Domov Sulická v Praze- -Krči. Právě tohle místo Blesk představuje po celý duben v projektu Srdce pro vás. Bydlí tam i Štěpán, který byl na pokraji smrti. Přitom před dvěma lety šlo o zdravého, statného a naprosto soběstačného muže. Vše úplně změnila až srdeční příhoda 28. května 2016.

Štěpán na zahradě u svého otce sekal trávník. Nebylo mu ale dobře, tak si jel domů odpočinout. Jeho stav se ale zhoršil, proto zavolal kamarádovi, který ho odvezl do nemocnice. Tam si ale u svého auta lehl na trávník a ztratil vědomí. „Padesát minut ho oživovali. Jeho mozek byl bez přísunu kyslíku. Jeho diagnóza zní: demence po anoxii mozku,“ říká jeho maminka Hana.

Štěpán byl pak 14 dní v kómatu na ARO. „Když se probudil, přeložili ho na JIP a za dalších pár dnů nám řekli, že si ho můžeme odvézt domů. Jenže ze zdravého člověka byl ležák. Vůbec se nevyjadřoval, jen zvládnul kývat hlavou. Bylo z něj dítě, které se mělo všechno učit od začátku,“ popisuje paní Faistauerová.

Rodiče však netušili, jak se o syna, který s nimi už 20 let nežil, starat. „Byli jsme hozeni do vody. Nikde nic nebylo! Zdálo se, že nám nikdo nepomůže,“ říká paní Hana, podle které není na první pohled na Štěpánovi znát, že má poškozený mozek.

Postupně prošel několik ústavů, kde dělal pokroky. Nový domov našel až loni v září v Sulické. „Když jsme tam přijeli, dojalo nás prostředí, které opravdu připomínalo domov, kde jsou na prvním místě práva klientů. Po třech měsících se tu Štěpán aklimatizoval. Má svůj pokoj a dělají mu tu jeho osobní plán, aby se rozvíjel. Víme, že nebude schopen samostatného života. My bychom ale péči nezvládli a v této společnosti mu je lépe. Mohl by tu dožít,“ doufá jeho maminka.

Hádka se zřízencem?

Vše mohlo být podle rodiny jinak! Štěpán totiž cestou do špitálu volal záchranku. „Řekli mu, že když je tak blízko, tak ať to už dojede. Jenže narazil na plnou čekárnu a zřízence, který se choval neurvale,“ vypráví Štěpánova maminka. „Když se mu udělalo lépe, vyměnil si s tím zřízencem pár slov, asi se urazil a chtěl jít jinam. Tak s kamarádem odešli ven a ten odběhl do lékárny. Štěpán pak pár metrů od budovy zkolaboval,“ popisuje paní Hana, které prý po pár měsících jeden z lékařů navrhoval, ať podá žalobu. „Nebudeme ale plýtvat energií. Přijali jsme to, jak se to přihodilo,“ říká žena.

Měl být ležák

Štěpán první dny ležel na ARO a lékaři mu nedávali naději. Selhávala mu játra, ledviny, měl poškozený mozek... Když se pak zmátořil, lékaři konstatovali, že to bude ležák, který nic nezvládne. „Postupně ale děláme milimetrové kroky. Každý den se u něho střídáme a on teď chodí a mluví. Na samostatný život to nebude, my se ale nevzdáváme. Neurolog říkal, že mozek je jakoby složen ze šuplíků. Některé se znovu otevřou, jiné už ne,“ říká paní Hana s tím, že mu zůstal dobrý orientační smysl. „Takže jezdíme na výlety po Praze a on říká, kam máme jet,“ směje se maminka.

Končíme po 20 minutách

Když se Štěpánovi udělalo po odchodu z oddělení zle, shodou okolností mu volal jeho otec. „Štěpán mu řekl, že mu je hrozně špatně, ať za ním přijede,“ popisuje paní Hana. Díky tomu její syn žije. „Manžel ho našel v autě v podstatě mrtvého a zavolal doktory. Jeden ho oživoval a po dvaceti minutách přišel jiný a řekl: Končíme! Ten mu ale odpověděl: Má tady tátu, jedeme dál. Vydržel další půl hodiny, než Štěpánovi začalo tlouct srdce,“ vypráví paní Faistauerová. „Byli jsme za to vděční, ale netušili jsme, co nás čeká,“ doplňuje.

Co se Štěpánovi stalo?

Pravděpodobně prodělal trombózu. Při ní dochází ke sražení krve a ta zhoršuje průtok v žilách. Krev se tak nedostala do srdce a mozku. Postihla ho tak poté tzv. vaskulární demence, která vzniká při narušení krevního zásobení mozku.

Co je Domov Sulická?

  • Poskytuje pobytové služby pro 157 klientů s mentálním postižením v souvislosti s kombinovanými zdravotními vadami. Stará se o ně 137 zaměstnanců.
  • Nejstaršímu klientovi je 86 let, nejmladšímu 12 let.
  • Působí v Praze-Krči.
  • Kromě hlavní budovy má i chráněné bydlení.
  • Hodlá rozšířit činnost o paliativní péči.

Chcete přispět?

Chcete Domovu Sulická pomoci s fi nancováním provozu? Přispět můžete jakoukoliv částkou na jeho účet číslo 2001270001/6000.

Video: O provenci a očkování

Fotogalerie
8 fotografií