Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Aerolinky jdou do boje proti tlouštíkům. Pasažéry chtějí vážit, brání se přetížení letadel

Autor: Darina Jíchová - 
18. května 2021
12:53

Americkou Federální leteckou správu (FAA) znepokojuje nárůst váhy Američanů. To dokonce do takové míry, že experti zvažují, zda by aerolinky neměly vyžadovat převážení pasažérů před vzletem, aby se vyhnuly možnému přetížení stroje, uvedl list Daily Mail.

Americké aerolinky mají za úkol před každým letem propočítat zátěž, která bude na palubě, tak aby vše bylo v souladu s bezpečnostními předpisy. V otázce váhy pasažérů se společnosti řídí průměrnou váhou dospělého člověka. Nicméně s tím, jak ve Spojených státech roste počet obézních lidí, je možné, že se bude muset přistoupit k vážení osob přímo na letišti.

Převážení každé 3 roky

K takovému převážení by mohlo docházet každé 3 roky, vážilo by se přímo na gateu, nešlo by o všechny pasažéry, ale o 15 procent cestujících daného dne. Jednalo by se o důvěrná data a cestující by měli možnost výzvu k vážení odmítnout. Díky takovému výzkumu mezi pasažéry by aerolinky dostaly jasnější představu o váze průměrného Američana v době, kdy USA čelí problémům s nadváhou a obezitou. FAA upozorňuje, že současné údaje jsou zastaralé a nepřesné, a tudíž by mohly ohrozit bezpečnost letů.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je v USA 42,4 procenta obézních lidí, tyto údaje pocházejí z průzkumu prováděného v letech 2017–2018. Odborníci upozorňují, že počet lidí s problémy s váhou se od té doby pravděpodobně zvýšil. Proto se také zástupci zdravotnických institucí vyslovili pro průzkum váhy na letištích.

Průměrné váhy pro cestující: Muže i ženy

Po přezkoumání váhy by došlo k úpravě počtu míst na palubě, vysvětlila FAA, její experti už před dvěma lety vypracovali oběžník o problematice váhy a rovnováhy na palubě. Oběžníky sice nejsou nové předpisy, nicméně stanovují normy pro letecký průmysl. Podle starých předpisů by měl průměrný cestující i s palubním zavazadlem vážit 77 kilogramů v létě a 79 kilogramů v zimě.

Novější oběžník vydaný FAA mluví o tom, že v létě by měl průměrný cestující vážit 86 kilogramů a v zimě 88 kilogramů. Dále oběžník specifikuje, že ženy by se váhově i s palubním zavazadlem měly vejít do 81 kilogramů v létě a 83 kilogramů v zimě. Pro muže platí nová norma: 90 kilogramů na léto a 92 kilogramů pro zimu.

Ale ani toto navýšení váhy o 12 procent nemusí být dostačující a FAA radí, aby aerolinky provedly vlastní výzkum, a to v rozmezí zhruba každé tři roky. Průzkum by měl být dobrovolný, pokud pasažér odmítne, neměl by být penalizován a aerolinky by se neměly snažit odhadovat jeho váhu, stojí v oběžníku FAA. Místo vážení by ovšem pasažér mohl i říct aerolinkám, kolik váží. Celý výzkum by měl zůstat anonymní a data důvěrná.

Vážení na letišti není nic nového

Monitorování váhy z bezpečnostních důvodů není nic nového, nejde však jen o záležitost minulosti, například minulý měsíc k podobnému průzkumu, který doporučuje FAA, došlo na Novém Zélandu. Potvrdil to například letecký web View from the Wing. Novozélandské aerolinky na jeho základě mimo jiné zvažují zvětšení prostoru mezi sedadly, aby lidé měli více místa na nohy, to by však mohlo vést k nárůstu ceny letenek.

Video  Marek (45) vážil 280 kilogramů  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 18. května 2021 14:29 )

a sponzorem toho vážení má být prý McDonald.

Zobrazit celou diskusi