Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čtyři miminka v první minutě: Na Nový rok se narodila Emily nebo Ondrášek

Autor: raj - 
2. ledna 2022
05:00

I když se v Česku narodí průměrně jedno dítě za 5 minut, v první minutě nového roku to zvládly hned čtyři. Emily přišla na svět ve Fakultní nemocnici Plzeň, Julie v jihlavské nemocnici, Nela v nemocnici v Písku a Ondřej se ve stejný čas narodil v karlovarské nemocnici.

Emily, jedna z patnácti

Prvním letošním miminkem v Plzeňském kraji je holčička Emily. „Přišla na svět s mírami 3080 gramů a 48 centimetrů,“ uvedla mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová. Emily je druhým dítětem mladé maminky, obě již brzy odjedou za svou rodinou do Aše na Chebsku. V poslední den uplynulého roku bylo v porodnici fakultní nemocnice pořádně živo, narodilo se tu hned 15 miminek.

Nela mohla slavit se sestrou

Nela Dobiášová z Písku přišla na svět přirozenou cestou. Jen ten čas byl podle maminky Heleny (35) neplánovaný. Původní termín porodu měla Helena Dobiášová stanovený už na 25. prosince. Nelinka si ale dala na čas. „V pátek jsem šla na příjem a myslela si, že to stihneme ještě ten den. Máme totiž už doma dceru Báru, která se narodila 31. prosince 2019. Dělali jsme si s manželem legraci, že budeme slavit v jeden den narozeniny obou holčiček. Nelinka to ale chtěla jinak, asi chtěla vlastní dort, tak ho bude mít,“ smála se šťastná maminka. H o l č i č k a vážila po narození 3550 gramů a měřila 50 centimetrů. „Jméno jsme vybrali, až když se narodila. Manžel chtěl Bertu, ale malá je taková hezká něžná holčička, Nelinka se k ní hodí víc,“ dodala maminka Helena

Julinka je doma v Polné

Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině je Julie. Narodila se minutu po půlnoci v Jihlavě. Váží 3185 gramů, měří 48 centimetrů. V Jihlavě měli od půlnoci do rána dva porody. Minutu po půlnoci se narodila Julie. „Maminka je z Polné,“ řekla porodní asistentka Petra Smejkalová.

Pospíšil si i Ondrášek 

„Minutu po začátku roku 2022 se narodil v karlovarské nemocnici chlapeček Ondřej,“ informovala mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Markéta Singerová. Ondráškova maminka je z Nejdku, uvedla mluvčí nemocnice. Ondra při porodu vážil 3880 gramů, měřil 51 centimetrů.

j.p.toman ( 2. ledna 2022 08:24 )

Jestliže vezmeme toleranci plus mínus 1 den, od předpokládaného narození dítěte, tak šance, že se narodí v první minutě na Nový rok, je 1:2880 ! A pravděpodobnost, že se tak stane hned u 4 dětí najednou neumím spočítat, ale jistě to bude 1:hrozně moc . Ministr zdravotnictví se intenzivně zaobírá kovidem a ani si nevšiml, jaké úspěchy docilují naši doktoři v synchronizaci porodů. Porody se tak mění doslova v PŘIVÁDĚNÍ dětí na svět. Já věřím, že v nedaleké době se podaří, aby se téměř všechny děti z prvního ledna narodily v první minutě tohoto dne. Jen tak dál čeští porodníci, ať svět čumí.

Zobrazit celou diskusi