Samsung ES65

Základní kompakt, který ničím neurazí a při své ceně 2500 Kč mnohé dokonce překvapí. Dokáže sejmout 10Mpx fotografie a natočit běžné video v rozlišení 640x480 bodů. Optický zoom bez zkreslení je pětinásobný. Zajímavé jsou

samsung
Autor: samsung.cz
doplňující funkce jako rozpoznání obličeje, mrknutí, úsměvu nebo tzv. Beauty Shot, který automaticky vyhladí nedokonalosti tváře.

Fotoaparát dále digitálně vyrovnává chvění rukou a automaticky vybírá nejvhodnější režim focení pro nejlepší výsledky snímků. Display má velikost 6,2cm a paměťové karty SD/SDHC/MMC rozšíří základní paměť přístroje 32MB, na kterou uložíte jen několik desítek fotografií.

Panasonic DMC-F3

I v cenové relaci pod tři tisíce lze nalézt fotoaparát, který zvládne video v HD rozlišení. "Ef trojka" stojí jen 2500 Kč a natočí video v rozlišení až 1280x720 nebo sejme 12Mpx fotografii. Výhodou je taktéž podpora SDXC paměťové karty, jejíž kapacita se oproti SD/SDHC dostává i k 64GB. Na ni lze uložit sta tisíce fotografií a hodiny videí v HD.

panasonic
Autor: panasonic.cz
Optický zoom je čtyřnásobný, ale při focení menších fotografií (pod 3Mpx) se zoom zvětšuje až na sedminásobný! Obrazovka má úhlopříčku 6,7cm. Na výběr je několik režimů focení včetně velice chytrého automatického, který dle podmínek vyhodnotí to nejlepší nastavení. Na tloušťku má foťák jen dva centimetry.

Nikon CoolPix S 3000

Designově pěkně vyřešený, pouhých 17,5 mm tenký kompaktní fotoaparát zvládne až 12Mpx fotografie ve velice dobré kvalitě. Fotit lze v širokoúhlém 16:9 nebo klasickém 4:3

nikon
Autor: nikon.cz
formátu. Ostrost fotografií zaručí několik digitálních funkcí včetně redukce chvění rukou. Pro přiblížení slouží čtyřnásobný optický zoom. Fotografie si prohlédnete na displeji o úhlopříčce 6,7cm.

Popřípadě zachytíte i videosekvenci v rozlišení 640x480 bodů, což není žádný zázrak, ale při ceně 3000 Kč to není až tak zlé. Pokud máte tisícovku navíc, můžete koupit o něco vyspělejšího bratříčka S 4000, který má o něco větší (7,5cm) dotykovou obrazovku a umí videa i v HD rozlišení (1280x720). Do Nikona pasují SD/SDHC karty, které základní paměť foťáku na pár fotografií rozšíří o několik gigabytů.

Sony DSC-W350

Trošku dražší fotoaparát pohybující se v cenové relaci 4000 Kč nabízí ve své třídě opravdu skvělé funkce. A investice do něj se určitě vyplatí. Točí videa v HD a rozlišení snímků zvládne až 14Mpx. Vynikající

sony
Autor: sony.cz
optika zaručí nadstandardní kvalitu snímků. Funkce na zachycení ostrých snímků při pohybu jsou vcelku samozřejmostí. Díky tenkosti pouhých 16mm skvěle padne do ruky.

Zajímavé je panoramatické focení, při kterém zmáčknete spoušť a s fotoaparátem pohybujete zleva doprava (nebo naopak). Vytvoříte tak celou sérii fotografií, kterou přístroj sám složí do extrémně širokého panoramatického snímku. Displej má velikost 6,7cm. Je podporována i široká škála paměťových karet - SD/SDHC a soňácké Memory Stick Duo a Memory Stick Pro Duo.