Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Teplotní veletoč: Sobota 37, neděle 17 ºC!

Autor: Jitka Žigová, Marie Machková, ČTK, raj - 
19. července 2010
05:50

Pane jo, to byl skok. Až dvacetistupňový pád teplot zaznamenalo počasí ze soboty na neděli. V Hradci Králové v sobotu ukazovala rtuť teploměru dopoledne ještě 37 stupňů Celsia, v neděli ve stejný čas bylo jen 17 stupňů a lilo jako z konve.

Na koupališti ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku byla ještě ve středu 14. července hlava na hlavě a včera tam bylo pusto a prázdno. Není divu! Vždyť před čtyřmi dny ukazoval teploměr ve stínu 35 stupňů Celsia a voda měla jen o osm stupňů méně.

Zatímco teplota vody během neděle spadla o pouhá dvě čísla, teplota vzduchu klesla na pouhých 19 stupňů Celsia. A stejně tomu bylo po celé republice. Lidé si alespoň na chviličku odpočinuli od místy až vražedného horka.

Horké dny vystřídaly bouřky a záplavy

Bouře, které se v sobotu přehnaly v západních Čechách a na Vysočině, se ze soboty na neděli přesunuly do Moravskoslezského kraje. Jeden člověk zahynul v sobotu na Karlovarsku, když na něho spadl strom. Déšť zasáhl jižní část Pardubického kraje a také část Hradeckého. Bouřka zažehla i několik požárů. „V Měřkovicích na Frýdecko-Místecku blesk zapálil seník a požár zaměstnal hasiče až do rána,“ řekl hasič Petr Faster.

A zas bude vedro!

Po deštivé a bouřkové sobotě a studené neděli už v pondělí začne slunce zase pálit a teploty podle meteorologů dosáhnou 26 až 30 stupňů Celsia. Od úterý opět zavládne velké vedro s teplotami 30 až 34 stupňů. Doprovázeno bude občasnou bouřkou, v níž nikdy nelze vyloučit přívalový déšť.

Zobrazit celou diskusi