Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Předvolební boj: Někdo vsadil na děti, jiný na zvířátka!

Autor: Lukáš Gibiec, hto - 
27. září 2010
04:56

Podobně jako bájné Sirény lákaly svým vábivým zpěvem námořníky ke svému ostrovu, aby jejich loď ztroskotala na útesech, vábí před volbami politici voliče, jak jen se dá. Někteří vsadili na děti, další zase na nahé krásky.

Politici na nás stále dokola používají ty samé staré osvědčené triky – roztomilé děti na billboardech, těhotné manželky, které je doprovázejí na každém kroku, nebo nahé atraktivní ženy, které mají mužským voličům pořádně rozproudit krev v žilách. A na voliče to stále zabírá.

„Ať chceme, nebo nechceme, politici tím přitahují naši pozornost víc, než je zdrávo a rozumno,“ řekl Blesku psycholog Jeroným Klimeš. Ne všem politikům to ale pomůže. Podobné triky zkoušel na voliče například expremiér Jiří Paroubek (58, ČSSD), který se často na plakátech objevoval s rodinou. „Jiří Paroubek byl ale tak propírán médii, že by mu už nepomohlo, ani kdyby se nechal vyfotit se samotným papežem,“ řekl politolog Zdeněk Zbořil.

Odborníci mají proto pro voliče jednoduchou radu: Obrňte se proti podobným trikům a nenechte se tak snadno politiky zmást.

Sázka na lidovost

Exguvernér Zdeněk Tůma (49, TOP 09) rozjel svoji předvolební kampaň jízdou v tramvaji. Tomu říkáme opravdu laciné gesto, které by mohlo voliče spíše namíchnout! Jak je vidět, Tůma se v tramvaji také moc dobře necítil.

Zdeněk Tůma se cítil v tramvaji nesvůj. Jestli pak si aspoň koupil jízdenku? Zdeněk Tůma se cítil v tramvaji nesvůj. Jestli pak si aspoň koupil jízdenku? | ČTK

Sázka na čtyřnohého miláčka

Brněnský primátor Roman Onderka (44, ČSSD) vsadil ve svém volebním klipu na svého mopsíka Chrise, který ťapká ulicemi Brna a komentuje dění kolem. To by mohlo zabrat! I maxipes Fík měl přece velký úspěch.

Onderka Onderka | Reflex.cz

Sázka na romadúr

Vladimír Špidla (59, ČSSD), který kandiduje do Senátu, se zase vydal před volbami na spisovatelskou dráhu. V knize Kávu ne, radši infuzi vzpomíná například na to, jak pracoval v mlékárně, kde musel tahat pytle s romadúry. Dodnes je prý nesnáší. Voliče tím asi neobměkčí.

Vladimír Špidla na křtu knížky Kávu ne, radši infuzi Vladimír Špidla na křtu knížky Kávu ne, radši infuzi | ČTK

Sázka na děti

Náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (42, ODS) zapojil do kampaně všech šest svých dětí. „Tolik dětí může budit u voličů podezření, že to dělá hlavně kvůli přídavkům,“ varuje politolog Zdeněk Zbořil.

643245:gallery:true:true

Sázka na nahotu

Kandidátka České pirátské strany Olivie Brabcová (24) vsadila na své vnady. Navíc se netají třeba tím, že experimentuje s drogami. Podle odborníků sice její nahé fotky mužské voliče zaujmou, ale úspěch jí to zřejmě nepřinese.

Piráti opět nezklamali, jejich kandidátka Olivie Brabcová se neváhala rovnou svléknout Piráti opět nezklamali, jejich kandidátka Olivie Brabcová se neváhala rovnou svléknout | Martin Kinkal

Sázka na těhotnou manželku

Jan Kalousek (48, ODS) do kampaně zapojil těhotnou manželku. Minimálně na voličky by to mohlo zabrat. „Když totiž žena vidí chlapa s dítětem, tak jí přijde atraktivnější, než bez něj,“ vysvětlil psycholog Jeroným Klimeš.

643246:gallery:true:true

stastnyjim ( 28. září 2010 15:44 )

Ty seš dobrej. To, co se dalo napsat jendou dvěma větama, jsi rozmatlal do mnohoslovnýho blábolu, bez hlavvy a paty. Zkrátka nelíbí se ti, že ODS rozdávala mladistvým alkohol. A je to. Bez žvanění.

gevi ( 28. září 2010 15:40 )

Tak vy voláte po krvavé revoluci. Kdo tedy myslíte, že by měl stát v jejím čele? Nebo by to mělo být jen neorganizované běsnění lůzy včetně věšení lidí, kteří se vám nelíbí, bez soudu na kandelábry? Znáte lidi, kteří by se po té vaší revoluci postavili do čela obrozeného státu? Odkud by se vzali a jak by byla zajištěna jejich čestnost a oddanost lidem? V každé revoluci se totiž do čela dostane dost velké množství bezcharakterních a hrabivých lidí, kteří i ty revoluční ideje převrátí ve svůj prospěch, popřípadě stále dál pokračují v likvidaci "nepřátel" revoluce. Tak vraždili vítězové Velké francouzské revoluce své bývalé přívržence, tak vraždill Lenin, Stalin i Hitler, který se do čela dosta víceméně parlamentní cestou. Myslíte, že by tato nová revoluce získala na svou stranu většinu obyvatelstva nebo by je musela "získat" násilím? Možná se chybně domníváte, že vaši nechuť k této vládě sdílí úplně všichni. To je jen pár otázek, které člověka napadnou, když slyší krvavá revoluce.

sirena ( 28. září 2010 06:15 )

To bylo řečí a článků jak je hnusné, když Paroubek chodil na předvolební setkání s těhotnou Petrou, ale když se jedná o ODS tak je to v pořádku

tomik999 ( 27. září 2010 20:11 )

Myslím si, že pan Bárta už opravdu vydělávat nepotřebuje, ale hlavně jsem psal, že se opravdu snaží šetřit a dělat reformy, i kdsyž do toho člověk samozřejmě nevidí...tj. soudit podle činů, ne předvolebních akcí, o čmež je i tenhle článek...

tomik999 ( 27. září 2010 19:14 )

Přesně tak, jedinej, kdo kuriozně dělá změny, je Bárta, který se snaží odstřihnout od starého ministerstva dopravy. A to říkám přesto, že jsem VV nevolil, ODS a Top 09 jsou ale ve vládě docela pasivní, přestože jsou u moci, i kdyý volby vyhrala CSSD...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa