Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyprchání bublinek zabrání lžička? 10 největších mýtů o sektu podle sommeliéra

/
  • 31. prosince 2018 ● 06:00

    Myslíte si, že šampaňské je jen víno s bublinkami? Že vyprchání bublinek zabrání lžička v hrdle láhve a chladit se dá v mrazáku? O sektech koluje řada mýtů. Pokud jim uvěříte, můžou vám zbytečně pokazit silvestrovský přípitek.

     

  • 1.

    Vyprchání bublinek zabrání lžička

    Kdepak! Lžička bublinky neudrží. „Před pár lety jsme si interně zkusili udělat menší pokus. Otevřeli jsme šest lahví a do tří z nich vložili lžičku. Každý den jsme sekty ochutnávali a měřili perlení. Všechny lahve však o své bublinky přicházely stejně – nebyl rozdíl, zda měly v sobě lžičku, nebo ne,“ popisuje sklepmistr Josef Švéda.

     

    Tip: Pokud chcete láhev dopít druhý den, pořiďte si speciální tlakovou zátku, díky které vydrží sekt otevřený v lednici až tři dny.

     

    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Do sektu se přidává CO2

    Nepřidává. Oxid uhličitý, tedy CO2, se (stejně jako do sodovek či limonád) přidává jen do některých perlivých vín. Sekty jsou vyráběny zcela jinak.

     

    „Bublinky v sektech vznikají díky druhotnému kvašení, kdy se do tichého vína přidají kvasinky a tirážní likér, což je směs vína a cukru. Kvasinky poté začnou zpracovávat cukr a přeměňovat ho na alkohol a oxid uhličitý – bublinky. U sektů vyráběných klasickou metodou se tento proces děje přímo v lahvích, které se na konci dostanou až k zákazníkovi,“ říká sklepmistr Švéda.

    Nejméně kalorickým přípitkem je sekt.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Větší bublinky jsou lepší

    Naopak. Plusem je jemné perlení, které nepotlačuje chuť vína. „Nejlepší sekty světa se vyznačují elegantním výrazným perlením. To však neznamená, že bublinky v sektu jsou větší, spíše bych řekl, že díky nim vydrží chuť šumivého vína na jazyku delší dobu a zpříjemní tak celý zážitek,“ objasňuje sommelier David Král.

    V každé skleničce perlí na dva miliony bublinek
    Autor: Bohemia Sekt

  • 4.

    Na typu sklenky u sektu nezáleží

    Záleží. Pro sekty jsou nejlepší sklenky typu tulipán. Díky úzkému hrdlu neuniknou bublinky tak snadno, širší tělo pak umožní lépe vyniknout sektovému aroma. „Výhodou sklenek typu tulipán je mimo jiné to, že dávají prostor sledovat proudění, řetízkování bublinek. Vedle výborné chuti tak zaručí i skvělý vizuální zážitek, který je s pitím sektů bezesporu spojen,“ vysvětluje sommelier.

     

    Autor: Shutterstock.com

     

  • 5.

    Šampaňské je jakékoli víno s bublinkami

    Není! Jako šampaňské se smí označovat pouze šumivé víno z oblasti Champagne ve Francii. „V České republice a v Německu se šumivá vína označují slovem sekt, stejnou metodou se však vyrábí i italské prosecco, španělská cava či francouzský crémant,“ upřesňuje David Král.

    Sommeliér David Král
    Autor: Bohemia Sekt

  • 6.

    Sekt je nejlepší z mrazáku

    Ne! Rychlé chlazení sektu neprospívá. „Velká změna teploty a rychlé vychlazení sektům škodí. Utrpí tím šok, který je poté poznat na chuti,“ radí sommelier. Doma je nejlepší šumivé víno chladit minimálně 24 hodin v lednici ve vodorovné poloze. Jeho teplota bude poté optimální, 4–6 stupňů Celsia. „Při servírování se doporučuje dát sekt ještě do nádoby zaplněné ledem, aby nízká teplota vydržela co nejdéle,“ dodává sommelier.

    Autor: Shutterstock.com

  • 7.

    Sekt se dělá z podřadného vína

    Naopak. Základem musí být dobré víno. Bublinky totiž nedokážou zachránit ani špatnou výchozí surovinu. Sekt se nejčastěji vyrábí z cuvée, tedy ze směsi základních vín různých odrůd či různých ročníků a důležité je, aby mělo výraznou kyselinku.

     

    „Výběr kvalitního vína je pro sekt nejdůležitější. Vybírají se takové odrůdy, které mají výraznou kyselinku. Případná sladkost sektů je výsledkem přidání expedičního likéru až v úplném závěru výroby,“ vysvětluje sklepmistr Švéda.

    Autor: Shutterstock.com

  • 8.

    Sekt je jenom jeden

    Ne, i když při slově sekt se řadě lidí vybaví jen sladká »bohemka demi«. Často netuší, že sektů je celá řada, a dá se najít i suchý brut, růžový či červený sekt, jednoodrůdové sekty nebo také sladké doux, či dokonce sekt bez alkoholu.

     

    „Chutě sektů jsou stejně rozmanité jako u tichých vín. Záleží na oblasti, ze které pocházejí, na víně, ze kterého jsou vyrobeny, na sladkosti a samozřejmě i na způsobu výroby,“ říká sommelier David Král.

    Autor: Bohemia Sekt

  • 9.

    Po bublinkách bolí hlava

    Ne, za bolest hlavy bublinky nemůžou. Za novoroční kocovinu může většinou spíše cukr a míchání alkoholu nežli bublinky. „Pouze z kvalitního sektu nám zaručeně být špatně nemůže, problémy spočívají vždy v množství a kombinacích s ním spojených. V rozumné míře by nám nemělo škodit nic, ale doporučuji prokládat vše i vodou,“ radí sommelier.

    Autor: Shutterstock.com

  • 10.

    Sekt se musí před otevřením protřepat

    Ne! Pokud láhev protřepete a otevřete, zbytečně vám vypění a skončí všude jinde, jen ne ve skleničce. „Základem servírování sektu je jeho správná teplota. Při důkladném vychlazení a netřepání s lahví se nemůže stát, že sekt po otevření vypění. Po vyjmutí lahve z ledničky sejmeme agrafu, tedy kovový košíček, a zátku sektu přidržíme.

     

    Lahev mírně nakloníme a s jednou rukou na korku a druhou na dnu sektu pomalu otáčíme lahví do otevření. I když je v lahvi velký tlak, tento způsob otevírání zabrání vystřelení zátky třeba na lustr v obývacím pokoji,“ popisuje způsob otevření lahve David Král.

    Zdroj: Bohemia Sekt

    Autor: archiv Blesku
     

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy