Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Drahá omluva, lobby homosexuálů i střet zájmů. Lídři Pardubicka o „kostlivcích“

/
  • Debatu s lídry kandidátek Pardubického kraje odvysílal Blesk ze závodiště.
    30. září 2016 ● 06:01

    Obviňování homosexuálů, podnikatelský krach, střet zájmů nebo soud kvůli omluvě. Tak to je jen krátký výčet toho, co za takzvané „kostlivce ve skříni“ mají kandidáti na hejtmana Pardubického kraje. Ve speciální debatě ke krajským volbám Blesk.cz dostali šanci, aby se k nim nejen vyjádřili, ale také je případně uvedli na pravou míru.

  • 1.

    Bajer přirovnal EET k únoru 1948

    Při demonstraci proti EET v Praze přirovnali Soukromníci Andreje Babiše ke Klementu Gottwaldovi a počínání současného vicepremiéra k vítěznému únoru 1948. Podle Petra Bajera (Soukromníci a Svobodní), který se jí také zúčastnil, předem jasně deklarovali, že by to mělo být brané v nadsázce.

     

    „Termín zavedení EET byl naprosto shodný s již zmíněným termínem. Na druhou stranu si myslím, že zavedení EET – a potvrzují mi to stále další a další podnikatelé – je svým způsobem likvidací drobného podnikání,“ uvedl Bajer ve speciální debatě ke krajským volbám v Pardubickém kraji pro Blesk.cz.

     

    Sám to vidí prý v Holicích, kde jim podnikatelé vrací nebytové prostory a budou uzavírat své provozovny. „Především ti malí podnikatelé už odmítají čekat, co na ně dopadne příště. Já to vnímám tak, že je vyvíjen cílený tlak na to, aby se z malých živnostníků stali zaměstnanci,  uzavřel. Srovnání zavedení EET s únorem 1948 v žádném případě nepovažuje za nešťastné.

    Video
    Video se připravuje ...

    Babiš je Klement Gottwald? Výroku nelituju, říká lídr Bajer. Blesk TV

    Petr Bajer (Svobodní a Soukromníci)
    Autor: David Malík
     
  • 2.

    Dušek „naložil“ homosexuálům

    Jaromír Dušek (SPO, Osobnosti Pardubického kraje) v jednom z rozhovorů zmapoval homosexualitu nejen ve vedení Českých drah, ale také na Úřadu vlády České republiky. V roce 2010 označil tehdejšího ministra dopravy Gustava Slamečku, šéfa Českých drah Petra Žaludu a šéfa Úřadu vlády Jana Nováka za vůdce „kliky homosexuálů“.

     

    „Na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahanejch tak dvacet a ve vedení drah tak třicet a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy. To mi věřte,“ uvedl Dušek v březnu 2010 v rozhovoru pro Lidové noviny. Podle něj byla tato reakce na okrajovou otázku ohledně toho, jakým způsobem působí, či nepůsobí vlivové skupiny na ministerstvu.


    „Já jsem je popsal takto stručně, žertovně, že jich je tam hodně. Kdybych to měl dneska komentovat, tak řeknu, že jich neubylo v těchto institucích, že jich přibylo v televizi, že jich přibylo v bankovnictví, že přibyli i na ostatních ministerstvech,“ uvedl Dušek ve speciální debatě ke krajským volbám v Pardubickém kraji na Blesk.cz s tím, že to neuvedl proto, že by se proti nim nějak vymezoval. 

     

    Podle něj to ale vede k protekci homosexuálů mezi sebou a dostávají se tak na svá místa bez jakékoliv kvalifikace. „V řadě řídicích struktur českého státu homosexuálové jsou, jsou neschopní nebo naopak všeho schopni. Nemají důvod myslet na budoucnost, protože nebudou mít děti, a tudíž nebudou mít obavu se před nimi doma postavit a říct: tohle jsem způsobil a takové škody jsem napáchal,“ míní Dušek.

    Video
    Video se připravuje ...

    Exodborář Dušek zase ostře o homosexuálech: Jsou neschopní i schopní všeho! Blesk TV

    Jaromír Dušek kandiduje za SPO a Osobnosti Pardubického kraje.
    Autor: David Malík

  • 3.

    Foldyna neuspěl v podnikání

    Jan Foldyna (KSČM) začal po sametové revoluci podnikat. Byl mimo jiné jednatelem firmy F. O. S. CZ s.r.o., která skončila v likvidaci, a exekucí byl pověřen soudní exekutor z Pardubic. Společnost byla zapsána shodou okolností na adrese Bílý Kůň 18, Řepníky. Zaměřovala se na koupi zboží za účelem jeho dalšího prodeje, zprostředkovatelskou a také hostinskou činnost. Šlo prý o jeho podnikatelský neúspěch.


    „Jako neúspěch to samozřejmě beru, protože s kolegou jsme začali podnikat s tím, že jsme měli velkoobchod s drogérií, kosmetikou, kromě toho jsme provozovali tři obchody na vesnicích v Bělé, Bílém Koni a Třebušicích,“ vysvětlil ve speciální debatě ke krajským volbám v Pardubickém kraji pro Blesk.cz Foldyna.

     

    Jejich podnikání ale postupem času už prý nemohlo konkurovat otevírajícím se marketům v okolí, kde se některé zboží dalo sehnat i levněji.

    Video
    Video se připravuje ...

    Foldyna (KSČM): Supermarkety ho dohnaly až k exekuci. 

    Jan Foldyna z KSČM
    Autor: David Malík
     
  • 4.

    Kortyš vystřídal Tupce

    Od ODS poměrně nečekaně „zběhl“ předchozí lídr Petr Tupec k Zemanovcům. Jako důvod uvedl dehonestaci svého jména a urážky, které k němu prý putovaly veřejně na stranických sněmech. Nynější lídr Michal Kortyš si ale nemyslí, že by šlo o urážky.


    „To, že se na sněmu nějakým způsobem jednalo až moc o jedné osobě, tak možná vyznělo tak, že ho dehonestovali, ale z mého pohledu si myslím, že to, co se mu tam vytýkalo, že bylo normální, lidské a mohl k tomu zaujmout svůj postoj,“ upřesnil ve speciální debatě ke krajským volbám v Pardubickém kraji na Blesk.cz Michal Kortyš (ODS). 

     

    Sám také přiznává, že nečekal, že právě on povede ODS do krajských voleb. Na otázku, zda se považuje za nouzové řešení, pouze odpověděl: „Ne, já jsem to pouze vzal.“

    Video
    Video se připravuje ...

    Lídr Tupec utekl z ODS, prý se mu smáli. „Jen si říkáme pravými jmény,“ říká jeho nástupce. 

    Michal Kortyš z ODS
    Autor: David Malík

  • 5.

    Kutílek se nepohodl s primátorem

    Jakub Kutílek (Pro otevřený kraj – Piráti, Zelení, Změna) pracoval v Pardubicích jako specialista na dopravu. Z odboru hlavního architekta pardubického magistrátu dal výpověď. Stěžoval si na náročnou komunikaci s primátorem i jeho náměstkyní. To, zda z boje neutekl poněkud předčasně, ale podle svých slov neví.  

     

    Podle něj se za dobu jeho působení na magistrátu to, co považoval za odbornost, změnilo na odborný názor. „Nové vedení města v čele s hnutím ANO mě pak přesvědčilo, že to zřejmě není ani odborný názor, ale politický názor, a pokud ho budu chtít dále prosazovat, tak ho budu muset prosazovat politickou cestou, protože skutečně někteří jsou ještě furt zastánci toho, že pro město je dobré ho zahltit auty, a na tom jsem se já podílet nechtěl,“ upřesnil ve speciální debatě ke krajským volbám v Pardubickém kraji na Blesk.cz Kutílek. 

     

    Odborná debata bude ale náročná i na krajské úrovni, a to ať už v rámci koalice, či opozice. „Jestliže na tom kraji budu mít politický mandát, tak věřím, že alespoň tam spolu budeme jednat jako partneři, a ne v nějakém nerovném postavení,“ dodal Kutílek.

    Jakub Kutílek (Pro otevřený kraj: Piráti, Zelení, Změna)
    Autor: David Malík

  • 6.

    Línek vysvětloval manželku na pracovní cestě

    Výčet aktivit Romana Línka (Koalice pro Pardubický kraj) je poměrně dlouhý. Je nejen prvním náměstkem hejtmana, ale sedí i v několika správních radách, například ve VZP, Smetanovy Litomyšle či Univerzity Pardubice. Je také členem Výboru regionů EU v Bruselu a v rámci této funkce hodně cestuje. „Tak možná mám trpělivou manželku a rodinu jako takovou, ale myslím si, že se to skloubit dá,“ uvedl ve speciální debatě ke krajským volbám v Pardubickém kraji Línek. 

     

    V souvislosti s pracovními cestami ale musel čelit i jistému ataku – a sice, že jeho žena cestuje s ním za peníze daňových poplatníků. „Myslím si, že se dá vyhledat, kdo, kdy a kde jakou letenku platil, a my to nepotřebujeme, manželka už vůbec ne, protože si myslím, že vydělává více než já, což musím také zvládnout ve své ješitnosti, ale já si myslím, že je to nesmysl,“ upřesnil Línek.

    Video
    Video se připravuje ...

    Náměstek hejtmana Línek: Manželka bere víc než já, musím to přežít. 

    Roman Línek z Koalice pro Pardubický kraj (KDU-ČSL, SNK- ED a Nestraníků)
    Autor: David Malík

  • 7.

    Netolický se soudí se zbrojařem

    Nejmladší hejtman Česka, který vyjde s každým. Tento článek z března 2015 o Martinu Netolickém je k nalezení na stránkách ČSSD. S kým však nevyšel, je majitel skladu munice a výbušnin ve Slatině Martin Rudolf, kterého loni v prosinci nazval gaunerem. Zbrojař Rudolf, který byl obviněn z nedovoleného ozbrojování, dostal však letos na jaře na svůj sklad v areálu bývalého zemědělského družstva povolení od hasičů, hygieniků i stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě. Podnikatel vyzval Netolického k omluvě a zaplacení takřka 1,8 milionu korun za nemajetkovou újmu. 


    „Myslím si, že jsem vždycky byl velmi otevřený a snažil jsem se naslouchat, a o tom to je. To si myslím, že špatně není. A také je potřeba v některých případech říct dost a je potřeba říct jasně, že všechno má své meze – a to se stalo v tomto případě,“ uvedl hejtman Netolický ve speciální debatě ke krajským volbám v Pardubickém kraji na Blesk.cz.

     

    Případ ale nechtěl nijak víc komentovat, protože je podle jeho názoru dostatečně veřejně znám a vše budou projednávat soudy. Neprozradil ani to, zda v případě prohry půjde pokuta z jeho kapsy. „Jestli si myslíte, že je to osobní spor, tak se mýlíte, tohle není osobní spor. To je spor principiální a já hájím ne zájmy Martina Netolického, ale dokud jsem hejtmanem, tak zájmy Pardubického kraje a v tomto případě si troufám říci, že celé České republiky,“ uzavřel.

    Video
    Video se připravuje ...

    Hejtman Netolický: Podnitel po něm chce peníze za slovo „gauner.“ Jde o princip, říká hejtman. 

    Lídr kandidátky ČSSD a současný hejtman Pardubického kraje Martin Netolický
    Autor: David Malík
     
  • 8.

    Řehounek se potýkal se střetem zájmů

    Střet zájmů se živě a poměrně často řeší ve Sněmovně v souvislosti se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Před časem se řešil ale i v Pardubicích. Lídr tamní kandidátky Jan Řehounek společně s dalším radním z ČSSD založil nadační fond Naše nemocnice a poté mu odklepli dar ve výši půl milionu korun. Opozice se proti tomuto kroku ohradila. 


    „My jsme nemohli schválit ten dar, my jsme jako rada města doporučili zastupitelstvu, aby tento náš názor nebo nápad zvážili a podpořili ho. Ten dar byl jasně účelově vázán, to znamená, že bylo jasně dáno, na co ty peníze půjdou,“ uvedl Jan Řehounek ve speciální debatě ke krajským volbám v Pardubickém kraji na Blesk.cz. Tento návrh nakonec prý zastupitelstvu nepředložili a vše řeší z vlastního rozpočtu fondu. 

     

    Ani u Andreje Babiše podle něj nejde o střet zájmů. „Myslím si, že jako jeden z mála politiků, když šel do parlamentních voleb, tak všichni věděli, co za ním stojí, nevolil tu cestu, kterou volilo spousta lidí před ním, že to převedli na někoho a skrytě to dál ovládali,“ upřesnil Řehounek. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Řehounek z ANO: Střet zájmů s nadací odmítám. 

    Jan Řehounek z ANO
    Autor: David Malík

  • 9.

    Skalický měl nepříjemný hovor s Kalouskem

    Jiří Skalický z TOP 09 měl v minulosti konflikt s nynějším předsedou strany Miroslavem Kalouskem. Přestože se do Sněmovny dostal za TOP 09, v komunálních volbách kandidoval proti topce za Sdružení pro Pardubice a objevil se i na jeho billboardech a plakátech. Kvůli nespokojenosti pardubické TOP 09 je musel stáhnout. Přímou intervenci Miroslava Kalouska potvrdil iDnes.cz i předseda pardubické buňky.

     

    Kdo Miroslava Kalouska zná, ví, že když je rozčilený, umí být hodně ostrý. Vyprávět by o tom mohl Petr Skokan, někdejší poslanec Věcí veřejných, který svého času zveřejnil přepis jejich vulgárního telefonátu. „Komunikovali jsme po telefonu způsobem pro mě relativně standardním a možná i nadstandardním pro pana Kalouska, který mě vyzval, abych se choval vzhledem k tomu, že to bylo na kandidátce topky, přiměřeně,“ uvedl Skalický ve speciální debatě ke krajským volbám v Pardubickém kraji na Blesk.cz. 

     

    Na jednu stranu jeho názor prý akceptoval, ale také hájil ten svůj, protože v té době vystupoval jako nezávislý, a nikoliv kandidát přímo za TOP 09. „Takže pro mě je to uzavřená záležitost pět let stará,“ uzavřel Skalický.

    Video
    Video se připravuje ...

    Skalický z TOPky: Kvůli naštvanému Kalouskovi stahoval billboardy. Co mu řekl? 

    Jiří Skalický z TOP 09
    Autor: David Malík

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy