Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fischer se ostře pustil do Zemana: Ať přestane předstírat, že nedělá kampaň

Autor: ČTK, Mii - 
14. prosince 2017
17:32

Dopis s výzvou poslal ve čtvrtek prezidentský kandidát Pavel Fischer stávající hlavě státu Miloši Zemanovi. Bývalý diplomat v něm po Zemanovi chce, aby oficiálně vstoupil do volební kampaně, jelikož podle jeho názoru v současnosti vede „hybridní kampaň“. Zeman při ohlašování své druhé kandidatury prohlásil, že žádnou kampaň vést nebude a nebude se ani účastnit debat. Podle odborníků však současný prezident kampaň vede po celou dobu svého mandátu.

„Považuji za nedobré, že jste zatím přímo nevstoupil do kampaně pro volbu hlavy státu,“ napsal Fischer Zemanovi. Dodal, že si je vědom časového vytížení plynoucího z funkce, ale je podle něj nešťastné, že Zeman se například neúčastní prezidentských debat.

Politologové, které ČTK oslovila, se shodli na tom, že ačkoliv prezident tvrdí, že kampaň nedělá, vede ji už od svého zvolení v roce 2013. Ve srovnání s ostatními kandidáty má výhodu v tom, že jeho současná funkce předpokládá kontakt s lidmi a veřejná vystoupení.

Dopis Pavla Fischera prezidentovi Miloši Zemanovi, aby vstoupil do kampaně. Dopis Pavla Fischera prezidentovi Miloši Zemanovi, aby vstoupil do kampaně. | reprofoto Facebook

„Miloš Zeman vede velmi šikovně kontinuální kampaň již od svého prvního zvolení, o tom není sporu,“ řekl vedoucí katedry politologie a mezinárodních vztahů vysoké školy CEVRO Institut Daniel Kunštát. „Každé jeho veřejné vystoupení, každý politický krok či jen politické gesto jsou přinejmenším v posledních měsících v posledku určovány především tím, aby zvýšil své šance na znovuzvolení,“ doplnil Kunštát.

Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity souhlasí s tím, že Zeman vede kampaň už pět let, ale debata o tom mu přijde zbytečná. „Problém je v tom, že se s tím nedá nic dělat. Je to dáno nastavením prezidentského úřadu jako takového a najít čistou čáru, kde končí reprezentace státu, je strašně těžké,“ míní brněnský politolog. Jako každý prezident, který obhajuje mandát, má podle něj současná hlava státu výhodu. „Takový kandidát bývá v těch volbách pravidelně, byť ne vždycky favoritem, to není české specifikum,“ dodal.

Politolog Ladislav Mrklas vidí výhodu Zemana v tom, že dostane prostor i mezi svátky, kdy předvolební kampaň zpravidla zpomalí. „Jediný, kdo ji bude dělat, bude Miloš Zeman, protože bude mít své vánoční poselství. To je další věc, kterou je potřeba mít na mysli, že on přirozeně má tuto obrovskou výhodu,“ uvedl.

Zeman jedná chytře, shodují se politologové

Fischer v dopise Zemanovi píše, že neúčast v debatách působí jako „určité opovržení nepsanými pravidly přímé volby“. Podobně se před časem vyjádřil další soupeř Zemana Michal Horáček.

Podle Mrklase je to od Zemanova týmu chytrý tah. „Vypadá to pak, že debaty jsou jakási kvalifikace na druhé kolo. Ostatní kandidáti si to rozdávají o to, kdo bude jeho vyzyvatelem,“ řekl. Dodal, že Zemanovi hraje do karet i to, že soupeři se ve snaze postoupit do druhého kola budou vzájemně oslabovat, z čehož pak současný prezident může mít výhodu.

Video  Diplomat Pavel Fischer: Kšefty s Čínou? Pandu v zoo nemůžeme vyměnit za vše ostatní  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Kunštát se domnívá, že Zeman takto podporuje svou pozici favorita voleb. „Jako by tím naznačoval svým voličům, že ho přece dobře znají, že vědí, že plejáda všech protikandidátů nepředstavuje žádnou vážnou konkurenci,“ poznamenal.

Zeman mezi ostatními kandidáty vyniká i tím, že určuje některá témata kampaně. „Velké téma těchto voleb je spojeno s tím, že je tu prezident, který obhajuje svůj prezidentský mandát,“ řekl Kopeček. Prezentací svých postojů k dalším tématům pak prezident nepřímo nutí ostatní kandidáty, aby se k nim vyjadřovali, dodal.

Podle Mrklase je logické, že v prezidentských volbách se objevuje štěpení stávající prezident versus ostatní kandidáti. „Z logiky věci se proti němu vymezují přímo či nepřímo. Nicméně volič stávajícího prezidenta je obtížně získatelný kterýmkoliv z těch jiných kandidátů,“ podotkl.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
mastala ( 16. prosince 2017 21:05 )

Fischere dělěj si kampan jak chceš....a ostatní at si ji dělají taky tak.....to si má pan Zeman zalíst někam do nory a do voleb se nikde neukazovat??????

borka30 ( 16. prosince 2017 20:51 )

105105: - máte naprostou pravdu. Tito vámi jmenování skutečně umí se jen navážet do Zemana. Nic víc, nic míň. Drahoš se otáčí jak korouhvička, U Horáčka stoupá nervozita a Fischer se snaží zapůsobit za pomocí havloidní kavárny.

žanyn ( 16. prosince 2017 11:17 )

ANO jsem nevolil, ale přesto budu volit Zemana, protože znám jeho aktivity a politiku. To se o ostatních říct nedá. Jsou to jen nasazené figurky (Kdopak si tu kampaň může financovat sám?)Tedy krom Topolánka, který je těmi svými "aktivitami" všude a hlavně v Italii známý až moc....

ambree ( 16. prosince 2017 11:14 )

Pan Fischer u Havla pracoval, tož co od něho čekat. Polovina kandidátů má ze Zemana lufta a to je dobře!

europa ( 16. prosince 2017 07:49 )

Fischer, přestaň kopat kolem sebe, stejně to máš marný! Volby vyhraje Miloš Zeman. Vy ostatní nýmandi nemáte ani tu nejmenší šanci. Tak někam zalez a neotravuj tady vzduch.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa