V Československu měl tradici pouze výcvik vodicích psů, věnovala se mu od roku 1992 i kynoložka Zuzana Daušová (55). Když zjistila, že ve světě pomáhají čtyřnozí kamarádi i lidem s dalšími typy handicapu, rozhodla se zkusit to i u nás.

„Pes, který se nehodí pro pomoc nevidomým, může být výborný jako signální nebo třeba asistenční pes. A ta myšlenka se mi hodně líbila,“ říká Zuzana Daušová. Právě proto vznikla organizace Helppes, kde nyní působí jako ředitelka.

V současnosti připravují trenéři pejsky pro všechny typy postižení, u nichž může být hafan člověku užitečný. Cvičí se pro konkrétního klienta, umí třeba narovnat nehybné nohy vozíčkáři či stisknout tlačítko, když páníček dostane epileptický záchvat. Pejska ale nedají v organizaci Helppes každému. „Klienty si prověřujeme. Musíme například zmapovat jejich základní situaci, aby měli finance na to psa uživit,“ vysvětluje ředitelka.

Asistenční či vodicí pes je oficiálně považován za kompenzační pomůcku, ale jde pochopitelně o živého tvora se svou vlastní hlavou. Proto předání zvířecího pomocníka klientovi není otázka hodin, ale spíše dní či týdnů. Za pomoci trenéra se pes a člověk sžívají. „Aby pejsek jel na sto procent, musí mezi ním a klientem vzniknout vztah, musí se mít jednoduše řečeno rádi,“ upozorňuje Zuzana Daušová.

Samotný výcvik psa trvá v průměru 6 až 9 měsíců, někdy i déle, záleží na náročnosti úkonů, které musí zvládat. Výcvik je nákladný, vyjde asi na dvě stě třicet tisíc korun. Stát přispívá pouze nevidomým na vodicí psy, ale ani lidé s jiným postižením platit nemusí. Organizace Helppes náklady hradí sama, většinou z peněz dárců.

Odborníci z organizace Helppes pomáhají nejen lidem s postižením. Do kurzů společenské výchovy psů se mohou přihlásit se svým chlupáčem i zdraví lidé, kteří nezvládají svého psa nebo mu jen chtějí rozumět.

Psi podají klíče i pomůžou při záchvatu

Doby, kdy chlupáči pomáhali jen nevidomým, jsou dávno pryč. V organizaci Helppes cvičí psy pro širokou škálu handicapů.

✔ Asistenční psi pro vozíčkáře a balanční psi, kteří pomáhají postiženému při chůzi.

✔ Asistenční psi pro osoby s poruchami autistického spektra.

✔ Signální psi pro osoby s cukrovkou, kteří umí v případě hypoglykemického kómatu přivolat pomoc.

✔ Vodicí psi pro nevidomé.

✔ Signální psi pro osoby trpící stavy ztráty vědomí či záchvatovými onemocněními.

✔ Psi se speciálním výcvikem pro osoby s kombinovanými handicapy.

✔ Signální psi pro neslyšící.

✔ Canisterapeutičtí psi.

Chcete pomoct i vy?

Chcete pomoci konkrétní organizaci? Pošlete dárcovskou SMS ve formátu DMS SRDCEPROVAS na telefonní číslo 87 777. Cena 1 SMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

Můžete poslat i dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 projektu Srdce pro vás (je vedené pod Nadačním fondem J&T). Peníze zaslané v konkrétním měsíci vždy poputují k vybrané organizaci, o které se píše.

Fotogalerie
7 fotografií