Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi už maso s dioxinem snědli

Vepřové s obsahem rakovinotvorného dioxinu už se objevilo i v Česku.
Vepřové s obsahem rakovinotvorného dioxinu už se objevilo i v Česku.  (Autor: Archív)
Autor: Ladislav Leimer, ČTK, INT - 
13. ledna 2011
20:35

Nejhorší obavy z dioxinové kauzy v Německu se i u nás staly skutečností. Vepřové maso s rakovinotvornou látkou bylo počátkem ledna prodáno zčásti i do České republiky i Polska a pravděpodobně již bylo i zkonzumováno. Teď se vyšetřuje, kde toxické maso přesně skončilo.

Maso ze 35 vepřů, přivezených na jatka 30. prosince, bylo prodáno jednomu podniku v Polsku a dvěma dalším zpracovatelům v České republice, sdělilo v tiskové zprávě zemské ministerstvo zdravotnictví v Magdeburku. Nadlimitní množství dioxinu ve vepřovém mase vyšlo v Německu najevo v úterý. Pocházelo z výkrmny v dolnosaském okrese Verden, odkud bylo od začátku do konce prosince dodáno na jatka ve Weissenfelsu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko 180 vepřů.

Státní veterinární správa přitom ujišťovala, že se potraviny s dioxinem k Čechům nedostanou. „Kdyby bylo zjištěno, že takové krmivo nebo potenciálně kontaminované potraviny byly odeslány na území ČR, byli bychom informováni a jsme připraveni podniknout nezbytné kroky, aby se tyto potraviny nedostaly ke spotřebiteli,“ tvrdil před týdnem Blesku Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy.

Skandál s dioxiny propukl v Německu minulý týden. Nejprve byly zjištěny ve vejcích a v drůbežím mase a následně také u prasat. Úřady kvůli tomu daly zabít stovky vepřů. Německo pak zastavilo prodej drůbeže, prasat a vajec z více než 4700 farem, aby se nerozšířily do potravin.

defakto ( 14. ledna 2011 14:22 )

To jsem si pošmák ! Jenom ten český , který normálně jíme a ani o něm nevíme chutná trochu jinak !

komentator ( 14. ledna 2011 13:16 )

tvrdí, že žádné maso z dioxiny nebylo dovezeno z Německa! Proč Blesk šíří poplašné zprávy? Vždyť ministr zemědělství Fuxa, že tomu tak není... Fuxa to myslí upřímně!

zamlzena ( 14. ledna 2011 12:33 )

by bylo dobré informvoat ke se takové maso prodávalo,případně ještě může prodávat ,a v jaké formě /asi těžko zjistitelné/ zda nebylo v salámech,klobásách šunka, atd./ Možná by si kobzumenti í mohli udělat nějakou očistnou kůru /na játra/,tím rozhodně nic nezkazí. Měly by být kontroly a značný postih prodejců,které může lákat nízká cena a značný zisik.....

gogo ( 14. ledna 2011 12:29 )

Velice úspěšně. Bohužel....

gogo ( 14. ledna 2011 12:28 )

To je sice pravda, ale množství karcinogeních zdrojů kolem nás dnes a před padesáti lety je zcela nesrovantelné. V celé Evropě.

Zobrazit celou diskusi