Martin Hanousek není v politice úplný zelenáč. Je zastupitelem v Hradci Králové a již v minulosti se třikrát snažil dostat do Poslanecké sněmovny, byť neúspěšně.

„Mě politika baví, vidím v ní velkou příležitost posunout dále i téma, kterému se věnuju jako krajinný ekolog,“ uvedl v debatě v provizorním hradeckém studiu Blesku v Bistru u dvou přátel Hanousek. Jeho hnutí chce prý být pověstnou štikou mezi sumci. „Určitě nenecháme těm sumcům jen tak spát tady v Královéhradeckém kraji,“ sliboval Hanousek.

Video
Video se připravuje ...

Martin Hanousek ze Zelených: „Ekoterorista? To je hanlivé, prostesty mají smysl.“ Blesk TV

Ekoterorista jako hanlivé slovíčko

Během debaty Hanousek čelil dotazu, zda během své aktivity proti vodní nádrži na řece Dědině u Dobrušky nezdržoval jen svým přístupem vznik nevyhnutelného. Podle Povodí Labe jde o jedno z nejdůležitějších opatření i proti povodním. Strašákem je přitom ničivá povodeň z Rychnovska z roku 1998. Vzniknout má nakonec suchý poldr, čemuž se Hanouskovi nepodařilo zabránit.

Jak ale přiznal v debatě Blesku, Hanousek si dodnes myslí, že se lze stavu postavit lépe. „Byla to vůbec taková moje, myslím si, první velká veřejná akce, ve veřejném prostoru, kdy jsem se snažil upozorňovat na to, že celá koncepce protipovodňové ochrany je špatná, že ji lze řešit nějakým přírodě bližším způsobem,“ upozorňoval ekolog.

„Není to o tom, že bych tu stavbu nějak chtěl blokovat, já chci, aby byla postavena – když se staví na 100 let – slušně. A aby té přírodě zbytečně neškodila,“ doplnil ekolog.

Podle Hanouska přitom společnost ještě stále není úplně zvyklá na kritickou diskuzi. A tak padají i slova o ekoteroristech. „Mně se to nelíbí, to označování ekoterorista. Je to takové hanlivé. Já se snažím i bojovat i proti tomu, aby se i shazovaly – hodně se mluví o špatném vlivu ekologických organizací…,“ postěžoval si Hanousek. 

Debata Blesku v Hradci Králové: Odehrála se v Bistru u dvou přátel naproti krajskému úřadu
Autor: Foto Blesk - David Malík

Hanousek: Pro Hradecko jsou problém i sucho a pitná voda

Právě ekolog však podle něj má co říci i do krajské politiky. „Pokud mám hledět ne pouze na toto volební období, ale 30 let napřed, tak si myslím, že zásadním problémem je zajištění pitné vody, problematika sucha. Myslím si, že kraj v tomto naprosto zaspal,“ uvedl Hanousek během debaty.

Proti západní Evropě máme podle něj zpoždění celých 40 let. „Vím, že to spousta lidí nechápe jako zásadní problém. Dokud splachují pitnou vodou záchody a mají bazény, ale teď je přesně ten čas, kdy bysme měli řešit problémy, abychom za 30 let nesplakali nad výdělkem,“ dodal člen Strany zelených.

VIDEO: Podívejte se, co vzkázali ve třiceti sekundách voličům lídři Královéhradeckého kraje

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry z Královéhradeckého kraje Blesk TV

VIDEO: Podívejte se na celý záznam debaty Blesku z Královéhradeckého kraje

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty z Hradce Králové: Lídři o migrantech a policejní razii na úřadě 

Vše o krajských a senátních volbách čtěte na Blesk.cz >>>

Fotogalerie
23 fotografií