Jako první se v obchodech objevily 3D televizory od značky Samsung následované firmou Panasonic. Výrobci lákali zákazníky na úplně nový zážitek z domácího sledování televize, podtrhovaný masivní promo akcí. Míče vykopávané z obrazovky směrem na diváka nebo voda stékající po speciálních brýlích mnohé přesvědčily o kvalitách nabízených televizí. Nicméně 'skutek utek'. Zákazníci po nákupu drahé televize doma zjišťují, že do nové dimenze obrazu se prozatím příliš často nevydají. Není se totiž na co dívat!

Od dubna jen dva 3D filmy

Nejen že je k televizi nutno přikoupit speciální přehrávač Blu-ray disků podporující přehrávání 3D, který taktéž stojí nemalé peníze, ale také samotné filmy. Přísloví „za hodně peněz málo muziky“ v tomto případě platí dvojnásob. Od dubna do září na českém trhu oficiálně vyšly pouze dva animované 3D filmy: „Zataženo, občas trakaře“ a „V tom domě straší!“, což je směšné. Jejich cena se pohybuje kolem necelých osmi set korun! Veleočekávaný Avatar 3D má být vydán až na podzim, tedy půl roku po zahájení prodeje 3D televizorů!

Na co se tedy dívat?

Samsung i Panasonic ke svým výrobkům nabízeli zdarma první (a téměř poslední) 3D tituly. Konkrétně na Samsungu jste si vychutnali film „Monstra vs. Vetřelci“ přiložený do takzvaného startovacího balíčku společně s párem speciálních brýlí. Panasonic byl o něco štědřejší a nabízel dva animované tituly „Dobu Ledovou 3“ a „Koralínu“. Pikantní je, že film „Monstra vs. Vetřelci“ byl zdarma distribuován nejen bez českého dabingu, ale i bez českých titulků! Animovaný počin si tak mnohé děti, kterým je zajisté film určen, vůbec neužijí.

Jinou možnost sledování pořadů ve třech dimenzích nabízí satelitní a kabelové vysílání. Diváci si například mohli na chvíli vychutnat přenos tenisového turnaje French Open. Jiné stanice od léta nabízejí pravidelné časově omezené vysílání ve 3D, během kterých běží krátké reklamní nebo sportovní spoty. A to je žalostně málo, takovýto spot možná nadchne v prodejně, doma velice rychle omrzí.

Samsung sice své zákazníky láká na převod 2D obrazu na 3D, ale funkce je závislá na kvalitně původního signálu - nejlépe v HD rozlišení, jinak je 3D převod bez výjimky nereálný až hloupý. Český divák má díky digitalizaci možnost již některé programy v HD sledovat přes satelit, kabelové poskytovatele nebo digitální pozemní vysílání. Obrazová i obsahová kvalita však doposud velice pokulhává. Jedinou nadějí tak zůstávají pouze Blu-ray přehrávače. Převod navíc poskytne zážitek na kilometry vzdálený filmům natočených skutečně 3D.

Koupit, nekoupit?

3D televizory nicméně obsahují nejmodernější technologie zpracování obrazu, svým majitelům tedy nejsou jen pro pláč, ale i při sledování klasického obsahu ve 2D nabízejí prvotřídní obraz bez kazů. Levnější televizory bez 3D zobrazování nabízejí často stejně kvalitní obraz. Podobně jako před lety obrazovky s FullHD rozlišením i nyní supermoderní 3D televize technologicky předběhly svou dobu. Pokud se chcete podívat na 3D film, musíte prozatím zajít do kina nebo čekat až se distributoři probudí a vyplní prázdné místo na trhu.