Jako ministr zdravotnictví spřádal Leoš Heger různé plány na reformy. V minulosti navrhoval, aby se regulační poplatky u lékaře zvýšily na 50 korun při běžné návštěvě praktického lékaře či nemocnice a 200 korun u specialisty. Dnes se s výjimkou pohotovosti už ale poplatky neplatí žádné. Exministr Heger by pro jejich zavedení byl ovšem i dnes. Vnímá je mimo jiné jako boj s šedou ekonomikou.

„Byl bych pro jejich zavedení, mluví se o tom dnes u nadstandardu, ale efekt je podobný. Poplatky odčerpají část peněz od bohatších lidí, aby mohly zdravotnictví udělat silnějším pro chudé lidi, kteří peníze na zdravotnictví nemají. Problém vznikl u hospitalizačních poplatků, které způsobily některým  problémy a pak došlo k jejich zrušení,“ vysvětlil Heger.

Podle něj poplatky vítá i současný prezident Miloš Zeman. Ještě v roli ministra zdravotnictví o tomto tématu s prezidentem hovořil. Překvapilo ho, že jako levicový prezident uznává význam poplatků stejně, jako pravicová strana, ve které Heger jako ministr působil. Ve své roli prý Heger udělal maximum, i když mu pravice vyčítala, že jsou jeho reformy pomalé a levice naopak, že jsou rychlé, uvedl v předvolební debatě.

Poplatky ve zdravotnictví bych prosazoval i dnes, řekl Heger. Proč? Najdete ve videu:

Video
Video se připravuje ...

Táta zdravotnických poplatků Leoš Heger: Zavedl bych je zase. Blesk TV

Největším problém kraje a nejen jeho, je podle Hegera neprofesionalita úředníků, kterou by bylo potřeba zlepšit celorepublikově. Upozornil, že politici jsou v úřadech dočasně a potřebovali by stabilní fungování odborného řádu, což se ve státní správě prý zatím nevedlo.

„V Hradci Králové je úřednické zázemí velmi dobré a je potřeba to zrevidovat i na kraji. Jak ukázaly minulé roky - je problém například s výběrovými řízeními a také analýzou dopravní obslužnosti,“ ukázal na příkladu Heger.

Jako propagátor zdravého životního stylu by rozhodně zakázal kouření v restauracích. „Kouření v hospodách bych zakázal. Mladistvý se naučí kouřit zejména tam. Jinak bych to nikomu nenakazoval, to je každého věc, zda si chce vylepovat zdraví, nebo naopak náladu, když to někomu pomůže,“ dodal Heger.

Kandidáti ve třiceti sekundách vyzvali voliče, aby šli k volbám a proč volit právě je: 

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry z Královéhradeckého kraje Blesk TV

Celý záznam debaty najdete ve videu: 

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty z Hradce Králové: Lídři o migrantech a policejní razii na úřadě 

Vše o krajských a senátních volbách čtěte na Blesk.cz >>>

Fotogalerie
23 fotografií