Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

KOMENTÁŘ: Padne volební rekord?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ondřej Höppner - 
28. května 2010
20:03

KOMENTÁŘ: Tyhle volby jsou klíčové, možná nejdůležitější po převratu 1989. Najednou jsou ti, kteří tradičně volili pravici, odhodlání volit levici, a naopak.

Jako dobrý Kraken, dlouho spící v hlubinách oceánu, vynořil se kníže, a s ním se vyvezl novinář, který všechno viděl na vlastní oči.

Najednou jako by bylo jedno, co je vpravo a co je vlevo. Ukazuje se, že silná strana má šanci pouze ve středu, ostatní budou jen paběrkovat a pak zmizí.

Přibylo těch, kteří do poslední chvíle nevědí, koho volit. Tato skupina, které se říká „Nerozhodnutí“ je zřejmě největší politickou silou v zemi.

Já patřím mezi ně a zřejmě se rozhodnu až nad urnou. Odhaduji, že letos padne rekord ve volební účasti, bude to nad 60%.

Není to jen o vejcích


Na Paroubkovi mě baví, že je dobrým terčem vtipů. Takový srnec tu dlouho nebyl a nebude a to není řeč jen o vejcích. Kdybych si měl vybrat, jestli platit u lékaře nebo ne, vyberu si druhou možnost, nehledě na vazby na státní rozpočet.

Nečas mě nudí, když ho vidím, mám nutkání otevírat deštník. S chutí jsem se také pohoršil nad bláboly jeho předchůdce, i když je mi jasné, že vlastně nic tak strašného neřekl.

Topolánek mě naštval tím, že vzrušené fotky z Berlusconiho vily označil za montáž, což je lež. Možná kdy by chodil více oblečený a byl míň za chytráka, věděl bych dnes, koho volit.

Chvála sojky

Pak je tu kníže, starý admirál z volebního klipu, který mě baví. Kdyby měl za zády papouška nebo sojku, neváhal bych, ale on tam má Kalouska. Říká se, že se v poslední době Kalousek nějak zlepšil, nebo co, ale já to nevidím. Složenku jsem mu poslal zpátky, ať si jI zaplatí sám.

Věci veřejné by možná měly být méně veřejné. Ze strany přímé demokracie (zní to pěkně, ale je to duté) se vyklubaly jakési bojůvky, hlídkující v ulicích, což byla klíčová předvolební chyba, která příliš připomíná extrémismus.

Zelení mohli být útočištěm levicových intelektuálů (nebo těch, kteří chtějí volit, ale nevědí koho), ale totálně selhali.

Koho volil Fischer?

Lidovci by mohli být sympatičtí, kdyby si jejich základní hodnoty dávno nepřivlastnili jiní, a je tak odsoudili do věčné role koaličního partnera.

Z Miloše Zemana, mistra bonmotu a jiskrného diskutéra se stal důchodce z Vysočiny a jeho šance zřejmě přijdou až s prezidentskými volbami.

Komunisti ubývají z podstaty, ale pořád jim to stačilo na to, končit ve volbách třetí. Letos to už tak zřejmě nebude.

Takže sedím u počítače a studuji volební programy. Docela by mě zajímalo, koho volil úřednický premiér Fischer, ale nedozvím se to. Musím se tak spokojit s tím, že zítra má být stejně pěkně, jako dnes.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa