Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kubera o Babišově vydírání i prezidentské volbě: Zeman může na jaře skončit

Autor: Ivo Horváth - 
5. prosince 2017
05:07

Jako bílá vrána působí mezi politiky senátor Jaroslav Kubera (70, ODS). Budí dojem, že říká rovnou to, co si myslí. Například účast ve vládě může podle něj šéf ANO Andrej Babiš nabízet stylem »buď do vlády, nebo do basy«.

Jak hodnotíte Babišovo »lepení« vlády?

Za hlavní principiální problém považuji to, že se Andrej Babiš měl pokusit sestavit normální, většinovou vládu. Ale on je geniální stratég, který umí využít každé příležitosti. Tak jako v poslední době například církevní restituce. A takových dělobuchů může házet pět denně. Babišova obrovská výhoda také je, že mu jako jedinému prochází, že každou chvíli říká něco jiného – jeden den řekne jedna, druhý minus jedna, a ono mu to projde. Kdyby se něco takového dělo za vlády ODS, byl by z toho skutečný humbuk.

Mluvíte o většinové vládě, ale vaše ODS nabídku jít do vlády s Babišem nevyslyšela...

Ano, slyšel jsem takové zvěsti, že ODS mohla mít polovinu ministrů a právo veta. Ale ono se toho napovídá – to je stejné, jako když někdo říkal, že do vlády půjde, jen když Babiš nebude premiérem. Jenže toto přece určuje spíše vítěz voleb a premiéra jmenuje prezident...

Možných koaličních partnerů pro vládu je celkem dost, Andrej Babiš bude mít zřejmě několik pokusů k jejímu sestavení...

Ano, může přijít i za sociálními demokraty a říct jim: Buď se mnou půjdete do vlády, a nebo budete zavření. A taková nabídka se přece neodmítá...

Hnutí ANO zatím vypadá nezničitelně. Přes všechna Čapí hnízda, zakleknuté FAU...

Myslím, že hnutí ANO se časem začne rozpadat, a už je to vidět například v europarlamentu, ale bude to pokračovat i ve Sněmovně. A je to tím, jak je ANO složeno z individualit – jedinců, kteří byli Babišovi někým doporučeni ve stylu: Hele, ten je výborný, to je majitel toho a toho podniku, toho bychom tam mohli dát. A on pak přijde a první, co řekne, bude: Zrušme platy, protože já mám peněz dost.

To ano, ale například podnikatel Jiří Hlavatý (69) hnutí ANO moc nepomohl, když vyčítal voličům, že jej kroužkováním poslali do Sněmovny…

Pro mě je teď napínavá politologická otázka, jestli mu voliči dají hlas, když se chce vrátit do Senátu...

Zaměstnanců jeho společnosti Juta je celkem dost a loajální ve volbách asi budou...

To ano, ale nesmíme zapomenout, že je hodně neúspěšných kandidátů, kteří se nedostali do Sněmovny. A všichni – včetně těch, kteří chtěli zrušit Senát – se budou teď snažit dostat aspoň do horní komory parlamentu. Jinak v Senátu teď bude zajímavá situace, protože ta koalice, která tam byla doposud a hlasovala s vládou, už s novou vládou asi hlasovat nebude...

Ze Senátu se znáte i s Mirkem Topolánkem (61). Jak podle vás obstojí v konkurenci dalších uchazečů o Hrad?

Domnívám se, že Mirek Topolánek je bezesporu výrazným prezidentským kandidátem a zastíní různé leklé ryby, které také na prezidenta kandidují. Nějaké odhady se ale dělají velice složitě i s ohledem na to, že ve světě se může stát do prezidentské volby mnoho věcí, kvůli kterým bude všechno jinak.

Má Topolánek podle vás nějakou slabinu?

V kampani mu budou připomínat všechny ty Dalíky, Itálie atd. Jenže to už jsou natolik staré věci, že kartami moc nezamíchají. To je stejné jako Alexandr Novák – toho nám pokaždé v předvolební kampani připomínají už celé čtyři období, ale dnes už to nikoho nezajímá. Největší problém kandidatury Mirka Topolánka vidím v tom, že se mu jako pravičákovi bude jen těžko získávat levicové voliče Miloše Zemana.

Dáváte Topolánkovi větší šance než Miloši Zemanovi?

Oznámení kandidatury Mirka Topolánka minimálně přineslo na politickou scénu určité oživení, stále si ale myslím, že má největší šance na druhé zvolení Miloš Zeman.

Takže se můžeme těšit na další roky s Milošem Zemanem na Hradě?

On podle mě sleduje dva dlouhodobé cíle a jeden se mu už splnit povedlo. To bylo zničení dosluhujícího premiéra a bývalého předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který se vlastně tak trochu odrovnal sám. Druhý cíl je, aby byl podruhé zvolen prezidentem. To mu bude stačit – abdikovat může třeba hned na jaře nebo v létě. Zdůvodní to třeba zdravotními problémy a budou nás čekat nové prezidentské volby.

Co říkáte na současnou vlnu stížností na zapomenuté sexuální obtěžování?

Účastnili jsme se s Václavem Klausem ve Washingtonu konference uspořádané u příležitosti stého výročí VŘSR. Američanům jsme vysvětlovali, že bolševické myšlení i nyní zasahuje všechny státy. A pokud jsou dnes noviny plné toho, že filmový producent či politik sáhl nějaké dívce před deseti lety na koleno, odstupují kvůli tomu i ministři – to není nic jiného než projev bolševismu. Celým světem momentálně hýbe válka mýtů. Vrcholným číslem je ale ústavní soud v Německu, který schválil třetí pohlaví X. Myslím si, že Římská říše se z blahobytu jednou zblázní.

Video  Zeman v Rusku: Medveděvovi vyčetl lži, které napsali jeho lidé o okupaci 1968  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
havran2 ( 6. prosince 2017 14:42 )

Tubera,zaraz si ten doutníček ohýnkem do p.r.d.e.l.e.! ! !

vont ( 6. prosince 2017 08:36 )

 Jak moc vzdělaní a jak moc inteligentní by to měli být?😳😂

begina ( 5. prosince 2017 12:48 )

Tubero, co z tebe kdy vypadlo, stálo vždy za..... Přestaň hulit, už ti v palici mozeček prokouřený začíná povážlivě klachtat

moiaza ( 5. prosince 2017 11:14 )

To raději ani nečtu, aby mi Tubera nezasmradil celý pokoj.

kukuku ( 5. prosince 2017 11:07 )

Kubera většinou míval názory rozumné, ale dnešní výplod, že harašení je projevem bolševismu - nad tím zůstává rozum stát. Snadnější vysvětlení je, že je to v duchu křesťanských honů na čarodějnice a současného anglosaského pokrytectví. Kubera by měl popsat, jak na to přišel, jestli vykopávky prokazují, že se ho jako první dopustil Lenin na Naděždě Krupské nebo jak to vlastně bylo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa