Režisér si najal australské inženýry, aby mu postavili hlubokomořskou ponorku, která by byla schopná dostat se na dno Mariánského příkopu do hloubky téměř jedenácti kilometrů. Děj druhého dílu trháku Avatar se bude podle slov tvůrců odehrávat v neklidných vodách mimozemského měsíce Pandora.

Cameron pod vodou oslavil i narozeniny

Plavidlo bude vybaveno 3D kamerami navrženými přímo Cameronem, aby tak mohlo pořídit unikátní záběry hlubin, které by případně režisér mohl zaplnit digitálně vytvořenými příšerami připravovaného filmu Avatar 2.

James Cameron, který na prvním dílu filmu Avatar vydělal zhruba tři sta padesát milionů dolarů (téměř šest a tři čtvrtě miliard korun), má teď tedy peníze i dostatek nadšení, aby misi do nitra Země uskutečnil. Ponorka pro ponor do Mariánského příkopu už je údajně z poloviny hotová a mise by se mohla uskutečnit už koncem tohoto roku.

Cameronova vášeň pro vodu je známá. Dokázal ji nejen v kasovním trháku Titanic, který si připisuje na režijní účet, ale také v akčním snímku Propast. I své 56. narozeniny oslavil pod vodou, a sice na ruské hlubokomořské ponorce Mir-1, v níž sestoupil v Bajkalském jezeře do hloubky více než 1,5 kilometru.

Teprve druhá návštěva

Dno Mariánského příkopu, který je tak hluboký, že by dokázal pohltit nejvyšší horu světa Mount Everest, zatím člověk navštívil jen jednou. V květnu 1960 tam s ponorkou Trieste sestoupili švýcarský vědec Jacques Piccard a americký námořní důstojník Don Walsh. Cesta od hladiny ke dnu jim trvala celých pět hodin. Na dně pak strávili dvacet minut.