Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První odhady: Volilo 62% lidí!

Autor: hto, ČTK, bum, šim - 
29. května 2010
12:47

Podle prvních odhadů přišlo k volebním urnám 62 % z více než 8 milionů oprávněných voličů. "Je to rozhodně pozitivní nárůst," řekl Blesk.cz politolog Michal Pehr.

“Zatím vše nasvědčuje tomu, že účast veřejnosti v letošních volbách bude vyšší v minulosti. Jedná se rozhodně o pozitivní nárůst,“ řekl Blesk.cz politolog Michal Pehr.

„Česká republika stojí na rozcestí. Ukáže se, jestli bude vývoj směřovat k levici, nebo jestli bude směrem středopravicovým. Lidé také častěji mají obavu ze zadlužování státu,“ vysvětlil zájem Čechů o volby politolog a poukázal na fakt, že v české společnosti pozvolna přestává platit názor, že hlas pro malou stranu propadá.

Jak jsme volili v minulosti?

Podle údajů Českého statistického úřadu přišlo v minulých parlamentních volbách, tedy v roce 2006, volit 64 % voličů. V roce 2002 přišlo 58 %, v roce 1998 volilo 74 % voličů.

Výsledky budou pozdě večer, předběžné už odpoledne

V sobotu byly volební místnosti opět otevřeny v 8 hodin, poslední voliči pak budou moci odvolit těsně před 14:00, kdy možnost hlasovat podle zákona skončí. Než členové okrskové komise volební místnost uzavřou, musejí však umožnit hlasování všem voličům, kteří jsou ve volební místnosti nebo před ní. Teprve poté prohlásí předseda okrskové komise hlasování za ukončené.

Komise pak začnou sčítat hlasovací lístky a další údaje, jako je například počet voličů. Tyto údaje následně postoupí ke zpracování výsledků voleb Českému statistickému úřadu. Volební výsledky budou zveřejňovány průběžně, většina z nich by mohla být známa do pozdního večera.



karamelka ( 29. května 2010 11:58 )

abysme byli v pohodě! http://www.youtube.com/watch?v=NkKA8ynToNs

ertepla ( 29. května 2010 11:35 )

se to nežvejklo tím, že lidi budou volit roztříštěně nové straničky a ta "jedna", co ji volí pořád ti nevymřelí stejní...na tom nezískala....no uvidíme ve 14 hodin

helmuth ( 29. května 2010 11:05 )

posílil Vojtu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa