Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Sobotka: Spolupráce s komunisty je potřeba. I když bych je nikdy nevolil

Autor: zst - 
22. února 2017
05:00

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ještě okořenil svá slova o možné spolupráci ČSSD s komunisty na vládní úrovni. V pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére uvedl, že o sjednocení levice stojí přesto, že mají komunisté extrémní názory například v oblasti bezpečnosti.

Bohumínské usnesení, které zakazuje ČSSD spolupráci s extremistickými stranami, je podle premiéra vyhaslé, protože vzniklo v roce 1995. Tedy jen několik let po revoluci. Slova z rozhovoru pro Hospodářské noviny ministerský předseda v pořadu Blesku dále rozvedl.

„Tehdy jsme reagovali na aktuální situaci. Lidé vnímali komunistickou stranu jako riziko. Nebyli jsme členy NATO nebo Evropské unie. Komunisté dostávají hlasy, mají podporu určité části voličů, je to součást levicového spektra. Nechci hodnotit jejich program, já jsem sociální demokrat, komunisty bych nikdy nevolil,“ snažil se premiér utéct z otázky moderátorky Kláry Brunclíkové, která se ptala, zda pro něj jsou, nebo nejsou komunisté extremisty.

Nakonec ale Sobotka přeci jen svůj názor obnažil. „V některých ohledech mají extrémní postoj, například když navrhují vystoupení z NATO. Z hlediska bezpečnosti to považuji za extrémní názor,“ řekl.

Podívejte se, co dalšího premiér ke spolupráci s komunisty uvedl:

Předseda ČSSD se chystá usilovat o spojení levice prý proto, že se tak děje na druhé straně politického spektra, na pravici. „My nepůjdeme do vlády za každou cenu. Máme limity své politiky. Dokážu si představit spolupráci se současnými koaličními partnery. Těžko můžeme vytvářet levopravé slepence. Nechceme vytvářet koalici s pravicí. Nebuďme hloupí. Pokud se pravice chystá spolupracovat, měla by spolu mluvit také levice,“ vyzývá Sobotka znovu ke spolupráci KSČM, jejíž předseda Vojtěch Filip nebyl z nabídky premiéra před několika dny příliš nadšený.

Sobotka ale dodal, že bližší vztahy levice mají své podmínky. ČSSD odmítá ustoupit podle jeho slov z členství v Evropské unii a NATO, protože jsou podle něj zárukou prosperity a bezpečnosti. Premiér si ale nezapomněl ani při této příležitosti rýpnout do svého vicepremiéra Andreje Babiše (ANO).

„Koneckonců ve vládě, a tuším, že nejpopulárnějším politikem, je Andrej Babiš, který byl členem komunistické strany před rokem 89. Byl součástí komunistického establishmentu, dělal kariéru v zahraničním obchodě a po roce 89 využil své kontakty, aby založil své podnikání. Dneska je to nejpopulárnější politik. Já nevím, jestli tohle jsou ještě kritéria, podle kterých se dneska lidé rozhodují,“ připomněl.

Podívejte se na celý záznam rozhovoru s Bohuslavem Sobotkou:

Video  Sobotka živě v Blesku: O Babišových dluhopisech, tulení ke komunistům a vyhazovu Mládka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zdenekk_senior ( 23. února 2017 06:36 )

Hele mladej zmetku, doma ti zase sklapne.

zdenekk_senior ( 22. února 2017 16:34 )

S našim mladým to asi brzy šlehne.

agfor ( 22. února 2017 15:34 )

Tak Bohouš by komouše nevolil. Ha, ha,ha. Má jich plnou partaj, vládu, parlament i senát. Také na všech zbytečných a uměle vytvořených úřadech se to komouši a estébáky jen hemží.

richman ( 22. února 2017 13:35 )

kurtizanka.michel: ty jsi vtipnej jak sekera v zádech

richman ( 22. února 2017 13:16 )

kurtizanka.michel: co odpovídáš, když se té nikdo na nic neptal, ty pošahaná multiidentito

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa