Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Další zájemce o Hrad: Přihlášku podal exvelvyslanec Fischer, který pracoval pro Havla

Autor: vei, všm, ČTK - 
27. října 2017
12:06

Přihlásil se další oficiální kandidát na úřad prezidenta! Diplomat Pavel Fischer podal v pátek na ministerstvu vnitra přihlášku. Bývalému velvyslanci s kandidaturou pomohlo 17 senátorů, kteří podepsali jeho nominaci. Fischer přihlášku přinesl osobně, podle informací Blesk.cz ale přijel původně do špatné budovy. Z Letné tedy musel přejet na Pražského povstání. 

Bývalý velvyslanec Pavel Fischer potvrdil svou kandidaturu na prezidenta necelé dva týdny do ukončení podávání přihlášek.

Má podporu více než deseti senátorů napříč politickým spektrem. Jmenný seznam chce zveřejnit až později. Na tiskové konferenci Fischer řekl, že získal podporu od senátorů ze sociální demokracie, KDU-ČSL, STAN nebo TOP 09 a nezávislých. S nabídkou kandidatury ho oslovil místopředseda Senátu Jiří Šesták. 

Kandidát chce otevřít Pražský hrad

Mezi hlavní témata programu Pavla Fischera patří moderní stát s takovým prezidentem, který garantuje spravedlnost a solidaritu všem. „Státní aparát se musí modernizovat a sloužit občanům, kteří potřebují pomoc, ať už žijí ve městech, nebo na venkově,“ říká Fischer.

Zásadní je pro něj také otevření Pražského hradu, který musí být přirozenou součástí města a státu. Navrhuje provést inventuru nejen v hospodaření Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány, ale také audit celkové bezpečnosti.
Prioritou Fischera, který působil více než deset let v diplomacii, patří jasná orientace na Západ. Podle Fischera je pro ČR klíčová spolupráce se státy Severoatlantické aliance a zapojení do úsilí směřujícího k reformám Evropské unie.

Fischer: Něco mi v kampani chybí

„Ke kandidatuře jsem se rozhodl teprve nedávno poté, co jsem naslouchal základním tématům v kampani, která probíhá. Zdá se mi, že tam některé věcné politické otázky a agendy chybí – a přitom že k prezidentovi patří,“ řekl Fischer. Na pozadí prezidentské volby je podle něj možné mluvit o řadě témat, na které není jindy čas.

V současné prezidentské kampani Fischerovi chybí například téma rozvoje venkova do budoucna, dlouhodobé směřování České republiky, jak zajistit důstojný život seniorům nebo jak otevírat dveře mladým do zahraničí. Představil čtyři priority, na které by se chtěl soustředit. První je život v bezpečí, který by chtěl zajistit jako velitel ozbrojených sil. Chtěl by dbát, aby spolu bezpečnostní složky spolupracovaly v rámci ČR i spojeneckých zemí.

Inspirovat se chce také prací dlouholetých starostů, kteří mají důvěru svých voličů, a chce být zárukou jejich autonomie. „Za třetí chci být iniciátorem a moderátorem debat o strategických otázkách naší země, o dlouhodobém směřování, ale také o tom, jaké priority by si naše země měla zvolit,“ řekl. Zároveň řekl, že Evropská unie potřebuje podstatné a dlouhodobé reformy. Jako poslední prioritu označil zřízení dílny občanského vzdělávání na Pražském hradě, kde by se školáci seznamovali s institucemi země.

Bere hlasy Drahošovi?

Mezi hlavní favority lednových prezidentských voleb patří současný prezident Miloš Zeman, bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš nebo podnikatel a textař Michal Horáček. Fischer nechtěl hodnotit, ke komu z nich má nejblíže. Připomněl, že osm let pracoval v kanceláři prezidenta Václava Havla. Odmítl, že by například Drahošovi měl brát svou kandidaturou hlasy. „Že by to bylo tak, že budu někomu odebírat hlasy nebo mu konkuroval, tak to prostě není. Zdá se mi, že smysl přinést konkrétní témata je evidentní,“ řekl. Dodal, že pokud by například neuspěl v prvním kole, rád kandidáta, který mu bude programově nejblíže, podpoří.

Fischer v minulosti působil jako český velvyslanec ve Francii a v Monaku, na Pražském hradě pracoval v době prezidentství Havla. V současné době je ředitelem agentury STEM.

Video  Prezident Miloš Zeman: Proč kandiduje podruhé? Rozhodly tyto dva důvody  - Blesk TV
Video se připravuje ...

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
honza46 ( 27. října 2017 15:08 )

Havloidů už máte dost.

barracuda.sro ( 27. října 2017 11:58 )

Ředitel neziskové organizace STEM ?? Tak to si nechá vytvořit nějaký pěkný průzkum ! Tak tady" toto" nám ještě chybělo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa