Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čaputová v novoročním projevu: Žijeme náročné období, chce to zdravý rozum i ohleduplnost

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
1. ledna 2022
15:18

Máme za sebou těžký rok, ale také rok, ve které jsme se už v nových podmínkách naučili trochu žít a přizpůsobit se změnám, řekla dnes v novoročním projevu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Slováky zároveň vyzvala, aby se semkli při řešení pandemie, nedali se vyprovokovat projevy nenávisti a aby nepřemýšleli „nevolnicky“.

"Žijeme náročné období, které si od nás vyžaduje zdravý rozum, disciplínu a ohleduplnost," upozornila Čaputová ve svém projevu.

Hlava slovenského státu ve svém poselství připomněla dnešní 29. výročí vzniku samostatné Slovenské republiky a také těžkosti, které obyvatelé země prožívají kvůli pandemii covidu-19. „Jako každá krize, je i tato příležitostí. Možná nás dokáže posílit, možná si obyčejných věcí, které nám teď nejsou dopřány, budeme vážit mnohem víc (...) Je to šance být lepšími, než před tím,“ pronesla Čaputová.

Na Slováky apelovala, aby se řídili vlastním srdcem, svědomím a aby si zachovali lidskou tvář. „Nedejme se vyprovokovat projevy nenávisti. Vraťme se k ověřeným pravdám - například nedělejme jiným to, co nechceme, aby jiní dělali nám,“ řekla.

Připomněla slova katolického kněze Martina Kramary, podle něhož by možná ke zlepšení společenské atmosféry a vzájemných vztahů pomohlo, kdyby se lidé „osvobodili od nevolnického chápání svobody a vztahu k moci či společnosti“.

„Při nevolnickém přemýšlení vnímáme všechna omezení jen jako úděl, který nám byl dán shora. Oproti tomu královská, nebo také vyspělá občanská svoboda vychází z možnosti jednat sebevědomě a svobodně, tak jak to vyžaduje nejen náš zájem, ale i zájem společenství, jehož jsme součástí. Svobodně si něco vybíráme a svobodně se něčeho zříkáme,“ prohlásila prezidentka a vyzvala obyvatele, aby přemýšleli „královsky, nikoli nevolnicky“.

 

LuCo ( 1. ledna 2022 19:37 )

Je třeba ji Slovákům závidět?

lekno ( 1. ledna 2022 19:23 )

Tak kdo rozděluje, kdo šiří tu nenávist ?
1. sk. - Bezpříznakoví lidi, kterým se znemožňuje normálně existovat, mají zřejmě umřít bez práce, bez příjmu a přitom oni nebrání nikomu v jejich svobodném rozhodnutí ohledně vakcinace. Nejsou o nic více rizikoví než vakcinovaní, protože vakcinace nezaručuje bezinfekčnost vúči covidu. Ale i tak jsou nevakcinování osočování od vládních „obvykle anonymních expertú“ + jiných útočníkú a jenom nevakcinované osoby jsou označované za hrozbu – což je totálné pokrytectví, když covid vakcína nezaručuje bezinfekčnost člověka vúči covidu.
2. sk. - Vakcinovaní + další osoby z médii nebo politiky, co útočí rúznymi zpúsoby na ty nevakcinované a jsou za jejich násilné očkování, jsou za likvidační sankce, pokuty, omezení na svobodě, odebrání základních lidských práv, někdy se nevakcinovaným odporně vysmívají, jsou agresivní, nebo je urážejí a osočují.. Já myslím, že 2 .skupina je ta, co útočí, co se projevuje nenávistně, co nechce lidu dopřát možnost svobodné volby ohledně covid-vakcíny.. Kde je jejich OHLEDUPLNOST ? A ještě falešně do toho tlachají, že tu nenávist šíří odmítači covid vakcinace. Pokrytectví a lež jde z nich.
A proč se vúbec mRNA tekutina označuje za vakcínu, když nemá ani vše znaky, potřebné vlastnosti vakcíny ? Genova „terapie“ – experimentální zásah do těla - to je správný název, tekutina bez řádneho dlouhodobého výzkumu, bez záruky od výrobcú..

lekno ( 1. ledna 2022 19:12 )

A její názor na covid vakcinaci – „JEDINOU“ cestu ke spáse – kde je v něm ta SVOBODA V ROZHODOVÁNÍ ? V takovém zásahu do těla není žádná lidskost – nasilu /povinně/ pchát rizikové mRNA vakcíny do lidí, do dětí.. Jsme na tom dnes húře, než byli kdysi nevolníci, protože oni nemuseli aspoň umírat po covid vakcínách, nemuseli znášet jejich zdr. těžké negativní dúsledky. Nebyli pokusné objekty pro farma-firmy.. Jaká bude asi tak její reakce i s její vládou, když se „královsky a svobodně“ rozhodnu, že nemám zájem nechat si věčně pchát špejdle do nosú, že nemám zájem o mRNA experimentální vakcíny, neboť jsem nedala souhlas být součástí experimentálního pokusu pro farma-firmy ? Přijdou akorát tak sankce - omezování na každém kroku, zásahy do mých základních občanských práv, diskriminace, veřejná šikana – jaký jsem dezolát, nenávistná osoba, antivaxer, tupelo, dobytek, co má skučet od bolesti.. A to bude vše v pořádku, policii nebude zajímat, - že se omezují mé základní lidská práva, neboť jsem se chtěla „svobodně“ rozhodnout, - že mi zabrání jít do práce a pŕipraví mě o živobytí. To je vše v pořádku, vždyť se jedná o „nenávistného antivaxera“ o „dobytek“.. Mám zdechnout bez prostředkú na živobytí, neboť nechci být pokusný králik – to je ta dnešní „svoboda s demokracii“..

lekno ( 1. ledna 2022 19:07 )

Dnes múžeme akorát PŘEMÝŠLET královsky, ale ne JEDNAT.. Když jde občan jednat sebevědomě a svobodně, jak madam nám teď doporučuje, skončí člověk nejspíš v rukách policie nebo NAKA.. Jaký máme svobodný výběr – v čem ? Když se v kuse mění, upravují zákony a dělají vyhlášky, které přidávají jedno omezení za druhým, nařízení, zákazy a příkazy takové, co zasahují do základních lidských práv a porušují Ústavu.. Co si tahle žena myslí, že co si múžeme svobodně vybrat. ? Teď OTP nařízení – při vstupe do převádzek, do dopr. prostředkú..atd jen po testování špejdlí do nosu, nebo po covid-vakcinaci. Co si múžou lidi svobodně vybrat, když je vyhodí z práce, pokud se nepodvolí ponižujícím a zdravotně rizikovým zásahúm do těla ? Špejdle pchali kdysi lidu do nosú v Egyptě – otrokúm, byla to jedna z forem trestú.. Pro prezidentku je soustavné testování špejlí v nose zřejmě supr věc – takové "milé invazivní poškrabkání" hluboko v nose svobodného občana ! Fakt "LIDSKÉ"..

Blbos-Vystrcil ( 1. ledna 2022 17:58 )

Proč není diskuse u toho Afghánce co v Karlových Varech znásilňoval a bodal do žen?

Na co si to sakra hrajeme? To budeme stále předstírat jak milujeme běžence?

Zobrazit celou diskusi