„Přeji si, a jsem tak ujišťován i od krizových manažerů, že situace bude v řádu dnů vyřešena, že jsou na scéně noví potenciální majitelé či investoři, kteří by situaci mohli zachránit. Jednání s bankami se snad v dohledné době vyřeší a já si velmi přeji, aby ti lidé tuhle nelehkou, byť dočasnou situaci překonali a měli zase na svých účtech výplaty za práci, kterou vykonali,“ prohlásil v debatě stávající hejtman Jiří Zimola, který i v letošních volbách vede kandidátku ČSSD.

Jan Zahradník z ODS a Jiří Zimola z ČSSD
Autor: David Malík
Strojírenská firma ze Sezimova Ústí, která je lídrem ve výrobě obráběcích strojů, se aktuálně potýká s dluhem kolem 700 milionů korun. Její zaměstnanci stále nedostali červencové mzdy. Tato záležitost byla tématem již třetí předvolební debaty Blesk.cz, která se uskutečnila v úterý v českobudějovickém Grandhotelu Zvon.

Zimola se již bavil s ředitelem krajského Úřadu práce. Ten ho prý ujistil, že je úřad připraven i na případné výpovědi zaměstnanců Kovosvitu. „Vím, že je zájem ze strany jiných zaměstnavatelů o takto kvalifikované zaměstnance, čili nemám obavu, že by to mohlo v místě vytvořit nějakou větší lokální nezaměstnanost,“ prohlásil. 

Podívejte se na celou debatu o Kovosvitu:
Video
Video se připravuje ...

Jak zachránit lidi v Kovosvitu bez výplat? Lídři stran z jihu Čech hledali řešení. Blesk TV

Také jeho předchůdce v úřadu a současný vyzyvatel za ODS Jan Zahradník nemá obavy, že by zaměstnanci Kovosvitu nenašli případně uplatnění. „Je tady 700 až 800 vysoce kvalifikovaných, technicky zdatných lidí. Jsou to machři ve svém oboru a byla by škoda, kdyby takhle kvalitní výroba se světovou pověstí měla zaniknout,“ prohlásil Zahradník s tím, že v jižních Čechách je v současnosti vysoká poptávka po takovýchto technicky vzdělaných dělnících.

Radka Maxová je lídryně hnutí ANO v Jihočeském kraji.
Autor: David Malík

Poslankyně hnutí ANO Radka Maxová podotkla, že s ohledem na mezinárodní smlouvy není možné, aby stát přišel s finanční injekcí pro Kovosvit, jako je tomu v případě zadluženého OKD. „V každém případě si nemyslím, že by banky dopustily, aby takto významný výrobce v jižních Čechách zkrachoval. Myslím si, že dojde k nějaké dohodě, nicméně je možné, že to s sebou ponese i určité propouštění,“ připustila.

Úlevy pro nájemníky

Dodala, že v Plané nad Lužnicí se právě staví nová automobilka, která shání 400 nových pracovníků technických profesí. „Všichni vlastně volají po tom, že jim chybí dělníci, takže kdyby se podpořila mobilita i ve spolupráci se zaměstnavateli a úřadem práce, tak si myslím, že to řešení je. Ale nemyslím si, že by Kovosvit skončil úplně,“ uzavřela.

Kandidáti na hejtmana Jihočeského kraje debatovali s Bleskem v Českých Budějovicích.
Autor: David Malík

Osobní vzpomínku přidal šéf hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch, který sám dříve v Kovosvitu tři roky pracoval. „Kovosvit, ten mi dal hlavně vzdělání, Kovosvit mě naučil pracovat, Kovosvit mě naučil pracovat přesně. V Kovosvitu jsem prožil ty nejkrásnější chvíle a musím říct, že mě tahle zpráva velice ranila,“ zavzpomínal. Ocenil také nápad Sezimova Ústí, které navrhlo umožnit zaměstnancům Kovosvitu zaplatit později své nájmy v městských bytech. Souhlasí také se zvažovaným návrhem na půjčku 10 tisíc korun těmto lidem. Chybou podle něj byla investice v Rusku, což je i názor Jana Zahradníka. 

Braný: Mohou za to protiruské sankce

Naproti tomu krajský zastupitel za KSČM a kandidát na hejtmana Petr Braný se domnívá, že za současnou situaci v Kovosvitu mohou protiruské sankce. Podle něj by mělo platit, že by v případě takto poškozených firem mohly vlády jednotlivých států zasáhnout. „Doufám, že se cesta najde, a pro budoucnost je třeba, jsou-li nějaké sankce, tak aby také existovaly možnosti národních vlád, jak se s tím popasovat,“ uvedl s tím, že je pro zrušení protiruských sankcí.

Jiří Švec (STAN) v záběru kamery Blesku
Autor: David Malík

Také lidovecký kandidát na hejtmana Pavel Talíř je toho názoru, že pokud byly uvaleny sankce vůči vývozu do Ruska, měl by stát také říct, že postiženým firmám pomůže. „Je potřeba si uvědomit jednu věc – je to firma, která umí udělat technologický celek, tzn. od šroubku až po IT zařízení, které tyto stroje potřebují. Jestliže takovouto firmu rozbijeme, už ji víckrát dohromady nedáme. Ti lidé jsou vzdělání, ti se okamžitě rozprchnou do různých firem a každá firma po nich ráda sáhne,“ prohlásil s tím, že by se situace měla řešit na státní úrovni.  

Lídr kandidátky Pro jižní Čechy Jiří Švec (STAN) soudí, že správnou cestou je zmíněné posečkání se splácením nájmů. „Byť je to řešení, které nemíří na samotný problém,“ poznamenal. Věří nicméně, že se firma z problémů dostane, navrhuje jednat i s jihočeskou hospodářskou komorou. „Určitě nebude problém pro lidi, aby se z toho dostali, aby práci našli, pokud by o ni nedejbože přišli,“ uvedl. Naopak ve stávající situaci spatřuje i novou výzvu: „Pro Jihočeský kraj bych v tom viděl obrovskou šanci podpořit více střední a učňovské školství v tom, abychom dávali těmto firmám víc lidí, kteří budou vzdělaní v technických oborech.“

Podívejte se na záznam celé debaty:

Video
Video se připravuje ...

Debata Blesku z jihu Čech: 7 kandidátů na hejtmana na jednom místě Blesk TV

Podívejte se, jak to vypadalo v zákulisí úterní debaty v Českých Budějovicích:

Fotogalerie
26 fotografií