Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prezidentské volby v ohrožení? Hynek: Pokud mě vyškrtnou z kandidátky, jdu k soudu

Autor: jer, ČTK - 
5. prosince 2017
14:15

Pokud Nejvyšší správní soud zruší registraci pěti kandidátů navržených zároveň stejnými zákonodárci, budou zpochybněny celé prezidentské volby. Novinářům to v úterý řekl prezidentský kandidát Jiří Hynek. Dodal, že v takovém případě by podal ústavní stížnost.

Návrh na zrušení registrace Jiřího Hynka, Petra Hanniga, Marka Hilšera, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka Nejvyššímu správnímu soudu podala Terezie Holovská, kterou ministerstvo kvůli nesplnění zákonných požadavků do prezidentské volby nepřipustilo. Holovské vadí to, že někteří poslanci a senátoři podpisem podpořili více kandidátů.

Hynek se pozastavil nad tím, že stížnost podala kandidátka, která nezískala podpis žádného senátora, poslance ani občana. Svou kandidaturu podepsala jen sama sobě, řekl Hynek. Dodal, že nyní nejde o to, zda bude kandidovat on sám, ale zda budou zrušeny prezidentské volby jako takové.

VIDEO: Jiří Hynek na Národní třídě 17. listopadu

Hynka bude před Nejvyšším správním soudem zastupovat ústavní právník Aleš Gerloch. Před soudem budou argumentovat tím, že Holovská není oprávněná návrh podávat, protože nesplnila podmínky kandidatury. Gerloch její podání označil za zneužití práva. V minulosti podle něj soud umožnil, aby stížnosti podávali nezaregistrovaní uchazeči o účast ve volbách, bylo to ale v případě, kdy získali značné množství podpisů občanů a nebylo jasné, zda splnili zákonné kvorum.

Další argumentace se bude opírat o to, zda je možné, aby senátoři či poslanci podepsali zároveň více kandidatur. Gerloch připustil, že se nad výkladem zákona mohou vést spory, soud by ale měl podle něj v případě pochybností rozhodovat ve prospěch napadeného. Třetí argument bude vycházet z nejasností, co by v případě vyhovění stížnosti mělo následovat. Zákon podle Hynka a Gerlocha nestanoví, zda by měly být vyřazeny všechny podpisy, nebo by byla přijata kandidátní listina, která byla podána jako první.

Holovská v podnětu kritizuje vnitro za to, že neočekávaně změnilo výklad zákona. Před posledními volbami prezidenta tvrdilo, že poslanci a senátoři mohou podpořit pouze jednoho kandidáta, což také Holovská pokládá za racionální. Nemá podle ní logiku, aby ze Senátu a Sněmovny mohlo díky vícenásobným podpisům snadno vzejít velké množství kandidátů, když občanský kandidát musí nasbírat 50 000 podpisů. Vnitro svůj výklad hájí.

Například Hynek, Hannig a Kulhánek získali podporu čtyř stejných poslanců. Minimálně dva prezidentské kandidáty pak podpořilo celkem 12 poslanců a pět senátorů.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
moiaza ( 5. prosince 2017 19:40 )

Ani se mu nedivím. Slušný a poctivý člověk do politiky nepůjde. Jestli se tam cpe, nemůže být slušný. A gauner se cítí nejlépe zas mezi gaunery!

agfor ( 5. prosince 2017 15:13 )

Jen ho vyškrtněte, pro Miloše stejně není konkurentem a při rychlosti českých soudů se nedočká rozsudku ani do dalších voleb.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa