Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bouře Olivia má v Česku první oběť!

Autor: rum, ČTK, zb, šim - 
17. července 2010
18:40

AKTUALIZOVÁNO: Bouře Olivia, která má v západní Evropě na svědomí už tři oběti, dorazila do Čech. A hned zabíjela. Na Karlovarsku zemřel cyklista, na kterého spadl strom. Pravděpodobně za to může vichřice, která se už ráno krajem prohnala.

Přes Karlovarský kraj se přehnala silná bouře v sobotu ráno. Obětí se stal cyklista (64) z Karlových Varů. Muž zemřel odpoledne v Kyselce na Karlovarsku v místech zvaném u Hubertusu, když na něj spadl strom.

„Pravděpodobně byl strom nalomený už od ranního silného větru. A muž byl v nesprávnou dobu na nesprávném místě. Tragédii teď vyšetřujeme,“ řekla Blesku Andrea Kávová, mluvčí ředitelství policie Karlovarského kraje.

Kromě lidského života má vichřice na kontě i stovky stromů, které popadaly na silnice, železniční tratě a elektrické vedení. Bez elektřiny se tak ocitlo asi čtyři tisíce domácností na Karlovarsku, Tachovsku, Klatovsku v okolí Stříbra a Toužimi. „Dodávky jsme brzy obnovili. Ale jsou místa, kde dráty vedou těžko přístupným terénem v lese. Tam bude oprava trvat déle, a proto se na Tachovsku a Toužimsku vyhlásí kalamitní stav,“ řekl Blesku regionální mluvčí ČEZ Martin Sobotka.

Lijáky a krupobití celé sobotní odpoledne a noc

Přívalové lijáky s krupobitím a vichřicí nebo dokonce tornádo nás budou podle předpovědi meteorologů bičovat během sobotního odpoledne a noci. Navíc pařáky až 35 stupňů Celsia budou trvat dál.Čechy, Moravu a Slezsko zasáhnou bouřky s krupobitím a průtrží mračen. Místy naprší až 60 litrů na metr čtvereční a mohou vznikat lokální záplavy. Navíc se přes nás přežene vichřice o intenzitě 100 km/h. Okolní státy už sílu ničivé letní bouře pocítily v minulých dnech, kromě velkých materiálních škod si vyžádala i tři lidské životy.

V sobotu ráno vichřice v západních Čechách polámala na mnoha místech stromy. Kmeny spadlé na silnici vyrazili likvidovat hasiči na desítkách míst Plzeňského i Karlovarského kraje. Podle dostupných informací Olivia zatím nikoho nezranila. Kvůli zpřetrhanému vedení byla ale bez proudu část regionu, závady jsou již povětšinou odstraněny.

Odpoledne se přes Vysočinu přehnala bouře a vytápěla sklepy

Vysočinou se v sobotu odpoledne přehnala bouře. Hasiči zasahovali na zhruba dvaceti místech. Dále odstraňovali stromy spadlé na silnici. Nikdo podle dostupných informací nebyl zraněn.

Ve čtvrtek se bouře přehnaly už přes Moravu a Slezsko. V noci na pátek byly v Jizerských horách, Krkonoších a v pátek ráno opětovně i na Bruntálsku, kde místy za necelou hodinu spadlo až 37 milimetrů srážek.

Dorazila už bouře Olivia i k vám? Pošlete fotografii s označením času a místa na online@blesk.cz.

V neděli už bude srážek méně, přičemž doznívat budou zejména na severu a severovýchodě Česka. Současně se ochladí na 21 až 25 stupňů Celsia. Do té doby ovšem musejí lidé počítat s teplotami mezi 31 až 35 stupni Celsia.

Červencová vedra navázala na červen, který byl podle amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru světově nejteplejším od roku 1880.

Vedro jak... na Sibiři

Extrémní vedra netrápí jen nás, parna sužují celý evropský kontinent, ale třeba také Sibiř! I tam jsou totiž pětatřicetistupňová parna, což je pro místní naprostý extrém.

Úplně nejtepleji, 39 °C, je na Pyrenejském poloostrově a v Turecku, Česko a Evropa je hned v závěsu s 35 stupni. „Stejná teplota je nyní i na Sibiři. Přitom normální červencové teploty jsou tam od 20 do 25 stupňů,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. Pro obyvatele východosibiřského Ojmjakonu musí být současná výheň k nevydržení. Teploměr tam během pár měsíců udělal skok téměř o 100 stupňů! Zimní teploty se tu totiž pohybují kolem minus 60 °C…

alfonc ( 18. července 2010 20:12 )

vjela

alfonc ( 18. července 2010 20:11 )

kterého hledala policie, jako korunního svědka Darinčiny bouračky ! On jediný mohl dosvědčit, že Dara vlela starému Rotreklovi do cesty, když si zrovna při jízdě malovala pery (rty) a poslouchala hlasitou muziku.

cmeldicka ( 17. července 2010 17:21 )

Na Znojemsku nespadla už týdny ani kapka a co je bouřka vím jen z televize.

maffa ( 17. července 2010 14:48 )

Hlavne ze pokaždé hlásijou kdo vý jakou bouřku. A v Olomouci nikdy nespadne ani kapka. Olomouci se pokazde vyhne

vodnar2010 ( 17. července 2010 10:41 )

Dočkej času a postav auto někam na výše položené místo kde nejsou stromy ......Olivia bude dnes vecer a v neděli řádit

Zobrazit celou diskusi