Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman byl po útoku u urny otřesený. Expert: Mohli jsme strojit státní pohřeb

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
12. ledna 2018
18:50

Útok polonahé aktivistky Femen, která Miloši Zemanovi do očí křičela slova o „Putinově děvce“, nesl prezident těžce. Dokládají to kamerové záznamy incidentu. Podle bezpečnostního experta Andora Šándora ochranka hlavy státu selhala, když neměla jasno v tom, kdo se ve volební místnosti nachází. Vedle zhruba třech desítek novinářů se tam objevila i ukrajinská aktivistka Angelina Diashová. Podle Šándora je štěstím, že nechtěla Zemanovi ublížit.

Prezident Václav Klaus dostal před více než pěti lety v Chrastavě kuličkovou pistolí, prezident Miloš Zeman se v podobné situaci ocitl přímo ve volební místnosti. Aktivistka mu nechtěla ublížit fyzicky, do očí mu ale křičela „Zeman Putin’s slut“, tedy „Zeman Putinova děvka“. Stejný slogan měla tak namalovaný na hrudníku.

Průběžné výsledky 1. kola
Vstup do speciálu
Sečteno: %
Účast: %

Prezidentské volby ONLINE: Sledujte průběh sčítání a výsledky voleb

I předsedkyně volební komise přiznala, že byla v šoku, mladé ženy si prý komise všimla, jak se pohybuje kolem uren, nepokládala ji ale za nebezpečnou. Policie prošetřuje napadení Zemana u voleb jako podezření z výtržnictví. Vyřešit jej chce ve zkráceném řízení a předat co nejrychleji soudu.

Zákrok ochranky byl bryskní, Zeman ale opouštěl místnost viditelně otřesen:

Poté, co na druhý pokus prezident odevzdal svůj hlas, se dokonce musel na moment ujistit o své rovnováze u jednoho z bodyguardů.

Podle bezpečnostního experta a generála ve výslužbě Andora Šándora ochranka situaci podcenila. Prezident měl buď jít na voličský průkaz jinam, nebo měli mít bodyguardi konkrétní přehled o tom, kdo se v místnosti pohybuje.

„Kdyby proběhlo vše standardně, tak se tohle stát nemohlo. Jestliže je pan prezident na seznamu konkrétního volebního okrsku a jde tam volit, tak je to amatérismus. Měl by mít voličský průkaz a podle rozhodnutí například ochranky mohl jít volit, kam by chtěl,“ kritizuje Útvar pro ochranu prezidenta Šándor.

Video  Útok na Zemana u voleb! Jak ochranka ženu zpacifikovala?  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Šándor: Ochranka měla lidi legitimovat

Pokud chtěl jít Miloš Zeman volit tam, kam pravidelně chodí a kde ho očekává veřejnost i novináři, pak měli policisté požadovat při vstupu do místnosti občanské průkazy nebo jiný doklad totožnosti. „Ochranka měla vědět, kdo jsou volební komisaři, jde o život prezidenta, a měla mít zmapováno a pohlídáno okolí. To znamená, že mezi novináře se nedostane tahle Ukrajinka. Měli legitimovat lidi, proč by nemohli, je to policie,“ nechápe bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby.

„Ochranka má povinnost mít zmapován terén tak, aby zajistila, že tam nebude žádný problém, že se do prezidentovy blízkosti nedostane někdo, kdo by mu mohl ublížit. Samotná reakce poté už byla v pořádku, byť kdyby ta žena měla pistoli nebo kudlu, tak jsme vystrojovali státní pohřeb. Já musím být po Chrastavě k policii a ochrance velmi kritický,“ poznamenal také expert na bezpečnost. Ukrajinka z hnutí Femen, kterou organizace sama identifikovala jako Angelinu Diashovou, se podle Šándora k prezidentovi nikdy neměla dostat.

Předsedkyně komise: Byla jsem v šoku

Nadměrné přítomnosti lidí ve volební místnosti využila Ukrajinka k tomu, že se nepozorovaně vmísila mezi novináře. Zemanovu volbu totiž sledovala i některá zahraniční média, a tak nebyla anglicky hovořící snědá žena nijak nápadná. Na své „vystoupení“ si vybrala moment poté, co Zeman tradičně vtipkoval s volební komisí a chystal se předložit občanský průkaz. Na fotografiích z incidentu si proto pevně drží peněženku. Překvapen výstupem aktivistky ale nebyl jen Zeman. 

Byla jsem trošku v šoku, to rozhodně, ale viděla jsem, že ochranka zasahuje, takže asi bude vše v pořádku,“ popsala své pocity pro Blesk Zprávy Martina Čížková. „Ona se tady furt ochomýtala, chtěla být u uren, vypadala, že si chce natáčet na telefon, jako vy. Jednou jsme ji vykázali, že nemá na tom místě co dělat,“ doplnila předsedkyně v rozhovoru.

Hnutí Femen na svých stránkách napsalo, že chtělo Česko varovat před volbou „věčně opilého prostituta Zemana“. Hlas pro současnou hlavu státu je podle aktivistů hlasem „kremelskému pasákovi Putinovi“. Jiná ze „sextremistek“ se 25. prosince pokusila zmocnit sochy Ježíška z jesliček na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Policie jí v tom zabránila a ženu zadržela.

Tento případ připomněl po návratu do volební místnosti Miloš Zeman. „Protože toto hnutí nedávno napadlo i papeže, jsem poctěn, že napadlo i mě,“ řekl při opětovném příchodu do volební místnosti.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ellenic ( 13. ledna 2018 13:22 )

Nic se prezidentovi nestalo, ale stejně jeho chůze a chování vypovídá, že na tom není zdravotně v pořádku . Jenže jemu se z Hradu nechce, nevolila jsem ho a jen doufám, že už na Hradě už dlouho nebude .

luder ( 13. ledna 2018 12:28 )

Cukrovku má léta i Topolánek a nežvaní se o tom! Tu neuropatii z důsledku cukrovky může mít, co by dup!

luder ( 13. ledna 2018 12:26 )

To se máte čím chlubit, že tady chcete migranty!

janejaneja ( 13. ledna 2018 11:23 )

Tady nám Zeman jasně předvedl, jak je to s jeho zdravím ! Je plný síly a vitální, soběstačný, pohotový, vzorně chodící, prostě jeden z nejzdravějších občanů této země. A ta cukrovka ? Ta přeci odešla.

arne100 ( 13. ledna 2018 11:20 )

Vážení pisatelé zdejší diskuse.Je vidět jak je naše česko zapleveleno vámi kteří nemáte nic na práci jen urážet hlavu státu.Ono se vám to jednou vymstí kecy a jen kecy ukazují na vaši inteligenci která pochází většinou od Judr Pospíšila on je ten stejný ubožák jako vy.O něj bych si neopřel ani kolo tak jako o Kalouska s tím jeho vymaštěným Ferim.Ta postava už tam chyběla v parlamentu.Inu celý parlament je tak na 2 věci a víte na které.Já doufám že bude opět zvolen Zeman a přeji mu to ať se pražská kavárna včetně Kalouska a jeho poskoků třeba podělají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa