Vodicí a asistenční psy vychovává Helppes už patnáct let. O tom, že v USA cvičí i vodicí koně, četla ředitelka organizace Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené Zuzana Daušová (55) v odborných časopisech. Přiznává, že nejprve byla skeptická.

„Nedokázala jsem si představit koně, byť malého, jak vede nevidomého,“ říká otevřeně. Vše se změnilo, když viděla instruktážní video. Tehdy se rozhodla, že to vyzkouší i u nás. A výsledek? Katrijn je první vodicí kůň v Česku a podle všeho i v Evropě.

Trénink kobylky, která se celým jménem jmenuje Katrijn van der Meier, trval zhruba čtyři a půl měsíce. „Překvapilo nás, jak je učenlivá a šikovná. Přestože zkušení znalci koní nás přesvědčovali, že se nikdy nemůže naučit podávat předměty, zvládla i to,“ vzpomíná Zuzana Daušová.

Kobylka Katrijn není poník, jak se mnozí domnívají. Jde o speciální druh minikoně. „Poníci by se pro pomoc nevidomým nehodili, mívají složitou povahu a často i koušou,“ vysvětluje ředitelka.

Katrijn necvičili pro žádného konkrétního nevidomého. „V USA jsou lidé, kteří žijí na odlehlých farmách po generace. Tam najde vodicí kůň uplatnění a může s majitelem být celý život. Používají ho také muslimové, kteří psy odmítají z náboženských důvodů. My jsme chtěli především vyzkoušet naše možnosti,“ popisuje Zuzana Daušová. Pokud by se ale našel člověk, pro kterého by se vodicí kůň hodil, rozhodně by se výcviku dalšího koně nebránila.

Výhody vodicího koně

● Žije déle než pes.

● Dokáže poskytnout lepší oporu, pokud je nevidomý klient i tělesně postižený.

Nevýhody

● Je náročný na prostor.

● V některých prostorech (dopravní prostředky, restaurace apod.) se může pohybovat jen obtížně.

Přehled jednotlivých organizací i příběhů najdete na www.srdceprovas.cz

Chcete pomoct i vy?

Chcete pomoci konkrétní organizaci? Pošlete dárcovskou SMS ve formátu DMS SRDCEPROVAS na telefonní číslo 87 777. Cena 1 SMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

Můžete poslat i dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 projektu Srdce pro vás (je vedené pod Nadačním fondem J&T). Peníze zaslané v konkrétním měsíci vždy poputují k vybrané organizaci, o které se píše.

Fotogalerie
5 fotografií