Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanovi vezmu voliče, hlásí kandidát Kulhánek a pustil se i do Babišovy vlády

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
14. prosince 2017
06:25

Z nové vlády ocenil šéfa průmyslu a obchodu Tomáše Hünera, naopak se mu nelíbí Alena Schillerová na financích. Trnem v oku jsou prezidentskému kandidátovi Vratislavu Kulhánkovi především problematické zajišťovací příkazy, na něž doplatili i někteří jeho známí. Kulhánek se celý život pohybuje v prostředí firem, řídil například mladoboleslavskou automobilku. Prozradil, že hnutí ANO volil, ale už změnil názor, teď podporuje ODA, která se za něj postavila do lednových voleb.

Bývalý ředitel Škody Auto i šéf ledního hokeje cítí, že po úspěchu v byznyse by měl co říct i jako český prezident. Vůli po vítězství mu nenalomil ani mizerný výsledek obnovené ODA, do které vstoupil a která ho v boji podporuje. ODA získala ve sněmovních volbách jen osm tisíc hlasů. Kulhánek sám sesbíral pod svou kandidaturu 38 tisíc podpisů. Nakonec ho tak na cestě do boje o Hrad museli podpořit poslanci. Pokud by neuspěl, do politiky jako takové nemíří.

„Politika na té úrovni, která je běžně k vidění, na to nemám. To je kdesi daleko od mých představ o tom, jak se mají lidé chovat a co to je etika,“ řekl pro Blesk  Zprávy a zmínil, že ve volbách cílí mimo jiné na dělníky, protože v továrnách celý život pracoval. Posbírat by tak podle svého názoru mohl i část voličů Miloše Zemana.

Kulhánek na rozdíl od většiny svých oponentů nemá „čistý štít“ z doby před rokem 1989. K působení v KSČ se ale otevřeně přiznává a vysvětluje, co ho k tomu vedlo.

„V roce 68 si spousta mladých lidí řekla, že teď se s tím dá něco udělat. A něco se s tím dalo udělat jen v rámci toho, že jste byla v té straně. Pokud se člověk držel mimo, tak neměl šanci. Poměrně hodně nás tohle udělalo a většina z nás byla poměrně rychle vypakovaná. Byly to necelé dva roky. Na konci 68. mě přijali a na začátku 70. mě vyloučili,“ popsal události staré téměř 50 let ve Studiu Blesk.

Jsem tolerantnější, uprchlíky jsme měli přijmout

Lidé mají občas pocit, že kandiduje Miloš Zeman, Mirek Topolánek a pak neurčitá masa podobných kandidátů v čele s Jiřím Drahošem. Všichni mluví o spojování společnosti, orientaci na Západ a upevnění členství v EU a NATO. V čem je Vratislav Kulhánek jiný?

„Já snad z toho vybočuji tím, že jsem tolerantnější k některým názorům. Považuji sankce proti Rusku za neefektivní a zbytečné, ty ekonomické. Poškozujeme sami sebe. Všichni mluví velmi květnatě a mě život naučil, že když něco mám říct, tak to musím říct krátce,“ odpověděl na tuto otázku.

Vratislav Kulhánek během rozhovoru ve Studiu Blesk Vratislav Kulhánek během rozhovoru ve Studiu Blesk | Blesk / Martin Pekárek

Co se týká migrace, svou tolerantnost dokládá i tady. Tvrdé odmítání migračních kvót, kvůli čemuž Česko Evropská komise žene k soudu, bylo podle něj hloupé. „Za hloupost se platí. Nevidím žádný důvod, proč jsme neudělali to stejné, co Slovensko. Takhle riskujeme pokutu,“ míní a dodává, že Česko mohlo v případě vlastního výběru a prověření uprchlíků tajnými službami přijmout omezené množství migrantů. „Někde mezi 500 a tisícem a chtěl bych tam vidět ženy, děti a starce,“ upřesnil.

Nalepil bych si vousy a vyrazil do hospody

Čeho Kulhánek lituje, je možnost převléknout se k nepoznání a vyrazit případně coby prezident poznávat názory lidí „do podhradí“. „Nejvíc by se mi líbilo nalepit si vousy a jít si sednout někam do hospody, ale to bohužel mediálně není možné, ale to by se mi hrozně líbilo,“ řekl s humorem. A podobně bral i otázku na první hradní kroky, o kterých často mluví jeho protivníci.

Mých prvních několik kroků by vedlo k orientaci v příslušném patře, člověk musí vědět, kde je toaleta, kde sedí lidé. A pak druhý krok, že se musí poznat s těmi lidmi, aby vůbec tušil, co od nich může čekat a jaké jsou formální povinnosti. Určitě mám velmi kritický vztah k těm vstupním kontrolám do areálu. Jsem částečně z titanu, tak tam raději nechodím, abych tam necinkal,“ dodal už vážně a zdůraznil, že bezpečnost na Pražském hradě musí být přesto zajištěna. Navrhoval by například zábrany proti vjezdu nákladních aut s výbušninami a kamerový systém.

Vztah s Babišem mám chladný

Vratislav Kulhánek promluvil také o vztahu k novému premiérovi Andreji Babišovi. Ten za ním prý kdysi přišel s nabídkou kandidatury do horní parlamentní komory. Nesetkal se ale s úspěchem. „On mi navrhoval, abych kandidoval na senátora za ANO, já jsem to odmítl. Náš vztah byl poměrně dost chladný celá léta,“ poznamenal.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
vont ( 15. prosince 2017 18:45 )

 Pan Kulhánek zvolil strategii, která mu nepřinese úspěch. Soudím, že mu chybí politický cit. Odepsal se sám!

defakto ( 15. prosince 2017 11:45 )

... Kulhánku , nikdo z nás tě nezná a nikdo ti nevěří. Kde bereš tu drzost vůbec jenom pomyslet na to , žeby si mohl být prezidentem ? Si starý ješitný pitomec !

gabreta ( 14. prosince 2017 21:12 )

"Zemanovi vezmu voliče, hlásí kandidát Kulhánek" To jsem vůbec netušil, jak může ze sebe Kulhánek dělat takovýho blba. Tak on nesehnal dost podpisů na kandidaturu, že musel přemluvit k podpisu těch pár poslanců a chce brát favoritovi hlasy? Nic než velkohubej kašpar, jak Horáček!!!

jajas ( 14. prosince 2017 18:21 )

Se musím smát, jak jsou všichni kandidáti z toho Zemana připos.raní, tak pořád pomlouvají, vyhrožují...Prostě cítí, že je Zeman nejsilnější kandidát! Vlastně to těmi svými kecami dávají najevo. Ještě nikdo z nich pořádného neudělal a ani neřekl, jejich nejdůležítější věc kampaně je pomlouvat Zemana! A to chtějí být prezidenti? S takovou úrovní myšlení a vyjadřování? No pánbůhsnámi!

fotrpjotr ( 14. prosince 2017 12:45 )

Je vidět,že pan Zeman je velice dobrý prezident a všichni se ho bojí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa