Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Potravinářský skandál: Dioxin kontaminoval vepřové maso

V Německu museli utratit několik stovek zvířat - Ilustrační foto
V Německu museli utratit několik stovek zvířat - Ilustrační foto  (Autor: Blesk - Jitka Žigová)
Autor: INT, ČTK, fik - 
11. ledna 2011
13:17

Dioxinový skandál v Německu nabírá stále větších rozměrů. Po vejcích a drůbežím mase potvrdily testy poprvé zvýšený obsah této rakovinotvorné látky také ve vepřovém masu.

Výkrmna vepřů v dolnosaském kraji Verden musela kvůli dioxinu utratit několik stovek zvířat. Testy zjistily přítomnost této vysoce jedovaté látky i ve vepřovém mase z další farmy, ale tam byly její hodnoty v normě.

Podle německého ministerstva zemědělství zůstává kvůli dioxinu stále zavřeno 330 z původních více než 4400 zemědělských provozů. Zamořený krmný tuk vyráběný firmou Harles a Jentzsch se prodával ve 13 ze 16 spolkových zemí. Kontaminované potraviny se dostaly také do Dánska, Nizozemí a Velké Británie. České republiky se dioxinový skandál zatím nedotkl.

Ministr spravedlnosti Dolního Saska Bernd Busemann (CDU) požaduje pro viníky až desetiletý trest vězení. V reakci na německou aféru chce Evropská komise začít regulovat aktivity výrobců potravinových doplňků a krmiv pro zvířata. Pondělní schůzka v Bruselu však žádná konkrétní opatření, jak předcházet podobným případům, nepřinesla.

Zobrazit celou diskusi