Bývalý dlouholetý poslanec za KSČM Petr Braný je ženatý a má dva syny. Pětašedesátiletý politik je jihočeským zastupitelem od roku 2000 a v krajských volbách je lídrem kandidátky strany. Jedenáct let působil v Poslanecké sněmovně.

Petr Braný z KSČM si myslí, že za problémy Kovosvitu mohou protiruské sankce.
Autor: David Malík

Pro letošní krajské volby se cítí být volbou Jihočecha. V předvolebním videu uvedl, že obyvatelé jižních Čech jsou většinou klidní a nepláčou. „Platí to i o mně, tady na jihu Čech věci řešíme, čímž nechci říct, že v jiných krajích je to jinak,“ vysvětlil svůj citát.

KSČM do letošních voleb vstupuje s krédem „chránit lidskou důstojnost“. Braný si myslí, že je důležité bránit pravdu a čest lidí. To, že je veden v Cibulkových seznamech StB, ho ale nijak neznepokojilo a tvrdí, že přesně neví, jak se tam dostal. „Od devadesátých let je velkou módou kát se a vyhraňovat se proti jednání předešlých generací. Já bych přál všem občanům, aby si mohli říct, že vše, co činili, činili tak, aby se mohli podívat lidem do očí. To o sobě mohu říct,“ vysvětlil Braný.

Podívejte se na debatu kandidátů v Jihočeském kraji:

Video
Video se připravuje ...

Debata Blesku z jihu Čech: 7 kandidátů na hejtmana na jednom místě Blesk TV

Spolupráci s StB vyloučil, protože podle něj se v seznamech ocitl kvůli své dvacetileté praxi u pohraniční stráže, která nebyla jednoduchá. „Žil jsem v pohraničí na Chebsku, bral jsem to jako vztah dobrodružství a pomoci lidem. Cokoliv bylo třeba, pohraničníci pomáhali,“ upozornil Braný.

Video
Video se připravuje ...

Bývalý pohraničník Braný chce být hejtman: Střílel někdy na uprchlíky? Blesk TV

Boj za lidskou důstojnost a účast ve volbách

V kraji vnímá Braný jako velký problém neúčast lidí ve volbách. Považuje to za důkaz, že jsou pro ně volby „morovou ránou“. Lidé navíc podle něj považují vedoucí politiky za „dělitele“ peněz a do voleb jdou proto, aby měli nad „penězovody“ kontrolu.

„Je to boj o lidskou důstojnost. Lidé by měli zvednout hlavu, aby mohli mít vliv zejména na ovlivňování veřejného prostoru, aby se dokázali smysluplně vyjádřit, rozhodnout se o tom, co chtějí,“ varoval s tím, že by po volbách zavedl krajské referendum, aby lidi vtáhl do dění.

Video
Video se připravuje ...

Jihočeští lídři v kvízu: Znají Lipno, Šumavu a historii? Blesk TV

Stávající hejtman Jiří Zimola pak položil Petru Branému spíš smířlivý dotaz, a to, jak vnímá koalici KSČM s ČSSD, která na rozdíl od jiných krajů přetrvává. „V jižních Čechách se odlišuje tím, že představitelé koaliční smlouvy jsou ochotni plnit, k čemu se zavázali i během krize. Třeba v Karlových Varech se to sesypalo. My jsme byli v podobné situaci a mohli jsme to taky řešit rozpadem koalice, ale cením si, že se nám to daří držet za každou cenu,“ pochvaloval si.

Voliče ve třiceti sekundách vyzval, aby se za svůj hlas pro KSČM nestyděli, jejich zástupci podle Braného plní své sliby.

Video
Video se připravuje ...

Jihočeští politici měli 30 sekund, aby »uhnali« voliče. Co slíbili? Blesk TV

Fotogalerie
19 fotografií