Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bělobrádek premiérem? Politolog: Slabá vábnička „třetí síly“ na voliče

Autor: Jakub Veinlich - 
27. března 2017
05:13

Starostové a nezávislí si v sobotu odhlasovali koaliční spolupráci s lidovci. A právě šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se má stát volebním lídrem koalice, a zároveň tedy adeptem na příštího premiéra. Je to reálné? Podle politologa je to docela slabá vábnička na voliče nového uskupení, které chce být „třetí silou“. 

Ještě před pár lety dělal veterinárního inspektora krajské veterinární správy. Teď je Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) vicepremiér. Do voleb jde ale s ambicí vystřídat v čele Strakovy akademie Bohuslava Sobotku. Mimochodem, Bělobrádek je o pět let mladší než šéf ČSSD.

„Z vicepremiéra to takový skok už není,“ odpověděl Bělobrádek Blesk.cz na dotaz, zda se cítí být připravený na funkci premiéra.

S lidovci už přitom Bělobrádek nejeden zázrak dokázal. Jejich vedení se ujal v roce 2010 po prohraných volbách do Poslanecké sněmovny. Tehdy také oznámil, že trpí roztroušenou sklerózou. Po třech letech mimo vysokou politiku vrátil dnešní vicepremiér lidovce do poslaneckých lavic. Loni k tomu v senátních volbách přidal vlastních 6 senátorů a další tři v rámci různých koalic.

„Republikovým lídrem je pro nás Pavel Bělobrádek. Toto byla jedna z věcí, ve které jsme při dohadování společné koalice ustoupili,“ řekl Blesk.cz Petr Gazdík, který bude naopak za koalici kandidovat jako lídr v Praze. „Je to relevantní kandidát na premiéra této země,“ dodal Gazdík na adresu Bělobrádka.

Bude to ale stačit?

V těchto dnech ale musejí lidovci se STAN přemýšlet hlavně nad tím, jak se vůbec do Sněmovny dostat. Průzkumy k nim zatím příliš přívětivé nejsou. Zatímco nečerstvější průzkum CVVM přiřknul STAN pouhé jedno procento hlasů, lidovci by si oproti únoru pohoršili o 2,5 procenta a vrátili se na lednová čísla. Hlas by jim tedy dalo necelých 6,5 procenta voličů. Pokud chce koalice uspět, musí zřejmě zabrat. Musejí totiž získat dohromady minimálně deset procent, aby mohli vstoupit do Sněmovny.

VIDEO: Jak reagovali Starostové na schválení spolupráce s lidovci?

„Neobávám se posledních průzkumů, protože jako matematik vím, že abyste mohl něco relevantně popsat, musíte vědět, co zkoumáte. Ta koalice ještě nebyla ustavena, koaliční smlouvu jsme ještě nepodepsali a ty průzkumy nezkoumaly tu koalici, ony zkoumaly možnosti těch jednotlivých stran,“ reagoval Gazdík na předvolební stav. Sám věří, že koalice bude mít nakonec 15 procent. „To je meta, ke které míříme,“ dodal šéf Starostů.

Bělobrádek moc nezaujme

Jenže podle politologa Jana Kubáčka to bude hodně obtížné, a prý i kvůli ne zrovna dobrému výběru lídra.

„Je to málo a příliš tradiční. Nejsem si jistý, že Pavel Bělobrádek je atraktivní nabídka na získání 10 a více procent ve volbách,“ řekl k vyhlídkám na Bělobrádkův možný úspěch Blesk.cz Kubáček. Třetí síla, za kterou se nově vznikající koalice prohlašuje, měla prý voličům nabídnout spíše neokoukanou tvář, „která by dokázala čelit okoukaným matadorům, kterými jsou Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš,“ dodal politolog.

Společnou koaliční smlouvu mají lidovci a Starostové podepsat v příštích týdnech, kdy také představí společné logo. Společnou kandidaturu může ještě zhatit volební sjezd KDU-ČSL. Některé regiony ze spolupráce STAN totiž nadšené nejsou. 

VIDEO: Jí Pavel Bělobrádek zdravě? 

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
dzery ( 27. března 2017 15:45 )

Tebe tak potkat na vandru.

ivoadler ( 27. března 2017 09:51 )

Ze všech předsedů politických stran je Bělobrádek největší slizoun. A jestli hledají "třetí sílu", hledají zbytečně. Třetí síla už existuje. Je to KSČM. Stačí se podívat na počty poslanců.

panda82 ( 27. března 2017 09:47 )

To už není odvaha ale přímo drzost se s touto myšlenkou jen pohrávat, spolek, který má 26tis členů a chtěla by vládnout, to hned mohou vládnout holubáři, těch je víc

salto ( 27. března 2017 08:52 )

Taky si myslím, že by byly elegantně zabity dvě mouchy jednou ranou

sharp ( 27. března 2017 08:37 )

Bělobrádek premiérem, to by znamenalo konec české národnosti, protože je to nadšený vítač migrantů a velký přítel Němců. Takže to abychom se začali učit německy, přinejmenším.Další náš úkol - migrant do každé rodiny. Pro samotné Čechy neudělá nic, sedře nás z kůže. Jako veterinář má o finančních možnostech rodiny zreslené představy. On a jeho strana má s původním zaměřením strany pramálo společného. Jsou to asociálové, navíc voličům něco líbivého naslibují, ale nic nesplní. Prý podporují rodiny, v čem ? Není nic vidět, naopak. Potřebným berou a bohatým přidávají. Jsou falešní, nevolit ! Starostové jsou totéž, navíc nasáklí TOP 09, tou zrůdnou stranou, která se nedávno podílela na hrůzovládě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa