„Maximální kvalita obrazu, neuvěřitelné detaily blízké realitě!“ slibují reklamní slogany. Jednu věc vám ale zamlčují nebo tak trošku opomíjejí. Televize stále jen zobrazuje to, co do ní pustíte. To každý nový majitel pozná po prvním puštení přístroje u sebe doma. Perfektní obraz jako v prodejně na obrazovce jednoduše nevidí. Je to stejné jako prohlížet si fotografie z levného mobilu na obrazovce počítače – obraz je neostrý, vidíte nedokonalé přechody mezi objekty. Co je tedy opravdu kvalitní signál?

654622:gallery:true:true

Záleží na tom, na co se díváte

To nejlepší, co v dněšní době můžete sledovat je obraz v Full HD rozlišení. Jedinými zdroji takto kvalitního obrazu jsou nástupci DVD s větší kapacitou tzv. Blu-Ray disky, herní konzole, kamery a počítače. Televizní vysílání, které většina uživatelů sleduje z 90 nebo více procent, v tomto výčtu jaksi chybí. I stanice vysílající v HD (např. ČT HD, Nova HD nebo Eurosport HD na sateletitu) mají rozlišení a kvalitu obrazu výrazně nižší.

 

Navíc například v případě Novy jsou opravdu HD vysílané jen určité pořady – zprávy, nové zábavní pořady a některé nové filmy. ČT HD je v tomto ohledu promyšlenější, vysílá vybrané pořady ze všech svých čtyřech programů vždy v HD. Vyšší kvalita obrazu je zaručena. Rozdíl se pozná zejména u filmů a sportovních přenosů.

Avšak toto HD rozlišení zvládne i televize, která je dle slov prodavače v obchodě „jen HD“ nebo se označuje "HD ready". Ale běžnému uživateli naprosto postačí. Vše ostatní, co v televizi sledujete včetně filmů na DVD má rozlišení dokonce ještě nižší! Full HD televize je samozřejmě kvalitnější, technologicky vyspělejší a schopná zobrazit kvalitnější obraz. Ale většina lidí se k Full HD rozlišení prostě nedostane.

654579:gallery:true:true

Na Full HD televizi není obraz vždy perfektní

Digitální obraz je definován mimo jiné svým rozlišením, tudíž z jakého počtu bodů (pixelů) je tvořen. Přirozeně čím vyšší rozlišení tím detailnější obraz. S rozlišením se setkáváme u záznamových i zobrazovacích zařízení - počítačových monitorů, fotoaparátů (různé hodnoty mega pixelů), kamer, televizí atd.

654629:gallery:true:true

Reklama vás vždy informuje o té nejvyšší hodnotě, aby ohromila. Tedy s 10Mpx fotoaparátem můžete teoreticky vyfotit i snímek s tak nízkým rozlišením jako u mobilního telefonu. Počítač vám při špatném nastavení zobrazí ikony na ploše veliké jako tenisáky. Stejně tak Full HD televize při sledování obyčejného vysílání, nevykouzlí obraz s detaily blízkými realitě.

550344:gallery:true:true

Full HD televize při sledování běžného signálu pouze přepočítává nízké rozlišení pro své účely, ale kvalita obrazu a podání detailů zůstává stále stejná. Obraz není lepší než u HD ready televize. Nadupaná televize za desítky tisíc korun sama o sobě není zárukou bezvadného obrazu za všech podmínek.

Má pro vás Full HD televize smysl?

Televize s plným rozlišením je využitelná pro moderní domácnosti plné novinek z digitálního světa. Vlastníte Blu-Ray přehrávač nebo televizi používáte jako veliký monitor k počítačí? Točíte vlastní videa Full HD kamerou nebo hrajete hry na Playstationu 3 popřípadě X-Boxu 360? Full HD televizor je pro vás jasná volba! Na shlédnutí zpráv, oblíbeného seriálu a filmu na DVD nosiči postačí „obyčejná HD“ a je i levnější.

V příštích dílech postupně rozebereme jednotlivé způsoby příjmu televizního vysílání a mnoho dalšího!

:gallery:true:true:true:gallery:true:true:trueLíbil se vám tento článek? Hlasujte pro Blesk.cz v anketě Křišťálová lupa o nejlepší český web. Děkujeme.