Mnozí možná namítnou, že internet v televizi má dnes již kdejaká značka. Ano má, ale přístup na stránky je velice omezený aplikacemi, které výrobce k televizi přidá. Pohyb po internetu funguje pomocí takzvaných widgetů neboli aplikací, které vás na internetovou stránku připojí a ve vlastním rozhraní nabídnou jeho obsah. Tento princip zná mnohý uživatel chytrých telefonů. V televizích se obvykle dostanete na YouTube, sociální sítě a zpravodajské weby. Nabídka příliš široká není.

Serfujte po síti z pohodlí gauče

Google nabízí v televizi svůj plnohodnotný internetový prohlížeč Chrome, jak ho znáte z počítače. Podporován je samozřejmě i flash, tudíž si stránky prohlédnete plnohodnotně i s pohyblivými obrázky nebo si zahrajete webové hry. Na dosah je vám tedy jakákoliv internetová stránka.

Pomocí aplikací si weby prohlédnete interaktivně ve speciálním rozhraní upraveném pro obrazovku televize, což znamená, že například u sportovního zpravodajství zároveň sledujete videa ze sportovních utkání, prohlížíte tabulky s výsledky, čtete komentáře atd. Záleží, jak výrobce aplikace internetový obsah upraví.

Ukázka aplikace sportovního zpravodajství
Autor: www.google.com/tv

Veškeré aplikace jsou ke stažení na takzvaném Marketu (Trhu), jsou buď zdarma nebo za poplatek. Na Market se dostanete přímo z televize. Vytvořit aplikaci může vcelku každý, protože Andriod je v tomto ohledu plně otevřený. Přirozeně lze zároveň brouzdat po internetu a sledovat televizní vysílání. Veškeré systémové aktualizace jsou zdarma a automatické.

Set top box od Logitechu obohatí váš dosavadní televizor o spoustu funkcí
Autor: logitech.com
Jak získat Google TV?

Dobrá zpráva je, že nemusíte vyhazovat svou starou televizi. Firma Logitech plánuje prodej (v zahraničí je již k dostání v předprodeji) zařízení, které by se dalo přirovnat k set-top boxu pro příjem digitálního vysílání. Cena je 300 dolarů tedy asi 5500 Kč. Součástí přístroje je i multifunkční klávesnice s touchpadem, který stejně jako u notebooků nahrazuje myš. Prohlížení webu je tak stejně přirozené jako na počítači.

Televizi budete ovládat stejně jako počítač klávesnicí
Autor: logitech.com

Jako dálkový ovladač půjde použít i mobilní telefon s operačním systémem Android nebo iPhone. Stejně tak není problém nalezený internetový obsah ze smartphonu přímo "přehodit" na televizní obrazovku. Google TV spolupracuje i s internetovými video půjčovnami, ze kterých za poplatek stahujete a sledujete libovolné filmy nebo TV pořady. Online půjčovny nejsou bohužel v Česku příliš běžné. Slibovaná je i funkce nahrávání zmeškaného vysílání.

Díky operačnímu systému Andriod bude možné namísto dálkového ovladače použít mobilní telefon
Autor: www.google.com/tv

Set-top box od Logitechu má samozřejmě zabudovaný i vysokorychlostní wi-fi přijímač, HDMi digitální rozhraní pro přenos zvuku a obrazu v nejlepší kvalitě a USB konektory. Jako rozšiřující příslušenství bude možné dokoupit i web kameru. Přes televizi tak bude možné i volat přes aplikaci podobnou Skypu.

S webkamerou si i zatelefonujete
Autor: logitech.com

První Google televize? Sony!

Japonský gigant, který kvůli konkurenci zvláště z korejského poloostrova v posledních letech dosti zaostával, se probouzí k životu. Sony svou novinku představila 12. října. Podle informací serveru Bild.de bude vyrábět modely s úhlopříčkou 24" (cca 60cm), 32" (cca 81cm), 40" (cca 102cm) a 46" (cca 117cm). Cena největšího modelu by měla být 1900 dolarů - tudíž asi 36 000 Kč, ale lze předpokládat, že v Česku bude cena výrazně vyšší.

:gallery:true:true:true:gallery:true:true:trueLíbil se vám tento článek? Hlasujte pro Blesk.cz v anketě Křišťálová lupa o nejlepší český web. Děkujeme.