Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Romové u voleb: Stovku za ČSSD chtěli od vrátného!

V domnění, že dostanou stovku, se do volebních místností hnaly i děti.
V domnění, že dostanou stovku, se do volebních místností hnaly i děti.  (Autor: Blesk - Pavel Čempěl)
Autor: rvs, INT, jos, pet - 
29. května 2010
12:39

Desítky Romů se nahrnuly do volební místností ve Vyšší odborné škole sociální v Ostravě-Přívozu a dožadovaly se stokoruny za to, že zvolí ČSSD. Když neuspěly u volební komise, domáhali se pěnez u vrátného.

Chodili nárazově v početných skupinách, jak to mívají ve zvyku,“ potvrdila místopředsedkyně volební komise v Palackého ulici Karolína Kubíčková. Do místnosti se valily desítky Romů navnaděných slíbenou odměnou. Dorazili i s dětmi, protože se domnívali, že peníze budou vyplaceny nejen za hlas, ale i na hlavu.

V místnosti panovala nepřehledná a pro komisi nepříjemná situace. Mnohdy negramotní Romové měli problém s vyplňováním lístků, které navíc kvůli enormní účasti došly. Prý dostali přislíbeno, že po odvolení dostanou stokorunu, které se pak domáhali u vrátného. Ke všemu trvalé bydliště mnohých z nich ani nespadalo pod zmíněný okrsek.

Dramatická situace panovala asi dvě hodiny po otevření volební místnosti. Pak se situace uklidnila a Romové se vrátili do ulic, kde setrvali do pozdních večerních hodin.

Na ulici před volební místností bylo plno. Na ulici před volební místností bylo plno. | Blesk - Pavel Čempěl

Kvůli rozruchu ve volební místnosti musela zasahovat policie. Ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková potvrdila pro server tyden.cz, že policejní hlídka na místě prověřovala oznámení volební komise, na niž se obrátila asi pětačtyřicetiletá žena s dotazem, zda za odvolení dostane peníze. Mluvčí dodala, že hlídka na místě byla i v době zahájení voleb, protože k volební místnosti dorazila větší skupina lidí včetně dětí.

Je to provokace, řekl Dimun

Co na to říká ČSSD? "Jedná se zcela jistě o provokaci," řekl pro Blesk.cz poradce Jiřího Paroubka Petr Dimun. "Z těch Romů si někdo udělal dobrý den s jasným cílem - poškodit Sociální demokracii! Je to prostředek předvolebního boje a uznávám, že zřejmě celkem účinný. Když někde pobíhají desítky Romů a říkají něco takového, jistě to nepůsobí dobrým dojmem," pokračuje Dimun, který tvrdí, že podobné pokusy se objevily i v minulých volbách. "Mohu s naprostou jistotou říct, že za tím nikdo z ČSSD rozhodně nestojí. To je absolutní nesmysl," zakončuje Petr Dimun rezolutně.

Co si myslí v ODS?

K situaci v Ostravě-Přívozu se pro Blesk.cz vyjádřil i mluvčí ODS Martin Kupka: "Pokud by to byla pravda, zdůrazňuji pokud by to byla pravda, pak by to znamenalo, další porušení demokratické soutěže ze strany ČSSD. Když říkám další, tak tím myslím tu skutečnost, že jsme byli svědky toho, že mnozí lidé šli povzbudit kandidáty ČSSD do předvolebních diskuzích v severních Čechách ne na základě vlastního přesvědčení, ale na základě finanční odměny, tento fakt ostatně prokázala mnohá média. Prostě šlo o brigádu," řekl rozladěným hlasem Kupka.

Rušný první den voleb zažila 28. května volební komise ve Vyšší odborné škole sociální v Palackého ulici v Ostravě-Přívozu. Do volební místnosti zamířily desítky Romů, kterým někdo přislíbil za účast ve volbách peníze. Na snímku je u vchodu do volební místnosti policejní hlídka. Policie standardně při volbách volební místa hlídá. Rušný první den voleb zažila 28. května volební komise ve Vyšší odborné škole sociální v Palackého ulici v Ostravě-Přívozu. Do volební místnosti zamířily desítky Romů, kterým někdo přislíbil za účast ve volbách peníze. Na snímku je u vchodu do volební místnosti policejní hlídka. Policie standardně při volbách volební místa hlídá. | ČTK

Rušný první den voleb zažila 28. května volební komise ve Vyšší odborné škole sociální v Palackého ulici v Ostravě-Přívozu. Na snímku je u vchodu do volební místnosti policejní hlídka.

milesmiles ( 31. května 2010 13:38 )

KDO NEPRACUJE AT NEJÍ !!!! OMEZENÍ DĚTSKÝCH PŘÍDAVKU JAKO V ČÍNĚ JENOM NA JEDNO DÍTĚ. JINAK BUDEME MÍT PLNÝ NÁROD BAREVNÉ PAKÁŽE!!!! CIKÁN CO NENÍ NAROZEN V ČESKU ODSTĚHOVAT DO ZEMĚ PŮVODU. PODÍVEJTE SE NA VIETNAMCE JAZYK NEROZUMÍ ALE UŽ JIM PATŘÍ POLOVINA OBCHODŮ.

9030 ( 29. května 2010 17:35 )

k123 ( 29. května 2010 14:04 )

Podívejte se jak vypadají. Hovada.

evolucius ( 29. května 2010 13:56 )

Voliči Čssd jej prodávají za zrušení poplatků 30 kaček...

elpablo ( 29. května 2010 13:42 )

Oni nejsou hloupí a retardovaní jak by se jich zastal paranoidní fanatik Stejskal ze "zvůle práva", ale jsou ze sociálně znevýhodněného prostředí a hlavně jim každý ubližuje - teda celá ČR ( nejvíce tím, že chodí do zvláštních - praktických škol, protože jinak by byli inteligentní a pracovití)! Ale Stejskale na mentální retardaci má velký vliv i málo podnětné, tedy sociálně znevýhodněné prostředí - stačí si vzpomenout na tzv. Vlčí děti! Cigáni by totiž šli volit i za hovno kdyby bylo ze zlata nebo aspoň ze železa - hlavně že se to dá někde prodat!!! Takže Stejskale přestaň neustále lhát a překrucovat pravdu - tohle už ani není na lehkou mentální retardaci, která jak jistě víš odpovídá věku 9-12 let, ale tady musíme ještě hodně ubrat!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa