Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kuriozity: Nejstarší volička dala hlas Zemanovi

Autor: oce, šim, oj, bum - 
29. května 2010
12:18

V sobotu ráno odvolila nejstarší volička České republiky, Juliana Vašíčková (107). Její srdce si získal Miloš Zeman, který ji v březnu osobně navštívil. „Dal mi takovouhle kytku.“ Zdůvodnila svoji volbu Juliana Vašícková.

Nejmenší okrsek má 4 voliče

Nejmenší volební okrsek je ve Vojenském újezdu Březina. Letos měla zdejší komise splněnou účast na 100 procent už v pátek. V katastru obce tu žijí 4 voliči. Dva z nich odvolili a dva voliči volili na voličský průkaz.

„V roce 2008 jsme tu zaznamenali téměř 200procentní voličskou účast. Místo šesti lidí jich sem tehdy přišlo k volbám 11 (z toho 5 na voličský průkaz),“ řekla Blesk.cz zapisovatelka volební komise Emilia Šebestová.

Volební místnost v obýváku

Jednu z nejmenších a také netradičních volebních místností mají v obci Nová Oleška na Děčínsku. V domku manželů Hrníkových se volí v obýváku. Volby zde probíhají skutečně v domácí atmosféře. Za jedním stolem sedí tříčlenná volební komise, v jednom koutě je umístěna plenta s urnou ve druhém sedačka a konferenční stolek s pohoštěním.

„Zouvat se výjimečně nikdo nemusí, po volbách vždy uklidím. Samozřejmě se tu všichni dobře známe, takže většina lidí poté co odvolí, chvilku posedí, uvařím kafe, dokonce jsem i napekla,“ vyprávěla Blesku hostitelka a místopředsedkyně volební komise Pavla Hrníková. V Nové Olešce se zhruba 110 obyvateli registrují 87 právoplatných voličů.

Do urny hodila občanku

V jedné z volebních místností v Žatci v Podměstí zažili kuriózní situaci. Tři voliči tam v roztržitosti vložili do obálek na volební lístky i své občanské průkazy. Dva je odhodili do pytlů určených na nevyužité hlasovací lístky, takže je vzápětí dostali zpátky. Jedna žena jej ale v obálce vhodila do urny. Zpátky jej dostane až poté, co bude urna odpečetěna a hlasy sečteny. Zda ten její bude platit, zatím není jasné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa