ve školách. Politici simulovaně hlasovali například o tom, zda by dětem přidali dvě hodiny tělocviku navíc, nebo jestli by se měl sport osamostatnit z ministerstva školství.

Do Volebního souboje Blesku 2017 přišli zástupci šesti stran a hnutí, které uspěly v průzkumu agentury Phoenix Research pro Blesk. Podrobnosti o něm najdete ZDE.

KDU-ČSL vyslala do debaty předsedu svých poslanců Jiřího Miholu, který vede kandidátku v Jihomoravském kraji. Jiří Mihola je vystudovaný učitel dějepisu a zeměpisu a živil se také jako průvodce v cestovním ruchu. Plusové body posbíral u voličů třeba i tím, že jim přidal den volna – byl totiž iniciátorem nápadu prosadit Velký pátek jako svátek, což se povedlo.

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová je dvojkou středočeské kandidátky ČSSD a v posledních týdnech si v rámci předvolební kampaně vyzkoušela virtuální realitu nebo poprvé také třeba jízdu na kanoi. Sebekriticky na sociální síti přiznala, že nemá dobrou kondičku. V debatě obhajovala inkluzi i kariérní řád, proti ní se ale postavili z velké části i koaliční partneři.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák vede tamní kandidátku hnutí ANO a je neodmyslitelně spjat s ostravskou technickou univerzitou. Do hnutí Andreje Babiše vstoupil až letos. Kromě manželky má doma také tříletého psa Oswalda. Vondrák neměl ve škole rád ruštinu a to byl pravděpodobně předmět, ze kterého dostal první pětku.

Komunisté poslali do debaty jedničku pražské kandidátky Martu Semelovou. Političku, která proslula zpochybněním nátlaku na Miladu Horákovou i okupace v roce 1968. Dříve pracovala jako učitelka matematiky a tělocviku. Kritiku svých dětí si prý vyslechla vždy ve sborovně, protože sama v té době učila.

Expertem na školství je v řadách ODS Václav Klaus mladší. Bývalý ředitel soukromého gymnázia je třetí na kandidátce strany v Praze. Vede šachový klub a aktivně se věnuje cyklistice. Proslul tvrdými výroky proti inkluzi, ačkoliv sám handicapované děti vzdělával. Inkluze je podle něj nesmysl a stačí obyčejná lidská slušnost.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík vede kandidátku ve Zlínském kraji. Dříve pracoval jako učitel na základní škole, navlékl ale i uniformu hradní stráže. V souvislosti s problematikou náboženství ve školách podle svých slov poslal ombudsmanku Annu Šabatovou na arabskou pláž v bikinách.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa