Budoucí vládní koalice bude vycházet z návrhu, který před několika dny prošel senátem. Za hrubé porušení dopravní předpisů budou hrozit přísnější tresty, za drobné přestupky, se nebudou odebírat body, ale budou vyměřovány jen finanční pokuty. V současné době vám policie může odebrat body, i když si zapomenete rozsvítit přes den světla, nebo překročíte rychlost v obci o pět kilometrů.

Změnil by se přístup i k hodnocení alkoholu za volantem. Pokud byste při silniční kontrole nadýchali do 0,3 promile hrozila by vám nově pokuta jen do 5 tisíc korun. Nulová tolerace k alkoholu by tak zůstala zachována. V případě, že byste nadýchali více, čekal by vás přísnější trest než dnes. Místo šesti bodů by vás čekalo sedm.

Boj proti pirátským závodům na silnici

Jednodušší práci bude mít policie se závodníky na silnici. Policie by tak konečně měla kladivo na účastníky nelegálních závodů, jako je nechvalně známý Diamond Race nebo Gumball. Není výjimkou, že policie zastavuje aut, která se po silnici řítí více než 200 km/h. Pro závodníky z milonářských vrstev není velký problém sáhnout do peněženky, pokutu zaplatit a vesele pokračovat dál.

Mírnější tresty za dopravní přestupky
Přestupek Dnes Bude
Jedno pivo pře jízdou (do 0,3 promile) 3 body 0 bodů
Telefonování za jízdy 3 body 2 body
Jízda ve vyhrazeném pruhu 2 body 0 bodů
Jednobodové tresty budou zrušeny 1 bod 0 bodů

 

Přísnější tresty za dopravní přestupky
Přestupek Dnes Bude
Alkoho v krvi nad 0,3 promile 6 bodů 7 bodů
Dítě není v autosedačce, není připoutané 2 body 4 body
Nebezpečné "myšky" 3 body 5 bodů
Jízda bez pásů 2 body 3 body
Jízda se zabaveným řidičákem 6 bodů 7 bodů
Riskování za volantem 6 bodů 7 bodů
Přejedete železniční přejezd, když nesmíte 6 bodů 7 bodů
Ohrozíte chodce 4 body 5 bodů