Londýnskou stovku zaběhl za 9,63 sekund, dvoustovku ve čtvrtek večer za 19,32 a měl odpracováno. Nejrychlejší sprinter planety Usain Bolt si na krk pověsil v individuálních disciplínách dvě zlaté a to se ještě chystá na závod s jamajskou štafetou.

Bolt tak ukázal, jak fenomenální je. A dokázal obhájit dvojité olympijské zlato na obou nejkratších sprinterských tratích! Medaile ho však vynesly ke hvězdám již před čtyřmi lety v Pekingu.

Jak ale roste sláva fenomenálního Jamajčana, tak se samozřejmě nafouklo i jeho bankovní konto. Zvuční sponzoři, vyšší startovné a poptávka po jeho účasti, a rázem se Bolt podle magazínu Forbes zařadil do stovky nejlépe placených sportovců planety. A na samou špičku atletů s nejnaditější peněženkou.

Nejbohatší atlet světa

Měsíčně si Bolt vydělá podle Forbesu v přepočtu kolem 34,6 milionu korun měsíčně! Patří tak mezi nejlépe placené medailisty letošních olympijských her. Až za ním tak končí třeba úspěšná tenistka Serena Williams (27,7 mil. Kč) či plavec Michael Phelps (16,6 mil. Kč měsíčně).

Mezi olympijskými boháči však dominují především stříbrný tenista Roger Federer (93,1 milionu) a jeden z horkých adeptů na cenný kov, lídr amerického basketbalového "týmu snů" LeBron James (90,6 milionu měsíčně).

Olympijský svět princů a chuďasů

Pohádkové příjmy mohou těmto hvězdám medailisté z jiných, méně populárních odvětví, jen závidět. Třeba takový Číňan Lin Dan, zlatý muž v badmintonu, si přijde i přes svou obrovskou popularitu ve vlasti, na 7,3 mil. Kč měsíčně, což je stále více než slušné.

Zlatý člen německé osmiveslice Kristof Wilke, či taktéž zlatá cyklistka na ploché dráze Kristina Vogel, však již patří do skupiny olympijských chuďasů. Měsíčně si vydělají něco kolem 38 tisíc Kč, což je pro boháče Bolta a spol. pouhá almužna.

Zlatá Knapková: 40 tisíc

A své by zajisté mohli vyprávět i čeští sportovci. Mirka Knapková, kterou dotují nejen sponzoři, ale i armádní Dukla, si přijde na několik desítek tisíc korun měsíčně (cca. 40 tisíc). O bronzové střelkyni Adéle Sýkorové ani nemluvě.  

Když Sýkorová zjistila, že za placku vyinkasuje prémii 450 tisíc korun, reagovala bezprostředně: „Cože? To si děláte snad srandu! Já se z toho zblázním. To si děláte srandu. Tak jdeme na pivo! Ježíšmarjá, to je dobrý.“ Opět se nabízí srovnání s Boltem. Jen za účast na Zlaté tretře mu na konto přišlo 5 milionů...

Mezi nejbohatší sportovce české výpravy naopak patří úspěšná oštěpařka Barbora Špotáková. Ta si podle odhadu deníku Sport přijde na 10 milionů korun. Ovšem ročně.

Fotogalerie
11 fotografií