Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volil Karla Habsburského, teď chce přepočítat volební hlasy. Stížnosti se množí

Autor: ČTK, var - 
31. ledna 2018
19:50

K Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) přicházejí první stížnosti na prezidentské volby, po prvním dni je jich okolo 15. Několik jich dorazilo už před začátkem sedmidenní lhůty ke zpochybnění voleb, čeká je proto pravděpodobně odmítnutí. NSS nezveřejňuje obsah ani pisatele stížností. Na soud se s určitostí obrátil například justiční aktivista Tomáš Pecina, jenž svůj návrh na zopakování voleb zpřístupnil na blogu.

Pecina poukazuje na to, že ministerstvo vnitra umožnilo registraci prezidentských kandidátů s vícenásobnými podpisy zákonodárců. NSS je z voleb nevyřadil, přestože právní názor vnitra zkritizoval. Pisatelce stížnosti Terezii Holovské tehdy totiž soud nepřiznal právo zpochybnit registraci jiných kandidátů, když se zároveň nedomáhala registrace vlastní.

Shora označený stav lze označit jako to, co se v procesním právu nazývá zmatečností, případně zmateční vadou, a je dán důvod, aby byla volba prezidenta republiky opakována, s předem danými a všem známými pravidly, od fáze, kde poprvé k zásahu do řádného průběhu volby došlo, tedy od registrace kandidátních listin,“ uvedl ve stížnosti Pecina. Zároveň podal námitku podjatosti proti všem členům volebního senátu s výjimkou Miloslava Výborného.

Už před volbami avizovala podání nové stížnosti kvůli vícenásobným podpisům také Holovská. Volby vyhrál Miloš Zeman, v druhém kole porazil Jiřího Drahoše. Pochybnosti o vícenásobných podpisech se týkaly Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka.

Výsledek voleb byl ve Sbírce zákonů oficiálně vyhlášen v úterý. Sedmidenní lhůta začala plynout dnes, skončí v úterý 6. února v 16:00. NSS pak musí rozhodnout do 15 dnů.

Volič prý vhodil lístek pro Karla Habsburského

Volební senát NSS vedený Tomášem Langáškem se bude v následujících dnech scházet průběžně podle potřeby,“ uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Mezi předčasně podanými volebními stížnostmi byl také podnět voliče, který podle svých slov vhodil při prezidentských volbách do urny lístek pro Karla Habsburského. Komise v jeho okrsku ale neeviduje žádný neplatný hlas. Domáhal se přepočítání hlasů nebo zopakování hlasování v okrsku. Jeho stížnost už soud odmítl, další předčasně podané zatím eviduje jako nevyřízené.

Před pěti lety NSS dostal 109 stížností. Žádné nevyhověl, přestože v kampani našel přinejmenším tři protizákonnosti. Ty ale podle soudců nemohly ovlivnit celkový výsledek voleb. Volební stížnost může podat každý volič, kandidát nebo jeho navrhovatel.

Video  Zeman slavil, v jeho štábu létaly pěsti. A Chovanec chce šéfovat ČSSD.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
agfor ( 1. února 2018 18:57 )

Vždyť je to jedno. Ti, co se nedostali do druhého kola voleb, byli stejně jenom nastrčené figurky, které měly přetáhnout Milošovi voliče. Nakonec se stejně ukázalo, že všichni svým voličům doporučili Drahoše. Naštěstí spousta lidí ví, co to je za úplatnou sebranku.

karel vázler ( 1. února 2018 18:17 )

 Zeman proste vyhral a hotovo...komu to vadi...muze si v dokonale ucte polibit vytrusnici....havloidum zmar!

majojo ( 1. února 2018 18:01 )

Někdo měl tomu dobrému muži sdělit, že Karel Habsburský zesnul již před dvěma lety....

flora ( 1. února 2018 12:53 )

To je už diagnóza ! Klidně může tvrdit cokoli, třeba i to že vhodil v obálce místo lístku s kandidátem posmrkaný kapesník. Vyšlo by to v jeho případě nastejno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa