„Už na střední škole jsem se přihlásila jako dobrovolnice do organizace sloužící dětem ze složitých rodinných poměrů. Když jsem začala studovat v Brně, hledala jsem, do čeho bych se mohla zapojit tady,“ vzpomíná Hanka, která studuje sociální pedagogiku na vysoké škole. Oslovila ji možnost uplatnit svoje zkušenosti v organizaci IQ Romaservis.

Hanka vede výtvarný kroužek a jako pedagogická asistentka pomáhá školákům připravit se do školy. Organizace sídlí nedaleko neblaze proslulé části Brna označované jako Bronx. Na doučování nechodí jen romské děti, přijít může každý capart, který žije v sociálně vyloučené lokalitě. „Největší odměna pro mne je, když se dozvím, že dítě dostalo ve škole jedničku nebo ho paní učitelka pochválila,“ usmívá se Hanka.

Kluky a holky se snaží v IQ Roma servis vést nenásilnou cestou a respektují jejich vlastní tempo. „Pokroky jsou individuální, ale pokud dítě doma nic nedělalo a začneme s ním pracovat, zlepší se nějakým způsobem vždycky,“ myslí si Hanka. Doučování je založené na dobrovolné bázi. „Některé děti to zkusí a zjistí, že jim takové trávení volného času nevyhovuje. Máme tu ale i klienty, kteří se pravidelně chodí učit už dva roky,“ vysvětluje pedagogická asistentka, která pracuje se školáky na prvním stupni.

Když chtějí děti pomoci i v dalším studiu, nabízí jim IQ Roma servis možnost individuálního mentora, tedy toho, kdo jim pomůže s konkrétními projekty ve škole. Dobrovolnictví nemá zatím v Česku velkou tradici, podle Hanky se ale situace pomalu mění k lepšímu. Ve svém okolí má několik kamarádů, kteří také bezplatně pomáhají v různých neziskových organizacích.

„Mladí lidé se víc zajímají o společenské problémy. Navíc díky dobrovolnictví mohou získat praxi, zkušenosti a nakonec i zaměstnání,“ myslí si. To se podařilo i Hance, která začala v IQ Roma servis pracovat. Pomoci ohroženým dědy tem se chce určitě věnovat i poté, co dostuduje. „Pro mě je důležité dělat něco, co má smysl a výsledky,“ vysvětluje Hanka.

Doučování probíhá od pondělí do čtvrtka, děti jsou rozděleny do skupinek po šesti a pro každou z nich je doučování otevřené dvakrát týdně. Školáci mají také možnost udělat si domácí úkoly v klubu. Služby jsou zdarma.

Fotogalerie
8 fotografií