Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žádná hloupá blondýna! Plavá kráska už od 21 let pilotuje obří boeingy

Autor: štt - 
31. prosince 2021
13:47

Belgičance Kim De Klop je 27 let a už létá s nákladními letadly Boeing 747 do USA a Číny. Svou kariéru začala v pouhých 21 letech u rumunské nízkonákladové letecké společnosti Blue Air, kde létala s Boeingem 737. Své zážitky začala sdílet na svém Instagramu, na kterém ji nyní sleduje přes 120 tisíc lidí. Dále jí sponzoruje luxusní hodinářská společnost Breitling. Kim má možnost se na svém účtu pochlubit hodinkami v hodnotě čtvrt milionu korun.

Navzdory svým dlouholetým zkušenostem v této profesi Kim říká, že lidé kvůli svým předsudkům neočekávají, že by tak mladá žena měla pilotovat letadlo. „Otázku, kterou často slýchávám, je, zda nejsem ve skutečnosti pouze letuška,“ popisuje žena svou zkušenost pro deník Daily Mail. „Hrdě jim odpovídám, že jsem pilotkou. Patřím k pěti procentům žen, které mají možnost létat po celém světě,“ doplňuje Kim, která se už v 19 letech rozhodla, že chce být pilotkou.

Mezi Španělskem a Skandinávií

Strávila proto dva roky výcvikem v Rumunsku. V roce 2017 opustila mateřskou společnost Blue Air a veřejně jí poděkovala za to, že jí v 21 letech nabídla možnost létat na stroji 737. Následně se jí podařilo získat lukrativnější pozici u společnosti Norwegian. Tento krok rovněž oznámila na svém instagramovém účtu. Snímek získal více než 10 000 lajků.

Po nástupu do nové společnosti byla Kim vyslána do španělského Alicante. Jelikož na jihu Pyrenejského poloostrova jsou nemovitosti levnější než v její rodné Belgii, Kim si za ušetřené peníze koupila vlastní dům nedaleko letiště. Hned po nástupu se Kim seznámila s Williamem, pohledným pilotem norských aerolinií ve výcviku. Dvojice spolu brzy začala chodit a vzápětí se k sobě nastěhovali.

Kim pracuje na pozici první důstojnice, tedy jako kapitánova pravá ruka. Během tří let u norských aerolinek létala Kim deset dní v měsíci mezi Alicante a Skandinávií. Dvacet dnů volna Kim nejčastěji trávila čas plaváním nebo návštěvou posilovny.

Královna nebe

V roce 2019 však udeřil covid a komerční lety byly pozastaveny. Kim a William byli postaveni mimo službu a po měsících čekání se rozhodli pro změnu. Oba se stali nákladními piloty u společnosti Challenge Aircargo. Kim nyní létá s mohutným Boeingem 747, v leteckém průmyslu známým jako královna nebe. Váží kolem 400 tun oproti osmdesáti tunovým 737, na které byla Kim zvyklá. „Ze začátku to bylo strašidelné,“ přiznává Kim, ale vše má i svou světlou stránku. S Challenge Kim navštívila vzdálená města, jako je New York, Atlanta, Houston a dokonce i Wu-chan.

Kim své zážitky z cest pravidelně sdílí na Instagramu. Většinou se fotí před startem nebo po přistání, ale můžeme ji vidět i během jejích procházek světovými metropolemi, které nejradši prozkoumává pěšky. „Je to nejlepší způsob, jak objevit město a všechny restaurace, které byste na internetu nenašli,“ vysvětluje. Další tipy získává i od zkušenějšího kapitána nebo od členů posádky. Díky štědrému firemnímu příspěvku si Kim může maximálně užít to, co jí destinace nabízí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi