Bývala to chlouba nejen Karlových Varů, ale celého kraje. Hotel Thermal, který je spojen především s konáním Mezinárodního filmového festivalu, chátrá a nikdo se zatím nemá k tomu, aby podpis času zastavil. Poslední termín, kdy by měly opravy začít, je těsně po skončení filmového svátku v příštím roce.

„Tyto fotky, tyto záběry, to není z Monte Carla. To jsou Karlovy Vary ještě před dvěma lety. Manželé Machoninovi postavili unikátní bazén nad městem. V letošním roce je to 40. výročí. Dnes je výsledek tento… Koho myslíte, že přiláká tento obraz?“ navezl se do ministerstva financí, a tedy i Andreje Babiše (ANO), bývalý generální ředitel hotelu a první novodobý karlovarský hejtman Josef Pavel (Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst). Rozdíl dokumentoval na dvou fotkách bazénu u Thermalu. 

Josef Pavel porovnává kvalitu Thermalu.
Autor: Blesk TV

Svého stranického šéfa během debaty na téma lázeňství bránila jednička kandidátky hnutí ANO Jana Vildumetzová. „Chtěla bych zdůraznit, že bazén byl zavřen z důvodů posudku, protože nesplňoval bezpečnostní a hygienické normy. V současné době se ale zpracovává projektová dokumentace jak na rekonstrukci hotelu Thermal, tak bazénu,“ řekla.

Šéf filmového festivalu Jiří Bartoška tak může jen doufat, že nejde jen o politické předvolební sliby, ale že ministerstvo financí, pod které Thermal spadá, skutečně rekonstrukci příští červenec odstartuje.

Kritikou na jeho adresu totiž nešetřil ani další z kandidátů na karlovarského hejtmana. Jiří Kotek z Alternativy považuje zoufalý pohled na Thermal a přilehlý komplex za vizitku rezortu. „Nejenže nám zrušilo a zavřelo bazén, což je jedna z největších atrakcí, které v Karlových Varech jsou, ale když půjdete dneska na kolonádu a na to prostranství před Thermalem, tak tam máte napsáno ‚Průchod na vlastní nebezpečí‘. I v angličtině... To je veliká ostuda ministerstva financí,“ rýpl si Kotek.

Určitě to má nějaký vliv – prostředí, do kterého turisté přijedou. Co se týká vizáže některých hotelů. Je to o komunikaci s majiteli, aby na ně byl vyvíjen tlak, aby byly opravovány,“ doplnila svůj pohled také Eva Valjentová, která je na prvním místě KSČM pro letošní krajské volby.

Kandidáty na posty ve vedení Karlovarského kraje jsme také prověřili v kvízu:

Video
Video se připravuje ...

Chtějí být hejtmany: Znají svůj kraj? Prověřili jsme politiky ve Varech. Blesk TV

Číňané lázeňství nezachrání. Zvládnou to Češi?

Karlovarský kraj se v posledních letech potýká s úbytkem turistů i lázeňských hostů. Kvůli devalvaci rublu a nepříznivým vztahům Ruska s Evropskou unií se totiž výrazně snížil počet rusky mluvících návštěvníků kraje. Některá lázeňská města se proto rozhodla uzavřít „spojenectví“ s čínskými partnery, aby přilákala více turistů z Asie.

To ale podle současného hejtmana kraje Martina Havla z ČSSD není cesta ke spáse. „Já bych je nezatracoval, ale nevidím krátkodobé řešení v čínských turistech. Oni se u nás zdržují jen krátce – 1,2 až 1,8 dne. Zatímco ruští turisté, ne že bych si je tolik přál, tak desetinásobek. Češi jsou někde uprostřed,“ vysvětlil. 

Jeho protivník v blížících se volbách Karel Jakobec z ODS by zase rád zviditelnil kraj u turistů na Západě, a to nejen přes lázeňství, ale především přes aktivní dovolenou. Zároveň se trochu skepticky dívá na aktuální větší příliv českých turistů do lázeňských destinací. „Já bych trochu ochladil tu euforii, která tady vznikla. Přiznejme si, že to je dané tím, že se český turista bojí dnes létat do Turecka, Egypta, do Tuniska a letos zůstal doma. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ poznamenal.

Video
Video se připravuje ...

Krajské volby: Podívejte se na debatu z Karlovarského kraje Blesk TV

Podle zástupkyně Starostů a nezávislých, kteří sestavili kandidátku v Karlovarském kraji společně s lidovci, TOP 09 a Karlovarskou občanskou alternativou, je ale úbytek návštěvníků celosvětovým trendem. „Jsme příhraniční oblast s Německem, a pokud my jako starostové měst a obcí spolupracujeme se svými partnerskými obcemi, tak velmi dobře funguje ta nabídka. Tam je velký potenciál. Je třeba větší reklama a propagace,“ zmínila Jitka Pokorná další možnost, kam by se síly kraje mohly napnout.

„Vyměnit zahraniční turisty za české turisty není tou správnou cestou. Musíme se snažit přilákat i zahraniční i české turisty,“ zmínila k budoucnosti turismu i lázeňství Hana Zemanová z Volby pro Karlovarský kraj. „Měli bychom Karlovarský kraj udělat více atraktivním, aby o něm lidé z České republiky neměli povědomí jen, že jsou tady Rusové a máme tady nějaké hotely,“ dodala během debaty.

Fotogalerie
19 fotografií